Contact
Sluiten
Nieuws

Totaal Groep Groningen transformeert kantoorpanden tot appartementen

"Perfecte oplossing voor de krapte op de woningmarkt"

Schokkende cijfers: het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in 2017 dat zo’n 6% van alle panden in Nederland leeg staan – oftewel 71 miljoen vierkante meter. Maar liefst 27% van die leegstaande panden betreffen kantoren. Tegelijkertijd is er behoefte aan extra woonruimte. Voor de overheid dan ook reden om transformatie van kantoorgebouwen tot appartementen te stimuleren. Totaal Groep Groningen werkt aan een dergelijk project.

“Het is een goede zaak dat leegstaande gebouwen een nieuwe functie krijgen, zeker nu de vraag naar woonruimte blijft groeien en we in Nederland toch ook voldoende groen willen overhouden,” aldus Arjan Vrij, een van de vier directeuren van Totaal Groep Groningen. Naast hem zitten uitvoerder Wiebe Stoffers, John Veenstra (Stiho) en Gerry Elfrink (Faay). 

Ervaring met transformatiegebouwen

Totaal Groep Groningen transformeert twee kantoorpanden aan de Oostergoweg 3 en 5 in Leeuwarden tot 74 zelfstandige huurappartementen voor ‘jongwonenden’, oftewel studenten en starters. De panden, voorheen bedrijfsverzamelgebouwen, stonden al vier jaar leeg. Op 1 december worden 36 woningen opgeleverd, op 1 februari de andere 38. Elk appartement wordt volledig afgewerkt en voorzien van een keuken en een badkamer. De appartementen liggen op een steenworp afstand van het centrum. Arjan: “Met transformatiegebouwen hebben we bij Totaal Groep Groningen veel ervaring. Zo bouwen we de Groninger koekfabriek om tot drie appartementen, in het oude pand van het Kadaster in Assen komen 58 wooneenheden en in Emmen gaan we aan de slag met een oud schoolgebouw, daar komen 92 woningen in.”

Betrokken partijen

Bij het project zijn diverse partijen betrokken. Ten eerste projectontwikkelaar De Vastgoed Factory, opdrachtgever van Totaal Groep Groningen en straks eindbelegger. Zij zullen beide gebouwen gaan verhuren via vastgoedspecialist Groningse Panden. BCN Groep houdt toezicht op de werkzaamheden die Totaal Groep Groningen uitvoert en houdt contact met de gemeente. Eens per week is er bouwvergadering met alle betrokken partijen. 

Ruim 7000 m2 Faay

Naast de opdrachtgever en de toezichthouder zijn er leveranciers betrokken bij het project, waaronder Stiho. Arjan: “Om wooneenheden te kunnen maken, moesten er heel veel wanden en plafonds worden geplaatst. Nu werken wij traditioneel veel met metalstud, maar dat kost meer tijd. We gingen met John Veenstra van Stiho om tafel en hij adviseerde Faay. John: “In aanschaf zijn de kosten van Faay weliswaar hoger, maar dat verdien je ruimschoots terug in de tijd die je nodig hebt om het te verwerken.” Gerry vult aan: “Een Faay paneel is een bio-based wand die bestaat uit twee panelen van gips en een kern van vlas. Er zijn stelregels boven en onder. Heb je vroeger met Lego gespeeld, dan kun je ook een Faay wand in elkaar zetten,” lacht Gerry. Uiteindelijk werd er zo’n 5000 m2 aan Faay-wandpanelen geleverd en ruim 2000 m2 aan plafonds.

Geluids- en brandwerend

Behalve de gebruiksvriendelijkheid waren er nog andere redenen om te kiezen voor Faay. Gerry: “Faay-panelen zijn vandalismebestendig en over het gehele oppervlak zeer schroefvast (100 kg per spaanplaatschroef, 120 kg per houtdraadbout). Voorboren of pluggen is niet nodig. Ook zijn ze goed geluidswerend. Daarom worden deze panelen ook veel gebruikt in bijvoorbeeld geluidsstudio’s. Voor dit project zijn IW148 wanden gebruikt die een uitstekende geluid- en brandwerendheid bieden. De brandwerendheid maakt Faay tot een aantrekkelijk product. Vlasvezel brandt slecht en ook gips is een goede brandisolator. De GP22VO plafondpanelen die in deze transformatie zijn gebruikt hebben een brandwerendheid van maar liefst 60 minuten.”

Deur-kozijncombinaties

Voor dit project leverde Stiho ook de deuren. John adviseerde deur-kozijncombinaties van Van Vuuren. “Ideaal,” zegt Wiebe, “want je bent in één keer klaar. Er staan in de bouw tienduizenden vacatures open, prefab speelt daarop in. Ik verwacht dat we dat sowieso vaker gaan zien met projecten zoals deze. Zouden we de uren per appartement bij elkaar optellen, dan zouden we met 7 man in 4,5 dag een compleet appartement kunnen opleveren. Prefab maakt dat haalbaar.”

Stiho en Faay houden tijdens de bouw een vinger aan de pols. “Prettig,” vindt Arjan. We hebben met z’n allen één doel: goed werk afleveren en een tevreden opdrachtgever.”

Slimmer ondernemen

Om de materialen op de bouwplaats te krijgen, koos Totaal Groep Groningen in overleg met Stiho voor lossen op hoogte. Scheepsma Logistiek uit Swichum (Friesland) voerde het werk uit. Wybren Scheepsma: “Met een roterende verreiker hebben we de badkamers, Faay panelen en deurkozijncombinaties gelost. Gezien de grote hoeveelheden was op hoogte lossen de beste oplossing. Een verreiker zit tussen een hijskraan en een heftruck in. Ze zijn ideaal voor dit soort projecten. We hebben ook gebruikgemaakt van een radiografische verreiker: daarmee kun je heel precies manoeuvreren. Omdat er niet één groot raam was, heeft Totaal Groep Groningen een deel uit de gevel van het pand gehaald, zodat we er makkelijk bij konden.”
De vraag naar verreikers groeit en de agenda bij Scheepsma zit behoorlijk vol. “Doordat er in de bouw steeds meer wordt gewerkt met prefab-elementen, neemt de vraag naar deze manier van lossen toe. De elementen zijn groot, die kun je eenvoudigweg niet meer tillen. Wel vraagt het om wat aanpassingen soms. Zo heeft Faay ervoor gezorgd dat in verband met de beperkte breedte van de doorgangen van het pand en ter verbetering van de interne logistiek, alle panelen zijn aangeleverd op pakketten van maximaal 80 cm breed.

Meer weten over lossen op hoogte? 
Lossen op hoogte

Wil je advies op maat, neem dan gerust contact met ons op.
Contact opnemen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen