Contact
Sluiten

MPG-score voor nieuwbouw van 0,8 naar 0,5

Vijf tips om de strenge eis te halen

Minister Hugo de Jonge heeft laten weten dat de MPG-score voor woningen per 1 januari 2025 wordt aangescherpt naar 0,5. In januari 2021 ging de MPG-eis voor woonfunctie al van 1,0 naar 0,8. De verlaging nu naar 0,5 kan een flink uitdaging zijn voor diverse bouwbedrijven. Zo wordt het bouwen met staal en beton een stuk lastiger. Hoe ga je hier als bouwbedrijf mee om? Zijn er bepaalde tactieken die je kunt toepassen? Stiho deelt vijf tips om de milieu-impact van een woning te verkleinen.

Wat is de MPG-score?

Even opfrissen, wat is de MPG-score ook alweer? MPG staat voor Milieu Prestatie Gebouwen. Het laat zien wat de totale milieubelasting is van de materialen die zijn gebruikt voor het bouwen van het gebouw. Het gaat echter niet alleen om de materialen die worden gebruikt tijdens de bouw, maar ook gedurende de gehele levensloop van een gebouw. Hierbij wordt er dus ook al rekening gehouden met renovatiewerkzaamheden en de uiteindelijke sloop van een gebouw. De MPG-score is eigenlijk één score waarin alle milieueffecten zijn samengevoegd. Hoe duurzamer de gebruikte materialen zijn, hoe lager de milieuprestatie is en dus ook automatisch de MPG.

MPG-score omlaag

Is een MPG-score verplicht voor alle gebouwen. Nee, zeker niet. Een MPG-score is verplicht voor nieuwbouwwoningen en voor alle nieuwe kantoorgebouwen met een oppervlakte van 100 m2 of meer. De eis voor nieuwe kantoorgebouwen gaat overigens ook omhoog. Deze stond op 1,0 en gaat nu per ingang van 1 januari 2025 naar 0,85.

Tips voor een lagere MPG-score

Maar hoe gaan we nu om met deze aanscherping van de MPG? Anders en duurzamer bouwen wordt toch steeds meer de norm. In een nieuwe handreiking die werd gepubliceerd door de deelnemers van het Lente-akkoord 2.0, doen grote woningbouwers diverse strategieën uit de doeken hoe een lagere MPG-score kan worden bereikt. Wij hebben ze hieronder kort voor je samengevat.

1. Gebruik wat al voor handen is

Het is heel goed mogelijk om een woning te bouwen in een reeds bestaand, oud kantoorpand. Dit is vaak vele malen duurzamer dan een heel compleet nieuw gebouw uit de grond te stampen. Ook is het natuurlijk heel goed mogelijk om delen van oude gebouwen te hergebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan deuren, kozijnen, isolatiemateriaal of trappen. Door nieuwe regelgeving is het niet altijd mogelijk om de tweedehands producten te gebruiken, maar kun je wel het materiaal van het product hergebruiken. Door gebruik te maken van tweedehands producten, kun je de MPG-score zo verlagen met 4 tot 8%.

2. Maak gebruik van hernieuwbare producten

Om een lagere MPG-score te krijgen, kun je ook gebruik maken van hernieuwbare producten. Dit zijn producten waarvan de grondstoffen onuitputtelijk zijn, die weer aangroeien en zo telkens opnieuw kunnen worden gewonnen. Een goed voorbeeld hiervan is hout. Zo worden steeds meer woningprojecten tegenwoordig gemaakt met houtskeletbouw. Je kan hier heel veel kanten mee op. Als je houtskeletbouw vergelijkt met traditionele bouw, kan dit een reductie opleveren van 5 tot 15% op de MPG-score.

3. Zorg voor zo min mogelijk milieu-impact

Een lagere milieu-impact is natuurlijk key bij het realiseren van een zo laag mogelijk MPG-score. Kies bijvoorbeeld voor een zongericht ontworpen woning. Zo’n woning is installatiearm of heeft maar een kleine installatie nodig. De zon verwarmt het huis immers op een natuurlijke manier. Balans in dit alles is echter erg belangrijk. Ook kun je producten gebruiken met een lage milieu-impact. Dat zijn natuurlijk sowieso herbruikbare en tweedehands producten, maar in de toekomst zullen er sowieso steeds meer duurzamere bouwmaterialen op de markt komen. Denk bijvoorbeeld aan een isolatiemateriaal als Gramitherm, DTS dorpels of poedertegellijm en lijmmortel van Mapei zero

Materiaalefficiënt ontwerpen kan ook een belangrijk punt zijn. Een slankere constructie of een tussenwoning heeft bijvoorbeeld al minder materiaal nodig, wat resulteert in een lagere MPG-score.

4. Creëer voorwaarden voor lang meegaan

Ga voor gebouwen die zo lang mogelijk meegaan. De MPG-bepaling gaat standaard uit van het feit dat een gebouw 75 jaar lang meegaat. Heb je een gebouw dat langer meegaat? Dan leidt dit automatisch tot een lager MPG-score. Houd wel rekening met extra onderhoud en vervanging van onderdelen. Je kunt ook kiezen voor installaties van bouwmaterialen, waardoor de levensduur wordt verlengd. Denk bijvoorbeeld aan een kozijn dat een stuk langer meegaat wanneer je die plaatst onder een diepe overstek. Momenteel heeft dit laatste punt nog weinig effect op de MPG-score, omdat je niet zelf de productlevensduur aan kunt passen.

5. Zorg dat een woning herbruikbaar is

Net zoals dat jij misschien onderdelen van een oude woning gebruikt in je nieuwbouwproject, kun je er ook voor zorgen dat in de toekomst delen van jouw woning kunnen worden hergebruikt. Voor een betere waarde, is het wel belangrijk dat die producten zo intact mogelijk kunnen worden verwijderd. Maak dus jouw woning demontabel. Zorg ervoor dat de onderdelen zonder hak- en breekwerk kunnen worden gedemonteerd en zo goed mogelijk kunnen worden hergebruikt.

Vraag het ons

Heb je nog meer vragen over duurzaam bouwen of over het verlagen van je MPG-score? Neem dan contact met ons op. Onze experts helpen je graag verder. Wil je nog meer weten wat Stiho allemaal aan duurzaamheid doet? Check dan onze duurzaamheidspagina's. Samen bouwen wij op deze manier verder aan een duurzamere wereld.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen