Contact
Sluiten

Heb jij al gehoord van social return? En hoe kan je een hoge SROI-score behalen?

In de bouwsector wordt social return steeds belangrijker. In dit artikel kun je meer lezen over social return en het meetinstrument SROI: social return on investment.

Wat houdt social return in?

Social return is het oplossen van sociale vraagstukken door organisaties. Daarbij richten organisaties zich niet alleen op producten en/of diensten leveren om winst te maken, maar ook op de kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Dit kan een organisatie doen door arbeids-, werkervaring- of stageplekken te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het kan gaan om mensen die langdurig werkloos, arbeidsongeschikt zijn of een beperking hebben.

Meten met SROI

Om de impact van social return zichtbaar te maken bij projecten, wordt het meetinstrument SROI ingezet. SROI staat voor social return on investment, oftewel de verhouding tussen de (extra) sociale waarde en de totale investeringen. De afspraken rondom de mate van gewenste SROI staan contractueel vastgelegd. Het streefpercentage is 5% van de aanneemsom dat moeten worden opgebracht door social return bij een project.

Hoe kan jij een hoge score behalen op SROI met Stiho?

Vele circulaire Urban Mining materialen in het assortiment van Stiho worden geleverd met een SROI- kwalificatie. Dat is omdat circulair hout van Stiho weer ‘als nieuw’ wordt gemaakt door het 50|50 Workcenter van het Leger des Heils. Bij het 50|50 Workcenter werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Hierdoor is het voor jou eenvoudig om het streefpercentage bij een aanbesteding of een project te behalen.

Waarom is SROI nu belangrijk in de bouwsector?

SROI wordt steeds belangrijker bij aanbestedingen van de overheid en woningcoöperaties. Deze partijen hebben als streven om bij aanbestedingen boven de € 250.000 social return toe te passen. Hierdoor kan de opdrachtnemer de SROI-verplichting vooraf invullen, waarbij de opdrachtnemer moet aangeven te gaan voldoen aan de eis op social return. Daarnaast kun jij op deze manier bijdragen aan een gezonde samenleving door iedereen een gelijke kans te geven in de arbeidsmarkt.

Wil jij eenvoudig voldoen aan de SROI-norm van jouw opdrachtgever? Bekijk en bestel dan snel onze Urban Mining materialen.


Klik hier

Meer lezen?

Wil je meer informatie over hoe 50|50 Workcenter van Leger des Heils het circulaire hout bewerkt?
Klik dan snel op onderstaande button.

50|50 Workcenter bewerkt circulair hout

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen