Contact
Sluiten

Willems Vastgoedonderhoud efficiënter door ketensamenwerking

‘Samen kunnen we elk project aan’

In 1936 richtte Edu Willems sr. Willems Schilderwerken op. In de loop der jaren kwamen er andere onderhoudswerkzaamheden bij. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot Willems Vastgoedonderhoud. We zitten aan tafel met Sjors Willems, kleinzoon van de oprichter en directielid.

Sjors: “Mijn opa werkte in de regio en nog steeds zijn we vooral actief in Zuid-Holland. Sinds de jaren 80 werken we voornamelijk voor corporaties en andere professionele vastgoedbezitters. We doen planmatig onderhoud en bouwkundig/energetisch onderhoud.

Uitdagingen in de vastgoedsector 

Werken in de vastgoedonderhoudsector kent een aantal uitdagingen, vertelt Sjors. “Sowieso zijn mensen in de bouw schaars. Wat het extra uitdagend maakt, is mensen vinden die het leuk vinden om de interactie met bewoners aan te gaan. Je moet je kunnen inleven in mensen die niet altijd zitten te wachten op de werkzaamheden die we uitvoeren, ze initiëren de opdracht tenslotte niet zelf. Daarnaast verwacht de klant ook meer dan vroeger. Als mensen iets kopen bij een online winkel, dan weten ze exact wanneer het pakketje wordt afgeleverd. Dat verwachtingspatroon heeft invloed op hoe wij werken. Je kunt niet zeggen: we komen tussen 7:00 en 15:00 uur, bij wijze van spreken. We trainen onze vakmensen om met dit soort dingen om te gaan.”

Ketensamenwerking

Willems Vastgoedonderhoud is al jaren klant bij Stiho. “We haalden onze materialen bij Stiho-bouwplein Schiedam, maar ook bij andere partijen. Toen we dat in kaart gingen brengen, kwamen we erachter dat er wel erg veel partijen waren waarmee we samenwerkten. Dat was niet efficiënt. Het was bovendien moeilijker om met meerdere partijen stappen te zetten voor de toekomst. Om daar een optimalisatieslag in te maken hebben we 6 partijen uitgenodigd om mee te doen aan een selectietraject voor ketensamenwerking. De geanonimiseerde documenten die zij instuurden hebben we op een objectieve manier kunnen beoordelen. We hebben een projectgroep samengestelde die de documenten beoordeelde. Uiteindelijk kozen we voor Stiho.”

Voordelen van ketensamenwerking

“In de praktijk betekent de samenwerking dat we de projecten die we opstarten, uitvoeren met bouwmaterialen van Stiho. Omdat we bij Stiho een vaste contactpersoon hebben, kunnen we snel schakelen. We maken gebruik van elkaars kennis en slimme logistieke oplossingen, zoals deelleveringen of lossen op hoogte. Maar ook op andere vlakken leidt de samenwerking tot meer efficiëntie. We betrekken Stiho al vanaf de aanvraag bij een project. Daardoor is de kans dat we het project daadwerkelijk mogen uitvoeren, groter. We komen beter beslagen ten ijs.”

Toekomst

De digitalisering heeft grote invloed op de manier van werken in de vastgoedonderhoudsector, zegt Sjors. “De timmerman kan met zijn tablet ter plekke informatie ophalen en versturen en een bestelling plaatsen. Digitale oplossingen zijn niet áltijd het handigst. We hebben in de bouw te maken met jargon. Wat de één een twee-bij-drietje noemt is voor de ander een vijf-bij-zeven en weer een ander een rib. Dat zie je nog niet altijd terug in online shops.”

Tot slot krijgt duurzaam ondernemen nog meer aandacht, vertelt Sjors. “Samen met Stiho gaan we de stap richting circulair zetten. We hebben bijvoorbeeld aardig wat deelvervangingen. En waarom zouden we daar “nieuw” hout voor gebruiken als het ook kan met circulair hout? Zo werken we samen aan een efficiënte en duurzame bouwbranche. Het is prettig dat we elkaar weten te vinden, ongeacht de fase waarin een project zich bevindt.”

Circulair denken? Circulair doen!

Circulair denken heeft pas zin als je het omzet in daden. Dat betekent bij Stiho dat we circulair bouwen voor iedereen toegankelijk maken. We maken het beste van vroeger nú weer van nut. Een slot blijft een slot. Of gebruikt hardhout wordt een nieuw kozijn. Gewoon met dezelfde certificeringen, standaarden en kwaliteiten van een nieuw product. Maar met minder CO2 en méér waarde.

Panden die gesloopt gaan worden, zijn een bron van bruikbare bouwmaterialen. Denk hierbij aan kozijnen, hang- en sluitwerk, hout en plaatmateriaal. New Horizon oogst deze materialen uit de panden, Stiho verkoopt deze circulaire materialen. Ze zijn kwalitatief van even goede kwaliteit als nieuwe materialen, maar een stuk duurzamer. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat circulaire bouw de toekomst is. Verder lezen? 

Lees meer over Circulair

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen