Contact
Sluiten

Duurzaamheidsbegrippen

Van circulair tot upcycling alle duurzaamheidsbegrippen uitgelegd


Recycling, upcycling, cradle to cradle… Allemaal heeft het te maken met duurzaamheid. Maar wat betekenen al die begrippen precies? Wij zetten ze voor je op een rij.

Circulair

Als partner van het Urban Mining Collective is circulair voor Stiho een belangrijk begrip. Het Urban Mining Collective bestaat uit partners van oogstbedrijf New Horizon Urban Mining en maakt grondstoffen en materialen uit slooppanden geschikt voor hergebruik. Het UMC draagt zo bij aan een circulaire economie.


Oneindig hergebruik

MVO Nederland verwoordt het goed: De circulaire economie draait om het slim gebruiken van grondstoffen, producten en goederen, zodat deze oneindig hergebruikt kunnen worden: een gesloten kringloop. Voor gebouwen betekent circulair bijvoorbeeld dat materialen hergebruikt worden, maar ook dat het gebouw flexibel ingezet kan worden.

Michel Baars van New Horizon Urban Mining zei hierover in het januarinummer van Stiho Magazine: “Met circulair renoveren slaan we de recyclekolom over, waardoor we een veel kleinere CO2-footprint hebben. Circulair is beter voor het milieu en we zien dat ook overheden deze ontwikkeling noodzakelijk achten. Het lijkt erop dat circulair renoveren de norm wordt. Levensduurverlenging van materialen is per definitie beter.”

Meer lezen over circulair bouwen? Lees ook het artikel in Stiho Magazine 4 2017.

Cradle to cradle

William McDonough en Michael Braungart zijn de bedenkers van het concept Cradle to Cradle. Cradle to Cradle betekent letterlijk van wieg tot wieg. Met andere woorden: er is geen levenscyclus van wieg tot graf, maar na het eerste gebruik wordt een product opnieuw grondstof voor het volgende product.

Filosofie en keurmerk

Als we het hebben over Cradle2Cradle moeten we onderscheid maken tussen de Cradle2Cradle filosofie en het Cradle2Cradle keurmerk. De Cradle to Cradle (C2C)-filosofie die in het boek van Braungart en McDonough werd uitgelegd, is het principe van gesloten kringlopen. Elke grondstof en elk materiaal moet volledig kunnen worden hergebruikt zonder verlies van waarde. Er wordt in het boek onderscheid gemaakt tussen een biologische en technologische kringloop.

Cradle 2 Cradle productcertificering is een route voor producenten naar continue verbetering van producten richting gesloten kringlopen. Bij de C2C productcertificering wordt getoetst op vijf categorieën (gezondheid, materiaalhergebruik, water, hernieuwbare energie, sociale rechtvaardigheid). Resultaat is een score Basic, Bronze, Silver, Gold of Platinum. Elke twee jaar moet een leverancier aantonen dat zijn productieproces verbeterd is. Focus ligt daarbij niet op ‘minder slecht’, maar op ‘meer goed’. De certificering bestaat dus uit een combinatie van het beperken van de negatieve impact en het verbeteren van de positieve impact van het product.

Beschermde titel

Eigenlijk is de visie van de circulaire economie niet zo heel veel verschillend van de C2C filosofie. Cradle2cradle is een beschermde titel en niet iedereen kan er gebruik van maken. Cradle 2 Cradle gecertificeerde producten passen in een circulaire ontwerpfilosofie. Deze producten zijn nog niet altijd 100% circulair, maar deze producenten hebben zich ertoe verplicht continu te werken aan verbetering van hun producten.

Recyclen

Wanneer een afvalproduct opnieuw tot grondstof wordt verwerkt, zodat er opnieuw een product uit gevormd kan worden, wordt dit recycling genoemd. Als we iets recyclen wordt daar vaak een soort minderwaardige grondstof van gemaakt, bijvoorbeeld na het scheiden en inzamelen van plastic afval.

Hergebruik

Bij hergebruik wordt een product (of worden delen daarvan) opnieuw gebruikt zonder het daarbij in grondstoffen te scheiden.

Downcyclen

Downcycling is het omzetten van waardevolle producten en materialen in minder waardevolle producten en materialen of grondstoffen.

Upcyclen

Bij upcyclen worden materialen verwerkt tot een nieuw product, waarbij de kwaliteit van het materiaal niet wordt gedegradeerd.

Verder lezen over circulair? Klik hier

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen