Contact
Sluiten


Tijd om uit te kijken naar een elektrische bestelbus 

Zero-emissiezones treden vanaf 1 januari 2025 in werking 

Met je ronkende diesel-bedrijfsbus laden en lossen in hartje Amsterdam en Utrecht is over een paar jaar niet meer mogelijk. Vanaf 1 januari 2025 treden er namelijk zogeheten zero-emissiezones in werking in verschillende grote steden in Nederland. Een zero-emissiezone, afgekort ZE-zone, is een gebied waar de uitstoot van schadelijke stoffen door bestel- en vrachtauto’s verboden is. Rijd jij rond in zo’n (vervuilend) diesel- of benzinebusje? Geen paniek! Er is tot 2028 een overgangsregeling, voor sommige busjes geldt er een vrijstelling en er komen ontheffingen. 

Waarom de Zero-emissiezones? 

In het Nederlandse Klimaatakkoord uit 2019 hebben bedrijven en de overheid afspraken gemaakt. Eén van die afspraken is dat vrachtwagens en bestelbusjes die na 1 januari 2025 worden gekocht, geen CO2 meer mogen uitstoten in bepaalde ZE-zones. Je mag in zulke zones dan alleen nog maar rijden met bedrijfsbussen die elektrisch aangedreven zijn of lopen op waterstof. Doel van dit alles is om in de binnenstad de overlast te beperken en de leefbaarheid te verbeteren van het winkel- en verblijfsklimaat.  

Waar komen de zones?

Niet elke stad in Nederland heeft straks een ZE-zone. Ook is niet elke zone voor elke stad even groot. Er gaan echter zeker wel 30 van zulk soort zones komen, onder andere in Amsterdam, Utrecht, Tilburg en Den Haag. Hieronder vind je een overzicht van de steden die hebben besloten om een ZE-zone in te voeren. Maar hoe weet je nu of jouw werkgebied binnen een ZE-zone valt? Op de website opwegnaarzes.nl kan je goed zien hoe groot de ZE-zone per stad is.   

Overgangsregeling voor ondernemers

Maar hoe zit het met een bedrijfswagen die je hebt gekocht voor 1 januari 2025? Of wat nu als ik een bezit ben van een old-timer? Geen paniek, er zijn enkele ontheffingen voor bedrijfsauto’s in zakelijk bezit om ondernemers tegemoet te komen. Hieronder hebben wij ze voor je neergezet. 

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle nieuw geregistreerde bestelauto’s zero-emissie aandrijving hebben om toegang te krijgen tot de ZE-zones. Uitzonderingen hierbij zijn old-timers, rolstoeltoegankelijke voertuigen en voertuigen die vanwege een handicap voor € 500,- of meer zijn aangepast. Bestelauto’s met een emissieklasse 5 hebben toegang tot de ZE-zones tot 1 januari 2027. Heb je een bestelauto met een emissieklasse 6? Dan behoud je toegang tot de ZE-zones tot 1 januari 2028. 

Rijd jij dus echter een bedrijfswagen met een emissieklasse 4 of lager? Dan heb je vanaf 1 januari 2025 geen toegang meer tot de ZE-zones. 

Ontheffingen 

Voor de zero-emissiezones zullen er ook ontheffingen mogelijk zijn. Een overzicht van alle ontheffingen kun je vinden op opwegnaarzes.nl. Wij hebben hier twee van de belangrijkste ontheffingen voor je neergezet. 

De dagontheffing 
De dagontheffing wordt verleend voor een periode van één kalenderdag, die begint om 00:00 uur en eindigt om 06:00 uur de volgende dag. Per voertuig, per gemeente en per kalenderjaar worden er maximaal 12 dagontheffingen uitgegeven. Als je dus in een zero-emissiezone een zeer korte klus hebt, kun je zo’n ontheffing aanvragen. 

Er bestaat wel de mogelijkheid dat de gemeente een minimale emissieklasse voor jouw voertuig gaat hanteren, bijvoorbeeld emissieklasse 5. In dat geval moet jouw voertuig ten minste aan deze emissieklasse voldoen. Doel van deze ondergrens is om vervuilende voertuigen uit het stadscentrum te weren. Gemeenten die al een milieuzone hebben, passen dit beleid al toe. Naar verwachting wordt dit beleid ook van kracht in de ZE-zones. 

Ontheffing vanwege lange levertijden voor zero-emissie voertuigen 
De wachttijd voor de levering van nieuwe voertuigen loopt op, soms zelfs tot 18 maanden. We kunnen verwachten dat die wachttijd alleen maar zal op lopen, hoe dichter we bij 1 januari 2025 komen. Het is daarom mogelijk om een ontheffing te verkrijgen wanneer je een nieuw zero-emissievoertuig hebt besteld en de bevestiging van je bestelling kunt tonen. Hiermee kun je de wachttijd overbruggen en toch zonder zorgen de stad blijven doorkruisen. 

Tip voor het overstappen op een emissieloos voertuig

Uiteindelijk zul je toch als ondernemer eraan moeten geloven om ook een emissieloos voertuig te gaan rijden. Mits je natuurlijk wilt blijven komen in de zero-emissiezones. Het aanschaffen van bijvoorbeeld een elektrische bedrijfswagen, kan echter wel een grote kostenpost zijn. De overheid wil ondernemers tegemoetkomen bij de aanschaf van een emissieloze bedrijfsauto. Daarom kan je als ondernemer de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen. Hierbij kun je een subsidie ontvangen van maximaal €5000,- per bedrijfsauto. Lees er alles over de pagina van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Heb jij nou zo’n mooie bedrijfswagen en weet je niet zeker tot wanneer je in de zero-emissiezones mag blijven rijden? Check dan je kenteken in deze tool en kom er snel achter. 
   

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen