Contact
Sluiten

Vurenhout

Het hout van de fijnspar kennen wij in Nederland als vurenhout. Vurenhout is de meest gebruikte houtsoort in de bouw. Vurenhout is zeer breed inzetbaar in binnentoepassing en buitentoepassingen. De fijnspar heeft een groot groeigebied en wordt volop verwerkt tot vele vurenhout producten. De goede beschikbaarheid en efficiënte verwerking van vurenhout naar producten maakt dat vurenhout een interessante prijsstelling heeft. Daarnaast is vurenhout goed te bewerken, te impregneren en behandelen. Hierdoor is vurenhout voor allerlei toepassingen te gebruiken. Selecteer hieronder het type vurenhout dat je zoekt of lees meer over de verschillende soorten vurenhout.

Toepassingen vurenhout voor binnen

Binnen, in een beschutte en droge omgeving, gebruik je geschaafde vurenhouten balken en SLS’en voor constructieve toepassingen zoals vloeren, daken en wanden. Voor de echt grote overspanningen heeft Stiho gevingerlast balkhout op voorraad. Ruw vurenhout heeft Stiho beschikbaar in een klasse C, de standaard constructiekwaliteit of in een klasse B, die vaak gebruikt wordt voor zichtwerk. Ruw vurenhout kan Stiho bewerken in de eigen machinale. Zo kan Stiho allerlei profielen aanbrengen of het hout schaven op een afwijkende kopmaat. Ruw vurenhout wordt veelal bewerkt naar diverse producten zoals aftimmerlatten, wandbekleding, plinten, lijsten, traphout of kozijnhout. Vurenhouten latten worden veel ingezet als panlat of rachelwerk of tengel. Ben je op zoek naar een breed en diep vurenhout assortiment in diverse kwaliteiten? Bij Stiho koop je geschaafd of ruw vurenhout in vrijwel alle denkbare afmetingen.

Toepassingen vurenhout voor buiten

Omdat de levensduur van onbehandeld vurenhout beperkt is, is het niet aan te raden om onbehandeld vurenhout voor buiten te gebruiken. Toch wordt vaak gekozen om vuren voor buiten te gebruiken, maar dan moet je het vurenhout behandelen. Geïmpregneerd vurenhout heeft een verhoogde duurzaamheid. Het impregneermiddel dringt het oppervlak van het vurenhout binnen en zorgt zo voor bescherming van het hout. Ga je het hout bewerken, zoals afkorten, dan zal je het bewerkte deel opnieuw moeten behandelen. Geïmpregneerd vurenhout wordt vaak gebruikt als tuinhout. Zo worden geïmpregneerde vurenhouten balken gebruikt als onderregels of zwaardere balklagen onder een vurenhouten of hardhouten loopdekdelen. Geïmpregneerd vurenhout kan je ook gebruiken als palen voor schuttingen en als schuttingplanken. Ook zie je geïmpregneerd vurenhout, eventueel voorzien van een beits in kleur, vaak terug als gevelbekleding van schuren en zelfs woningen.

Vurenhout kwaliteitsklassen

Bij Stiho kun je terecht voor zowel vuren klasse B als vuren klasse C. Maar wat houdt dit precies in? In het reglement ‘Kwaliteitseisen Voor Hout (KVH)’ ligt de kwaliteit van hout vast, op basis van scheurvorming, noesten en vervormingen. In de regel wordt vooral Vuren klasse C en klasse B gebruikt en deze kwaliteiten zijn ook bij Stiho te koop, zowel geschaafd als ruw.

Vurenhout klasse C

Vurenhout klasse C is de meest voorkomende kwaliteitsklasse in de bouw. Over het algemeen zijn de meeste afmetingen Vurenhout klasse C geschaafd. Deze kwaliteit is namelijk uitermate geschikt voor constructieve verwerking in balklagen, houtskeletbouw wanden en daken, als stokkenwanden, rachelwerk of als tegel en panlat voor het dekken van de kap. Vuren klasse C voor constructieve toepassingen is voorzien van een CE sterktemarkering. Dankzij deze markering ben je er zeker van dat de balk aan strenge kwaliteitseisen voldoet en weet je exact aan welke sterkteklasse de vuren balk voldoet. Vurenhout klasse C kenmerkt zich veelal door een iets lagere kwaliteitssortering op gebreken. Zo mogen noesten groter en meer aanwezig zijn. Ook worden er lagere eisen gesteld aan scheurvorming en zal er meer vervorming in voorkomen dan in een vurenhout klasse B.

Vurenhout klasse B

Vurenhout klasse B kenmerkt zich door een hogere kwaliteitssortering op gebreken. Veelal zijn noesten kleiner en beperkter aanwezig, worden er hogere eisen gesteld aan de aanwezigheid van scheurvorming en zijn er vaak aanvullende eisen zoals hartvrije hout. Vurenhout klasse B wordt in mindere mate geproduceerd dan vurenhout klasse C. De hogere kwaliteit kan beperkter uit stammen gezaagd worden. Dankzij de scherpere kwaliteitseisen komen er veelal minder gebreken voor in vuren klasse C. Vuren klasse B wordt dan ook veelal in toepassingen ingezet waar de esthetische eigenschappen belangrijk zijn. Vuren klasse B hartvrij kan goed gebruikt worden voor binnenkozijnen of trappen en vuren klasse B planken zijn uitermate geschikte voor het produceren van vloerdelen, wandbekleding, aftimmerhout en lijstwerk.

Gevingerlast vurenhout

Werk je aan constructies met een grote overspanning, waarbij je lange vurenhout balken nodig hebt? Gebruik dan gevingerlast vurenhout. Vuren constructiehout heeft vaak een lengtebeperking vanwege de maximale lengte van de stam. Gevingerlast vurenhout is dan een goed alternatief. Gevingerlaste vurenhouten balken zijn door middel van vingerlasverbindingen aan elkaar verlijmd en verlengt. Gevingerlast vurenhout is vrijwel altijd voorzien van een CE sterktemarkering. Dit geldt niet voor vurenhout gevingerlast 44x70mm. Dit gevingerlaste vurenhout wordt speciaal geproduceerd om ao recht mogelijke delen te produceren. Zo kan je gemakkelijker een vlakke stokkenwand plaatsen. Met gevingerlast vurenhout kun je in principe elke lengte verkrijgen die je nodig hebt en vormt de basis voor grote en stevige constructies.

Vurenhout voor andere toepassingen

Ga je betonbekistingen maken dan is vurenhout daar zeer geschikt voor.  De kwaliteit is dan niet van belang en hiervoor kan je dan ook vurenhouten betonbaddingen voor toepassen. Voor het metselen van een strakke muur kan je vurenhouten metselprofielen gebruiken om het kader uit te zetten. Vurenhouten metselprofielen zijn gelamineerd zodat deze zo recht mogelijk zijn. Zo zorg je voor loodrecht metselwerk.

Vurenhout behandelen

Vurenhout balken en vurenhout planken zijn goed te behandelen. In een binnentoepassing wordt vurenhout vaak afgewerkt met een filmvormend verfsysteem. Goed geschaafd vurenhout is glad af te werken. Vurenhout kan je eventueel ook beitsen. Ruw vuren of ruwe steigerdelen worden nog wel eens gebeitst en gebruikt om meubels van te maken. Dit geeft een rustieke uitstraling. Een beits draagt echter vrijwel niet bij aan het verhogen van de duurzaamheid van Vurenhout. Als buitenmeubel heeft dit een beperkte levensduur. Vurenhout is ook goed te impregneren om de duurzaamheid te verhogen. Wanneer je vurenhout buiten gebruikt is het sterk aan te raden om geïmpregneerd vurenhout te gebruiken. Dit hout is minder goed af te werken met een filmvormend verfsysteem aangezien het hout vaak vochtig is door het impregneren. Wanneer je geïmpregneerd vurenhout bewerkt zal je dit altijd moeten nabehandelen. Geïmpregneerd vurenhout kan je eventueel beitsen. De kleur die het vurenhout heeft door het impregneren kan van invloed zijn op de eindkleur. Vuren gevelbekleding is bij Stiho ook te koop voorzien van een zwarte beits. Zo kan je direct de gevel van een tuinhuis of veranda aftimmeren. Behandeld vurenhout zal je wel met regelmaat moeten onderhouden met de voor gevelonderhoud geschikte producten.

Vurenhout kopen

Bij veel projecten wordt vurenhout gebruikt, dus ongetwijfeld heb jij ook vuren nodig. Het hout is bij Stiho in diverse afmetingen en kwaliteiten te verkrijgen, waar ook duurzaamheid centraal staat. Vurenhout is daarom altijd FSC® of PEFC gecertificeerd. Wat je ook kiest in vurenhout, bestellen gaat heel gemakkelijk in de webshop van Stiho, waardoor je zelf de deur niet meer uit hoeft om met hout te slepen.


Bekijk alle soorten zachthout

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen