Contact
Sluiten

Verwerkingstips tijdens koude winterdagenHet is winter. Kou en vorst kunnen van invloed zijn op de verwerking en toepassing van lijm- en metselmortels, pleisters, lijmen, kitten en andere chemische producten.

Ga je metselen, gevelplaten verlijmen, stuccen of blokken lijmen tijdens koudere dagen? Lees dan vooral het advies van Renzo van Vliet, Category manager Bouwstoffen bij Stiho. Met deze do's en dont's ben je goed voorbereid.

Category manager bouwstoffen

Blokken lijmen tijdens vorst

Lijm is niet erg vorstgevoelig. Ook bij lichte vorst kun je prima blijven lijmen, tot wel -3°C. Tref wel de nodige maatregelen om bevriezing te voorkomen. Zoals:

  • Bescherming van materiaal en materieel door bijvoorbeeld afdekken, verwarmen en opslaan in vorstvrije loodsen.
  • De bouwplaats beschutten.
  • Vers lijmwerk afdekken of verwarmen.
  • Geen bevroren of beijzelde blokken verwerken.
  • Geen pekel of keukenzout strooien in de buurt van kalkzandsteen, omdat dit het metselwerk kan beschadigen.

Cellenbeton


Werk je deze winter met kalkzandsteen, cellenbeton of Porotherm? Kies dan voor onze winter blokkenlijm. Een kant-en-klare droge mortel op basis van witte portland cement. De lijm is geschikt voor zowel binnen als buiten.


Metselen in de winter


Als ‘vers’ metselwerk bevriest, kan dat tot schade leiden. Neem daarom beschermende maatregelen bij het verwerken van stenen als het vriest. Kou beïnvloedt de sterkteontwikkeling van de mortel, wat kan leiden tot problemen met de hechting. Cementgebonden mortels worden niet hard bij temperaturen onder de 5°C. 

Metselen winter

Dit kan je doen om bevriezing van je metselwerk te voorkomen:

  • Metsel niet als het vriest. 
  • Dek steenpakketten af zodat ze niet kunnen bevriezen.
  • Houd het weersvooruitzicht voor de nacht in de gaten. Als de temperatuur ‘s nachts onder -3°C dreigt te komen, stop overdag dan op tijd met metselen of lijmen.
  • Dek het verse metselwerk goed af.
  • Verwarm bij lage temperaturen de specie, bijvoorbeeld met warm water.


Gipsachtige pleisters bij lagere temperaturen

Pleisters kan je niet aanbrengen bij een temperatuur onder 5°C. Dan is namelijk de kans groot dat het gips niet goed werkt. Vergeet na het werk niet de voorstrijk, pasta en pleister uit je bus te halen en binnen te zetten.

Het is ook belangrijk om goed te luchten tijdens het stuccen. Alles dichtdoen tegen de kou, is rampzalig voor je stucwerk. En zet ook kachels en ontvochtigers uit tijdens het stuken.Gevelplaatlijm en kou

Bij lage temperaturen verandert de viscositeit van gevellijm. Het hardt minder snel uit of helemaal niet. Of er kan condens komen op de lijmlaag of de constructie. De beste temperatuur voor het verlijmen is normaal tussen de 5°C en 30°C.

Ook de materialen die je gaat verlijmen, moeten minimaal 5°C zijn. Let ook op dat de lijm niet veel kouder of warmer is dan het materiaal. Is het buiten kouder dan 5°C, is de luchtvochtigheid erg hoog (>65%) of is er mist, ga dan niet lijmen. Lijm en kit kunnen dan niet of erg moeilijk uitharden.

Wil jij meer tips als deze lezen? Schrijf je dan nu in!

Jij blijft dan altijd op de hoogte van acties, ontwikkelingen en klantverhalen.

 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen