Contact
Sluiten

Verwerkingstips tijdens koude winterdagen



Het is winter en de dagen zijn koud en donker. In deze periode moeten we net wat meer opletten bij het verwerken van bepaalde bouwmaterialen. Kou en vorst kunnen namelijk van invloed zijn op het verwerken en de toepassing van lijm- en metselmortels. Hetzelfde geldt voor het gebruik van pleisters, lijmen, kitten en andere chemische producten.

Ga je metselen, gevelplaten verlijmen, stuken of blokken lijmen tijdens koudere dagen? Lees dan vooral het advies van Renzo van Vliet, Category manager Bouwstoffen bij Stiho. Het kan vriezen, het kan dooien, maar met deze do's en dont’s kun je goed voorbereid aan de slag!

Category manager bouwstoffen

Blokken lijmen tijdens vorst

Lijm is niet erg vorstgevoelig. Ook bij lichte vorst kun je prima blijven lijmen, tot wel -3°C. Wel is het belangrijk de nodige maatregelen te treffen om bevriezing te voorkomen. Wat je kunt doen:

  • Bescherm materiaal en materieel door bijvoorbeeld afdekken, verwarmen en opslag in vorstvrije loodsen.
  • Maak de bouwplaats beschut.
  • Dek vers lijmwerk af of verwarm het.
  • Verwerk geen bevroren of beijzelde blokken.
  • Strooi geen pekel of strooizout in de buurt van kalkzandsteen. Dit kan het metselwerk namelijk beschadigen.
Cellenbeton


Werk je deze winter met kalkzandsteen, cellenbeton of Porotherm? Maak dan de keuze voor onze winter blokkenlijm. Dit is een kant-en-klare droge mortel op basis van wit portland cement. Je kunt deze lijm zowel binnen als buiten gebruiken.


Metselen in de winter


Wanneer ‘vers’ metselwerk bevriest, kan dit tot schade leiden. Zorg er daarom voor dat je beschermende maatregelen neemt bij de verwerking van stenen als het vriest. Kou beïnvloedt namelijk de sterkteontwikkeling van de mortel. Dit kan leiden tot problemen met de hechting. Cementgebonden mortels worden namelijk niet hard bij temperaturen onder de 5°C. Zakt de temperatuur dus onder de zes graden? Dan kun je beter je metselklus even laten staan.

Metselen winter

Dit kan je doen om bevriezing van je metselwerk te voorkomen:

  • Metsel niet als het vriest. 
  • Dek steenpakketten af om bevriezing te voorkomen.
  • Houd het weersvooruitzicht voor de nacht in de gaten. Dreigt de temperatuur ‘s nachts onder de -3°C te komen? Stop dan overdag op tijd met metselen of lijmen.
  • Dek vers metselwerk goed af.
  • Verwarm bij lage temperaturen de specie. Dit kan bijvoorbeeld met warm water.


Gipsachtige pleisters bij lagere temperaturen

Pleisters kun je niet aanbrengen bij een temperatuur onder 5°C. De kans is dan namelijk groot dat het gips niet goed werkt. Vergeet na de werkdag niet de voorstrijk, pasta en pleister uit je bus te halen en binnen te zetten.

Let er overigens op dat je goed lucht tijdens het stuken. Alles dichtdoen tegen de kou kan namelijk rampzalig zijn voor je stucwerk. Vergeet ook niet kachels en ontvochtigers uit te zetten tijdens het stuken.

Gevelplaatlijm en kou

Bij lage temperaturen verandert de stroperigheid van gevellijm. Het hardt minder snel uit of soms zelfs helemaal niet. Ook kan er condens komen op de lijmlaag of de constructie. Ga daarom niet lijmen bij lage temperaturen. De beste temperatuur voor het verlijmen ligt normaal tussen de 5°C en 30°C.

Ook materialen die je gaat verlijmen, moeten minimaal 5°C zijn. Zorg er dus voor dat je deze materialen bij koud weer binnen hebt staan. Let ook op dat de lijm niet veel kouder of warmer is dan het materiaal. Is het buiten kouder dan 5°C, is de luchtvochtigheid erg hoog (>65%) of is er mist? Ga dan niet lijmen. Lijm en kit kunnen dan namelijk niet of erg moeilijk uitharden.

Wil jij meer tips als deze lezen? Schrijf je dan nu in!

Jij blijft dan altijd op de hoogte van acties, ontwikkelingen en klantverhalen.

 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen