Contact
Sluiten


Veilig werken met PUR-schuim

Per 24 augustus 2023 is het voor iedere professionele en industriële gebruiker verplicht een opleiding te hebben gevolgd, om veilig te werken met producten waarin diisocyanatenverwerkt zitten , zoals PUR-schuim. Wat betekent dit jou voor als professional in de bouw? Stiho zocht het voor je uit.

Kort samengevat:
  • Producten die diisocyanaten bevatten kunnen allergieën zoals astma veroorzaken
  • Elke professional die werkt met PU-producten moet hier daarom per 24 augustus 2023 een officieel certificaat voor hebben behaald
  • Op het productlabel van PU-producten staat sinds 24 februari 2022 dat een certificaat benodigd is
  • Leveranciers van PUR-producten zijn verplicht een opleiding aan te bieden
  • Het certificaat moet elke vijf jaar worden hernieuwd
  • Werkgevers zijn verplicht documentatie bij te houden van de certificering, nalaten kan resulteren in boetes
  • De opleiding kun je onder meer hier gratis volgen in 30 minuten


Een stukje achtergrond

Diisocyanaten zijn gevaarlijke stoffen die verschillende allergieën kunnen veroorzaken, zeker bij het inademen van de stoffen. Zo kun je er onder andere astma van krijgen. Op 4 februari 2020 heeft REACH ingestemd met een voorstel van de Europese Commissie voor een REACH-beperking voor diisocyanaten. Het REACH-comité is een comité dat bestaat uit vertegenwoordigers van de lidstaten en de EU-Commissie. REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en de Restrictie van chemische stoffen. De beperking van het REACH-comité werd op 4 augustus 2020 gepubliceerd en is na een overgangsperiode van 3 jaar van toepassing vanaf 24 augustus 2023.


Toepassing van purschuim

De beperking houdt in dat je een opleiding moet hebben gevolgd om als professional te werken met producten die meer dan 0,1% diisocyanaten bevatten. Hieronder valt onder meer het welbekende PUR-schuim. Als doe-het-zelver is het niet nodig om een certificaat in bezit te hebben.

Om welke producten gaat het?

De PU-opleiding is verplicht als je als professional werkt met producten die meer dan 0,1 % diisocyanaten bevatten. Natuurlijk geldt dit voor het welbekende PUR-schuim, maar het gaat ook om lijmen en lakken die diisocynaten bevatten. Daarbij moeten we natuurlijk ook niet het welbekende tweecomponenten PUR-schuim vergeten, wat wordt gebruikt voor na-isoleren van onder meer kruipruimtes. Weet je nu niet zeker of je voor jouw product dat je gebruikt een certificaat nodig hebt? Geen probleem. Sinds 24 februari 2022 laat een zin op het etiket van het product namelijk zien dat je een opleiding moet hebben gevolgd om het product te gebruiken.

Inhoud van de opleiding

De PU-opleiding bestaat uit een aantal modules die ervoor zorgen dat je veilig kan werken met PU-producten. Waar wordt onder meer aandacht aan besteed? Denk onder meer aan de eigenschappen van diisocyanaten, de gevaren die aan gebruik kleven en hoe je PU-materiaal op de juiste manier verwerkt. Ook word je geheugen tijdens de opleiding opgefrist over het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen en het juiste gebruik hiervan.

Bij het gebruik van diisocyanaten zijn er drie soorten risiconiveaus vastgesteld, namelijk algemeen, gemiddeld en hoog. Deze niveaus zijn voornamelijk gebaseerd op hoe groot het risico van blootstelling is tijdens het gebruik. Het risiconiveau, bepaalt welk type training je moet volgen.


Waar kan ik de opleiding volgen?

Leveranciers van PU-producten moeten een opleiding beschikbaar stellen. Dit kan gratis of tegen een kleine vergoeding. Ook Stiho helpt je graag op weg met een cursus. Deze cursus kun je gratis volgen, door de voucher-code die je op de pagina vindt in te vullen. Voor het geval dat je nu denkt dat je nog een paar jaar in de schoolbanken moet gaan zitten, geen paniek. De cursus is online te volgen en kan binnen 30 minuten worden afgerond. Nadat je alle modules hebt doorgelopen volgt er een korte quiz. Heb je deze goed afgerond? Dan ontvang je een certificaat welke je kunt downloaden.
Naar de gratis cursus >

Elke vijf jaar even opfrissen

Elke vijf jaar is het nodig om de PU-opleiding even op te opfrissen. Zo blijf je als professional continu goed opgeleid hoe je op de juiste manier werkt met PU-kit, -lijmen en -schuim. En nog belangrijker zo kun jij veilig blijven werken met deze producten. Is je certificaat dus bijna verlopen? Zorg er dan voor dat je bij jouw leverancier weer een nieuwe opleiding volgt. Zo blijf je goed bijgeschoold.

Denk om je gezondheid en die van je medewerkers

Let op! Elke werkgever die medewerkers heeft die met diisocyanaten werken heeft een bewijsplicht. Zij moeten documentatie paraat hebben staan, dat hun medewerkers de cursus met succes hebben afgerond. Zonder certificaat riskeren werkgevers hoge boetes. De overheid is van plan om het naleven van de regelgeving goed te controleren. Afgezien van de boete is het natuurlijk daarnaast gewoonweg veel belangrijker om te denken aan jouw gezondheid en die van je medewerkers. Zorg er dus voor dat je jouw certificering voor het werken met PUR-producten op orde hebt.

Bestel gemakkelijk via de Stiho app


Bestel gemakkelijk via de Stiho app


 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen