Contact
Sluiten

Bereid je voor op de WKB

22-3-2022

De Wet Kwaliteitsborging (WKB) is uitgesteld tot 1 januari 2023. Dit lijkt misschien nog ver weg,maar slimme ondernemers gaan er nu vast mee aan de slag, adviseert Rob van Scheppingen, voorzitter Noord-West-Utrecht bij Bouwend Nederland en directeur van R. van Scheppingen beton B.V. De wet heeft als doel de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht te verbeteren door kwaliteitsborgers in te schakelen. De aansprakelijkheid van aannemers wordt met deze wet uitgebreid. Rob geeft 5 tips.

Tip 1 WKB, begin op tijd!

“Ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Als je pas vlak van tevoren serieus naar WKB gaat kijken, ben je te laat. En dat ga je dan merken in de uitvoering van je projecten na januari 2023. Het is echt belangrijk om – ook als kleinere aannemer – te beseffen dat je straks aansprakelijk bent voor alle eventuele klachten of schade na de realisatie van je project. Overigens geldt dat ook voor projecten die voor 1 januari 2023 worden gestart, maar pas na die datum worden opgeleverd.”

Tip 2 Maak foto’s van je werk 

“Foto’s zijn vaak het makkelijkste en beste bewijs. Nu iedereen een camera in z’n telefoon en dus in z’n zak heeft zitten, adviseer ik foto’s van te maken van alle projecten of onderdelen die af zijn. Voor ons betekent dat bijvoorbeeld dat we telkens als er een bekisting voor het beton klaar is, daar een foto van maken. Dan kun je altijd achteraf aantonen hoe je werk is uitgevoerd.”

Tip 3 Organiseer je administratie

“Om je aan de nieuwe wet te houden moet je veel gaan administreren en bewaren. Aankoopbonnen, foto’s, correspondentie, facturen enzovoort. Dat wordt al snel een flink aantal items per project. Als je dat ‘in een schoenendoos’ bewaart en aan het eind gaat uitzoeken, zie je door de bomen het bos niet meer. Zorg dus dat je je administratie op orde hebt, maak een mapje per project aan op je computer en zet daar alles overzichtelijk en digitaal in.”




Tip 4 Verdiep je nu al in informatie

“Op de site van Bouwend Nederland kun je veel informatie vinden, dus ga daar nu vast kijken. Je leest er bijvoorbeeld dat je ook aansprakelijk bent voor het werk dat door onderaannemers wordt gedaan. Dat betekent dat jij op jouw beurt ook van je onderaannemers alle relevante informatie moet opvragen. Verder kun je er voorbeelden vinden van offertes en aannemingsovereenkomsten waarin de WKB is meegenomen.”

Tip 5 Doe mee met een proefproject

“Er worden door Bouwend Nederland diverse bijeenkomsten en cursussen georganiseerd, ook digitaal. Je kunt daar in korte tijd veel concrete kennis opdoen over de Wet Kwaliteitsborging. Daarnaast kan het heel leerzaam zijn om in een proefproject met een collega-aannemer samen ervaring op te doen en kennis uit te wisselen.”
  

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen