Contact
In verband met gepland onderhoud is onze webshop zaterdag 15 juni tussen 14.00 en 18.00 uur niet bereikbaar. In de Stiho app zijn dan geen prijzen en voorraadinformatie beschikbaar en kunnen er geen orders geplaatst worden. Onze excuses voor het eventuele ongemak. Na 18.00 uur staan de webshop en Stiho app weer volledig tot jouw beschikking.
Sluiten

Toepassing & afwerking

Toepassing en afwerking ThermoHout

Dankzij de verbeterde natuurlijk duurzaamheid en stabiliteit is Stiho ThermoHout ideaal voor toepassingen in risicoklasse 1, 2 en 3.1. Denk hierbij aan toepassingen als gevelconstructies en bergingen, stelkozijnen, tuinhout, meubels, sierlijsten en deuren. De risicoklasse (gedefinieerd in NEN-EN 335-1) geeft aan in welke mate de (natuurlijke) duurzaamheid van het hout zelf, maar ook de praktijkomstandigheden waaronder het hout verkeert en de mate van blootstelling aan vocht bepalend zijn voor het risico op schimmelaantasting van het hout. In de genoemde risicoklassen is Stiho ThermoHout een uitstekende keuze.

Onbehandeld toepassen

Stiho ThermoHout is geschikt om onbehandeld toe te passen en zal, net zoals andere houtsoorten, zonder afwerking gaan vergrijzen. Gladde (geschaafde en fijnbezaagde) oppervlakten zullen over het algemeen wat sneller en gelijkmatiger vergrijzen dan wanneer de producten met ruwe oppervlakte toegepast worden. Stiho ThermoHout vergrijst relatief snel en egaal. Wel is dit altijd afhankelijk van de mate van blootstelling aan UV, situering van het gevelvlak en van verschillende omgevingsfactoren. Verschillende gevelvlakken in dezelfde constructie kunnen onderling dan ook een andere mate van vergrijzing vertonen.

Oppervlaktebehandeling

Stiho ThermoHout kan ook worden voorzien van, daarvoor geschikte, verfsystemen. Een behandeling heeft enkel esthetisch een toegevoegde waarde en werkt niet duurzaamheid verhogend. Wij adviseren om gebruik te maken van een semi-filmvormend verfsysteem zoals Colorseen Timberstain HT, Sansin Enviro Stain SDF, of Colorseen Timberstain Woodsealer. Deze producten kunnen toegepast worden wanneer een afwijkende kleurstelling gewenst is, de houtkleur zo goed mogelijk behouden dient te worden of wanneer het hout bij montage juist al een vergrijsde uitstraling dient te hebben. De meeste verfsystemen moeten wel periodiek onderhouden worden.

De hechting van deze verfsystemen zal op een fijnbezaagd oppervlak over het algemeen wat beter zijn dan op een geschaafd oppervlak. Houd er wel rekening mee dat een fijnbezaagd oppervlak een verhoogde kans geeft op aanhechting van vuil en algvorming, zeker in toepassingen waar de producten langer nat blijven zoals de noord(oost)zijde van een gevel.

Meer informatie over deze producten is terug te vinden op de pagina ‘Garantie en verwerking ThermoHout’.

Brandeigenschappen

De brandeigenschappen van gevelbekleding moeten voldoen aan de eisen van het bouwbesluit. De brandeigenschappen kunnen rekenkundig bepaald of geclaimd worden door verwijzing naar behaalde positieve testresultaten of CWFT-tabellen*. De eisen waaraan gevelbekleding volgens het bouwbesluit bij nieuwbouw moet voldoen, zijn beschreven in artikel 2.68 , leden 1-3. Hierin wordt onder meer gesteld dat gevelbekleding ten minste moet voldoen aan brandklasse D. Stiho ThermoHout Vuren en Fraké voldoet volgens de eisen omschreven in NEN-EN 14915 aan Euroklasse D-s2, d0 volgens Nen-En 13501-1.

Soms gelden er aanvullende eisen en zal het nodig zijn de gevelbekleding brandvertragend te laten behandelen. Stiho ThermoHout is brandvertragend te behandelen tot Euroklasse B-s2, d0 volgens Nen-En 13501-1.

* Classified Without Further testing: Zie tabel 1 van NEN-EN 14915 bij welke toepassingen en dimensies Vuren en Fraké producten voldoen aan Euroklasse D.

Aanvraag monster

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen