Contact
Sluiten

  Subsidie energiebesparing eigen huis

Investeren in isolatie? Kijk snel of je in aanmerking komt voor subsidie!

Ga je je dak, buitenmuren, vloer of ramen isoleren ? Of heb je een opdracht om dit te doen? Als je 2 of meer delen van een huis laat isoleren, kun je een flinke subsidie krijgen uit de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Tussen 1 juni en 31 december 2020 krijg je ca. 30 procent van de kosten terug. Het kabinet wil huiseigenaren en VvE’s in deze onzekere tijden namelijk extra helpen bij het verduurzamen van hun woning. Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden.    

     

Voorwaarden Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH)

 1. Je bent eigenaar én bewoner van het huis. Je hebt de woning dus niet verhuurd. Voor VvE’s is er een aparte regeling.
 2. Je laat 2 of meer van de volgende maatregelen uitvoeren: dakisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie (binnen of buiten), vloerisolatie of bodemisolatie, plaatsen HR++ glas of triple glas.
 3. De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden.
 4. Voor elke maatregel geldt dat je een minimum aantal vierkante meters moet laten isoleren. Dit verschilt per woningtype, de eisen vind je op de rvo.nl. Maar als je het hele dak of de hele gevel, vloer of alle ramen laat isoleren, voldoe je ook aan dit vereiste (ook al is het aantal m2 lager).
 5. Je krijgt voor een woning maar 1 keer een SEEH subsidie. Wil je meer dan 2 isolatiemaatregelen nemen? Vraag dan in 1 keer voor alle maatregelen tegelijk subsidie aan. Heb jij of een vorige eigenaar al een keer een SEEH-subsidie voor deze woning aangevraagd, dan kun je geen subsidie meer krijgen.
 6. Je vraagt de subsidie aan nádat de maatregelen uitgevoerd zijn.
 7. Je krijgt alleen subsidie voor het isoleren van een bestaande woning. Dus niet voor het isoleren van een nieuwe aanbouw of een nieuwbouwwoning.
 8. Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert.
 9. Kijk voor alle voorwaarden, details en het aanvragen van de subsidie op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of op Milieucentraal.nl
     

Voor particuliere aanvragers geldt:

 1. Je krijgt de hogere subsidie als je tussen 1 juni en 31 december 2020 minimaal 2 isolatiemaatregelen laat uitvoeren én betaalt.
 2. Heb je de eerste maatregel al vóór 1 juni uitgevoerd of betaald ? Als je de tweede maatregel dan uitvoert en betaalt tussen 1 juni en 31 december, kun je voor beide maatregelen het hogere subsidiebedrag krijgen.
 3. Zorg dat je de subsidieaanvraag uiterlijk op 31 december hebt ingediend.
 4. Met de rekentool van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je zelf een berekening maken van de hoogte van de subsidie

Heb je 2 of meer grote energiebesparende maatregelen genomen?

Dan kun je ook nog subsidie krijgen voor de volgende aanvullende maatregelen: een isolerende buitendeur, U-waarde maximaal 1,5 (€ 80 per m2), waterzijdig inregelen van je verwarmingssysteem (€ 60), Energieverbruiksmanager of slimme thermostaat (€ 100) en een CO2-gestuurd ventilatiesysteem of een systeem voor balansventilatie met wtw met een rendement van minstens 90% (20% van de kosten met een maximum van € 800).

De SEEH-subsidie is een landelijke regeling en je mag de subsidie combineren met andere subsidies, bijvoorbeeld van de gemeente of provincie. Check met de Energiesubsidiewijzer of jij ook andere subsidies kunt aanvragen. Verder mag je de subsidie combineren met een energiebespaarlening of extra hypotheekruimte voor energiebesparing (dat is een extra lening via je hypotheek).

          
          

Voor VvE’s, woonvereniging of wooncoöperaties die subsidie aanvragen geldt:

VvE’s die tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020 een subsidieaanvraag indienen voor 2 of meer energiebesparende maatregelen, krijgen de verhoogde subsidie. Dit komt omdat de VvE’s hun aanvraag moeten indienen vóórdat ze maatregelen gaan uitvoeren. Is jouw woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren (VvE) ? Dan kun je kiezen of je individueel subsidie aanvraagt óf als VvE. Maar je kunt voor jouw woning maar 1 keer SEEH-subsidie krijgen, als de VvE al subsidie heeft ontvangen voor het hele gebouw, kun jij dus geen individuele subsidie meer krijgen. En andersom: als je al individueel subsidie hebt gekregen, kun je niet meer meedoen als de VvE subsidie aanvraagt.

Denk dus goed na over je keuze en stem je aanvraag af met de VvE, misschien heeft de VvE al plannen voor maatregelen. De voorwaarden voor VvE’s vind je op de website van RVO, daarbij is ook subsidie mogelijk voor een energieadvies en procesbegeleiding.


Aanvraagprocedure

Bekijk voordat je de maatregelen gaat uitvoeren de aanvraagprocedure en check goed alle subsidievoorwaarden. Zorg dat isolatiemaatregelen volgens de voorwaarden uitgevoerd worden, daarna kan je de subsidieaanvraag indienen en moet je onder andere invullen voor welke isolatiemaatregelen en aanvullende maatregelen je subsidie aanvraagt en of het om een zeer energiezuinig pakket gaat.

Verder stuur je de factuur en een uitvoerdersformulier mee. Op het uitvoerdersformulier moet het bedrijf invullen welke maatregelen ze uitgevoerd hebben, hoe groot het oppervlak is en wat de isolatiewaarde is. Dit formulier moet door het bedrijf zijn ondertekend en voorzien van foto’s tijdens de bouw.

Direct na je subsidieaanvraag krijg je van RVO een ontvangstbevestiging per e-mail. Uiterlijk 13 weken na je subsidieaanvraag ontvang je per post een beslissing of de subsidie toegekend wordt.

RVO kan achteraf je woning controleren of de uitgevoerde maatregelen aan de gestelde eisen voldoen.

    

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen