Contact
Sluiten
Nieuws

STIHO EN NEW HORIZON: PARTNERS IN CIRCULAIR RENOVEREN

“Het besef dat grondstoffen eindig zijn begint eindelijk te komen”

“De waarde zit niet in de kostprijs, maar in het feit dat je werkt met circulair materiaal, je je MPG kunt halen en BREEAM-punten kunt scoren”

Edwin Baars en Alex Verkuijlen van New Horizon Urban Mining zitten barstenvol energie, want het gaat goed met een van de grootste sloopbedrijven van Nederland. Hoewel, sloop? New Horizon ‘oogst’. Zoals ze het zelf zeggen: “De stad is onze bron, de bebouwde omgeving ons magazijn en dat zit vol bruikbare grondstoffen. Grondstoffen die je opnieuw kan gebruiken. Circulair ondernemen dus.”


Behalve de mannen van New Horizon zijn ook Jasper van den Hoed (category manager Hout & Plaat bij Stiho) en Jan Jaap de Jong (category manager IJzerwaren en Gereedschappen bij Stiho) aangeschoven. Stiho en New Horizon zijn begin van dit jaar een partnerschap aangegaan om het gebruik van circulaire materialen een boost te geven.


Sterke partners

New Horizon timmert aan de weg sinds 2015. Alex (Directeur Oogstbedrijf): “Moesten we voorheen zelf op zoek naar gebouwen, tegenwoordig vinden gebouweigenaren ons. Ze zijn blij dat er eindelijk een partij is die écht circulair sloopt. Een deel van onze kracht zit hem in de sterke naam van onze partners, zoals Stiho. Daarnaast zorgt een aantal toonaangevende projecten voor goede exposure, zoals het circulaire paviljoen van ABN AMRO aan de Amsterdamse Zuidas.”


Bouwbesluit van 1 januari 2018

“Het besef dat grondstoffen eindig zijn begint eindelijk te komen”, zegt Alex. “Bovendien maakt wetgeving circulariteit steeds meer noodzakelijk.” Zo is op 1 januari a.s. in het Bouwbesluit niet langer alleen de EPC opgenomen (de energieprestatie van gebouwen), maar ook de MPG (de milieuprestatie). “Je moet kunnen aantonen dat je een percentage circulair bouwmateriaal in je gebouw toepast.” Bovendien levert de toepassing van circulair materiaal BREEAM-punten op. Wanneer de hele bouw circulair is, is lastig te voorspellen. Edwin (materialenscout): “Er wordt momenteel nog te traditioneel gebouwd. In de ideale situatie wordt er al tijdens de bouw rekening mee gehouden dat materialen ooit circulair zullen zijn. Dat vraagt om andere manieren van monteren. Bij het openmaken van een vloer bijvoorbeeld kom ik van alles tegen: underlayment, klei, stro, folie, netten. Daardoor is de vloer eigenlijk waardeloos geworden. Ook jammer vind ik het als materialen geniet in plaats van geschroefd zijn. De kans dat je iets stuk trekt, is groot. Ik hoop dat er meer modulair gebouwd zal worden, waarbij de modules bestaan uit circulair materiaal. Dat maakt een gebouw flexibeler: een badkamer die je in de woning schuift en weer verwijdert als hij niet meer nodig is – en elders opnieuw plaatst.”

Edwin en Alex verbazen zich vaak over de gebouwen die zij onder hun hoede nemen. Alex: “Sommige panden zijn nog maar zeven jaar oud. We proberen zo veel mogelijk grondstoffen uit zo’n pand te halen. Zo maakten we onlangs een opdrachtgever blij met gloednieuwe tapijttegels en glazen wanden.”


Circulaire sloten

Op het Stiho-bouwplein is nu ook hang- en sluitwerk verkrijgbaar. Jan Jaap is trots op de eerste partij circulaire sloten – 76 stuks. Ook scharnieren en deurdrangers zullen verkrijgbaar zijn. Jasper: “Die materialen zijn gewoon goed. Eeuwig zonde als die niet zouden worden hergebruikt.” Een circulair slot kost evenveel als een nieuw slot. Hoe kan dat? Jan Jaap legt uit: “De waarde zit niet in de kostprijs, maar in het feit dat je werkt met circulair materiaal, je je MPG kunt halen en BREEAM-punten kunt scoren.” Alex vult aan: “Bovendien hebben wij de oogstkosten en zijn er logistieke kosten. Maar de belangrijkste drijfveer om circulair materiaal te gebruiken moet duurzaamheid zijn.”


Hybride toepassing

Stiho leverde op projectbasis al 100 circulaire kozijnen. Momenteel ligt de focus op het uitbreiden van het assortiment en opbouwen van de voorraad circulaire producten in hout en hang- en sluitwerk. Houtproducten zijn daarbij voorzien van het FSC® Recycled certificaat. Stiho controleert de circulaire materialen op kwaliteit, deze moet minimaal dezelfde zijn als nieuw materiaal. Jasper: “Die garantie geven wij en maakt het mogelijk om circulair en nieuw gecombineerd toe te passen: de hybride oplossing. Hebben we niet de gewenste hoeveelheid circulaire materialen voor een project, dan is de combinatie van circulair en nieuw de oplossing. Ons streven is om volledig circulair te leveren. De komende jaren is de hybride opolssing de standaard.”


Uitdagingen

Bij het oogsten van een pand krijgen de mannen van New Horizon wel eens tegenwerking van vleermuizen of vogels. Edwin: “De wet bepaalt dat er bij het slopen van een pand geen beperkingen mogen zijn op het vlak van flora en fauna. Broedende vogel op het dak? Dan moet je wachten tot het nest is uitgevlogen. Een bijzondere plant moet je uitgraven en opnieuw uitplanten. Je mag pas aan de slag als de onafhankelijke ecoloog een positief rapport heeft uitgebracht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over krakers, inbraak en vernielingen. Of gasleidingen die nog niet zijn afgesloten. Gebouwen oogsten is niet iets wat je zomaar even doet. Wij kennen de risico’s inmiddels door en door. Die beperken waar we kunnen, zodat we kunnen blijven bouwen aan een duurzamere wereld.”


Waar of niet waar?

1. Circulaire materialen zijn B-keus materialen

NIET WAAR. Circulaire materialen verschillen in kwaliteit niet van nieuwe materialen. Ze zijn ook niet duurder en worden onder dezelfde garanties uitgeleverd. En mocht er toch eens een product tussen zitten dat niet aan deze beloftes voldoet, dan wordt het natuurlijk omgeruild.

2. Als je circulaire materialen bestelt, krijgt je een grote berg ongesorteerd materiaal.

NIET WAAR. Circulaire materialen worden gesorteerd, eventueel verpakt en op dezelfde manier geleverd als nieuwe producten.

3. Als er onvoldoende circulaire materialen beschikbaar zijn, zijn heb je een probleem.

NIET WAAR. Stiho heeft een voorraadhoudende functie in zowel nieuwe als circulaire producten. Een deel van de materialen wordt opgeslagen, een ander deel zit nog in de gebouwen. Stel, je bestelt 30 sloten. Als wij 16 circulaire sloten op voorraad hebben, voegen we daar 14 nieuwe sloten aan toe. Deze hybride leveringen garanderen dat je de hoeveelheid producten ontvangt die je besteld hebt.

4. Circulair materiaal is niets voor mij.

NIET WAAR. Er zijn steeds meer klanten van Stiho die circulaire materialen willen gebruiken. Steeds meer verschillende aannemers – klein, middelgroot en groot – zijn geïnteresseerd in circulair materiaal. Ook de opdrachtgever speelt hierbij een rol. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en de MPG zal op den duur ook voor particulieren gelden.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen