Contact
Vandaag zijn we live gegaan met onze nieuwe telefoniecentrale. Dit is grotendeels succesvol verlopen, maar toch lopen we tegen wat technische uitdagingen aan. Wij staan gewoon voor je klaar. Bekijk hier hoe je jouw vestiging het beste kan bereiken. Onze excuses voor het eventuele ongemak.
Sluiten


Stappenplan: zo bouw je een overkapping met bergruimte

Een overkapping in de tuin is niet alleen mooi om te zien. Het geeft ook extra privacy, en maakt dat je nog meer en langer kunt genieten van de tuin. Niet gek dus dat steeds meer mensen een overkapping willen laten bouwen.  

Stiho heeft alles in huis voor het bouwen van een overkapping. Van PEFC gecertificeerde rabatdelen voor een mooie afwerking, poeren en snelbetonmortel voor de fundering. We hebben echter ook alles voor een waterdicht dak. Een groot deel van het tuinassortiment is bovendien direct uit voorraad leverbaar. Zo kun je direct aan het slag met het bouwen van die mooie overkapping. In 5 stappen nemen we je mee in de bouw van een overkapping, inclusief alle benodigdheden. 

Stap 1 overkapping bouwen: de fundering 

Een goed begin is het halve werk. We moeten er dus eerst voor zorgen dat er een goede fundering ligt. Doe je dit niet? Dan heb je kans dat de overkapping na verloop van tijd scheef komt te staan, of wegzakt.

Voor een goede fundering ge
bruiken we betonpoeren. De poeren worden ingegraven en je laat ze 10cm boven de grond uitsteken. Laat de betonpoeren op een stabiele ondergrond rusten en stel ze op gelijke hoogte. Een goede tip is om ze te plaatsen op oude tegels. Zorg ervoor dat je betonpoeren in één keer goed plaatst en meet dit dus goed uit. Want, zijn ze eenmaal geplaatst, dan verplaats je ze niet meer zomaar. Na het stellen, fixeer je de poeren door er snelbeton in het gat bij te storten. Zo krijg je een solide fundering voor je overkapping.


Stap 2 overkapping bouwen: de constructie 

De fundering staat. We gaan nu verder met een stevige constructie bouwen. Je begint met het plaatsen van staanders op de fundering. Voor de staanders kun je bijvoorbeeld kiezen voor Douglas 150x150mm palen of een van onze andere soorten houten palen. Zorg ervoor dat je de staanders goed stelt. Gebruik een lat om ze (tijdelijk) in de juiste positie te houden. Daarna breng je ringbalken aan op de staanders. Ook hier kun je Douglas 150x150mm palen voor gebruiken. Voor de schoren gebruiken we palen met een kopmaat van 120x120mm. 


Stap 3 overkapping bouwen: het dak 

Tijd voor het dak van de overkapping, we willen immers wel droog zitten. In dit voorbeeld gaan we uit van een plat dak. Plaats Douglas gordingen van 50x100mm op de ringbalken. Zorg ervoor dat je ze iets overstekend plaatst en afwaterend naar de achterzijde.  Nu kunnen we het dak dichtmaken. Je kunt hier multiplex zoals Copaplex voor gebruiken. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor Douglas vellingdelen van 18x145mm. De randen van het dak timmer je af met een hoge Douglasplank van 20cm.  

Op het dak plaats je EPDM folie. Je bevestigt deze dakbedekking met lijm en een kwast. Deze lijm smeer je op de ondergrond, niet op de folie zelf. Zorg dat je de folie goed aandrukt, waardoor de lijm zich goed hecht aan de folie. Voor het plakken van de randen kun je gebruikmaken van een contactlijmspray. Is er eventuele uitloop, overlap of een hoekaansluiting? Dan kun je gebruikmaken van EPDM lijmkit.

Werk het dak af met daktrimmen en sluit een hemelwaterafvoer aan, zoals bijvoorbeeld een mooie zinken dakgoot. Het is overigens wel belangrijk om een gat voor de hemelwaterafvoer in het dakbeschot te maken, voordat je de EPDM folie vastlijmt. Boor je namelijk een gat in het dakbeschot terwijl de folie al vastzit? Dan heb je kans dat je de folie kapottrekt.

Stap 4 overkapping bouwen: de zijwanden 

Voor voldoende beschutting maken we drie zijwanden dicht. Hierdoor zit je klant lekker beschut als het wat waait. Om een berging te creëren plaats je een binnenwand en een stukje buitenwand op de gewenste plek. Voor het regelwerk gebruik je groen geïmpregneerde vuren delen van 44x70mm of een Douglas balk van 50x75mm. Voor een moderne uitstraling kun je de buitenzijde afwerken met zwart gespoten rabatdelen. Ook kun je kiezen voor diverse rhombus profielen. Voor de binnenzijde kiezen we voor een blank Douglas halfhoutmodel. Of bekijk een van onze andere soorten houten bekleding. Bij de berging behoud je een opening voor de deur. 

 

Stap 5 overkapping bouwen: deur plaatsen

De overkapping is nu bijna klaar. Er hoeft alleen nog maar een deur in, zodat je de berging kunt afsluiten. We hebben een breed aanbod aan beschikbare tuindeuren. Vergeet je niet het hang- en sluitwerk voor de deur? Ook deze bestel je gemakkelijk bij Stiho. Zo hebben we alles in huis voor jouw bouwproject.

Je tuinhout kopen bij Stiho

Zo, je weet nu alles wat je moet weten over hoe je een overkapping moet bouwen. Snel aan de slag en voor je het weet zit jouw klant lekker met een drankje onder zijn overkapping. Eerst moet je natuurlijk je tuinhout kopen. Bij Stiho hebben we een ruim assortiment voor jou klaarliggen om uit te kiezen. Ook hebben we alles klaarliggen als je direct een schutting moet plaatsen of een tuinhuisje neer moet zetten. Heb je onze Tuinhoutgids al gezien? Hierin vind je al het beschikbare tuinhout inclusief toebehoren, inspiratie en handige tips. Zo kun jij makkelijk en snel een weloverwegen keuze maken.
Bekijk alles voor jouw tuinproject >

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen