Contact
Sluiten
Nieuws

Duurzaam leven op 20 m2

Wonen in een "Tiny House"


Slimmer en duurzamer omgaan met ruimte, wonen volgens een andere mindset in een Tiny House. Dat is wat Marjolein Jonker binnenkort gaat doen. We ontmoeten haar op een stralend mooie dag in Bemmel. Daar is de werkplaats waar haar droomhuisje met veel liefde en aandacht wordt gebouwd.

Tiny House is een begrip in Amerika, waar de “Tiny House movement” vandaan komt. Door de crisis raakten mensen hun huis kwijt en ook orkaan Katrina deed mensen nadenken over nieuwe woonvormen vertelt Marjolein. Geen torenhoge hypotheekschulden meer, maar wonen op een compleet andere en vrije manier. In Nederland beginnen steeds meer bewonderaars de weg te vinden naar dit ‘nieuwe wonen’. Een Tiny House is een duurzaam gebouwd huis, niet groter dan 28 m2. Ze kunnen op een fundering gebouwd zijn, of op een trailer en zijn doorgaans van hout. De focus bij Tiny Houses ligt op eenvoudig, milieubewust leven en op het creëren van meer vrijheid. Marjolein vertelt: “Het is een beweging van mensen die eenvoudiger willen leven en wonen. Minder spullen bezitten, minder consumeren en beter voor het milieu zorgen. Hoe lager je woonlasten daarnaast zijn, hoe meer vrijheid je hebt om andere dingen te doen.”

Regels ontbreken nog

Marjolein vervolgt: “De Tiny House movement in Nederland telt al ruim duizend mensen, een groot deel daarvan zou graag een Tiny House betrekken, maar het wachten is op plekken waar je mag wonen. Het is een nieuw concept en staat in de kinderschoenen, dus regelgeving ontbreekt nog. Vaak zijn er wel mogelijkheden om tijdelijk ergens te staan, maar het beleid is nog niet ingericht op vaste woonplekken. Daarom is het ook zo belangrijk dat Almere hier een voortrekkersrol inspeelt. Dit jaar organiseert Almere de Bouwexpo Tiny Housing en wil daarmee de aanjager zijn van een innovatieve, betaalbare en duurzame nieuwbouw productie. Op deze manier komt er een blauwdruk voor mensen die in een Tiny House willen wonen.”

Off-grid wonen

De gemeente Alkmaar, waar Marjolein zelf gaat wonen, werkt goed mee om een plek voor haar en vijf andere Tiny Houses te vinden waarmee ze een woongroep gaat vormen. Ze mag voorlopig op het Gasfabriek terrein in Alkmaar staan, een goed begin. Marjolein legt uit dat haar Tiny House straks off-grid is. Marjolein: “Dat wil zeggen niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk, niet op de waterleiding en niet

op het riool. Aansluiting op het riool is overbodig door het gebruik van een composttoilet. Ik bouw mijn huisje zo duurzaam mogelijk. Alle elektriciteit wordt opgewerkt door zonnepanelen. Er is gebruik gemaakt van schapenwolisolatie, FSC® hout, de verf is milieuvriendelijk en de binnenmuren zijn van ecoboards; dat is samengeperst agrarisch afval. Op de vloer gaan we kurk leggen en ook de keuken is van FSC® hout. Overal waar kan is gekozen voor ecologisch verantwoorde materialen.”

Ontspullen

Wat marjolein het meeste zal missen? Haar afwasmachine, wasmachine en -droger. Maar alles went. Marjolein is al flink bezig met “ontspullen”. “Ik verkoop spullen op Marktplaats, sta ermee op een markt, geef het weg aan een kringloopwinkel voor een goed doel en geef wat aan vrienden. Er gaat heel weinig mee. Heerlijk he? En overzichtelijk!”, zegt ze trots. “Ik kan het iedereen aanraden.”

Bouwen aan een Tiny House

Dimka Wentzel van “Dimz” hebben had zelf al een poefmodel Tiny House gebouwd en wilde wel meedenken met Walden Studio, die aan de wieg staat van het ontwerp van Marjoleins Tiny House. Hij volgt al zo’n vijf jaar de Tiny House movement in Amerika en was direct onder de indruk, van zowel de filosofie als het bouwproject. Dimka zet Marjoleins Tiny House letterlijk in elkaar: “De hele basisconstructie van de Tiny House van Marjolein bestaat uit vuren van Stiho; de constructie van de wanden en de vloer. Betonplex is gebruikt voor de buitenbekleding van de onderkant, hetgeen wat het meest in zicht is, is het Decoplex; Populieren Multiplex met berken toplaag. Hiermee hebben we het dak en de binnenkant helemaal afgewerkt en daar zijn ook de meubels van gemaakt.” Wanneer de Tiny House van Marjolein klaar is kan Dimka gelijk door met de bouw van de volgende, er liggen nu vier aanvragen voor het bouwen van Tiny Houses op hem te wachten. Dimka kijkt naar de wensen van de klant, geeft daar een technische invulling aan en werkt het verder uit. En bouwen aan een Tiny House is wat hij het liefste doet.

Wil je meer weten over de Tiny House movement? Kijk op www.tinyhousenederland.nl en www.facebook.com/tinyhousenl. De vorderingen van de Tiny House van Marjolein kun je volgen op www.marjoleininhetklein.com 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen