Contact
Sluiten

Circulaire materialen bij het Arsenaal, Leiden

Midden in het centrum van Leiden staat het Arsenaal, een pand uit 1808 dat tot 1981 in gebruik was als kazerne. Daarna nam de Universiteit Leiden het in gebruik voor de Faculteit Letteren. Projectmanager en bouwkundige Steven Menijn wilde de materialen die al in het pand zaten, hergebruiken bij de renovatie in 2019-2020.

Het Arsenaal bestond sinds 1981 uit twee deelgebouwen: een bibliotheek in het ene gebouw en kantoren in het andere. In 2018 zijn de bibliotheken gecentraliseerd op een andere locatie en heeft de universiteit opnieuw gekeken naar de functie van het Arsenaal. Steven Menijn is projectmanager bij de Universiteit Leiden: “Beide deelgebouwen moesten via een trap met elkaar verbonden worden, we wilden veel kantoorruimte en een atrium met studieplekken. Ons streven was een nul op de meter gebouw dat zo circulair en duurzaam mogelijk gerenoveerd werd. Omdat ik New Horizon kende, hebben we hen benaderd. Zo kwamen we ook in contact met Stiho.”


Partners renovatie Arsenaal LeidenV.l.n.r. Erik Koremans, Steven Menijn en Ruud Nieuwenburg

Oogsten uit eigen pand

Erik Koremans van New Horizon: “Steven en ik hebben samen een oogstlijst gemaakt van alle materialen uit het Arsenaal die hergebruikt konden worden. Daarop stonden ook houten kozijnen en trapdelen die je nu, na de renovatie, op andere plekken terugziet. De circulaire bouwmaterialen die de universiteit niet wilde gebruiken, zoals installaties en bedradingen, gingen opnieuw de bouwkolom in via de partners van het Urban Mining Collective. Ruud Nieuwenburg, tot voor kort projectleider Urban Mining bij Stiho, vult aan: “Het geoogste hout hebben we laten schaven, spijkervrij laten maken en laten lakken door DZB Leiden, re-integratiebedrijf dat werkt met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo is er ook sprake van social return. In totaal werd er 2900 meter circulair hout gebruikt in het pand. Wat er nog meer aan hout nodig was, heeft Stiho hybride geleverd.”

Circulair hout Arsenaal Leiden

Nieuwe manier van werken

Veel opdrachtgevers, architecten en aannemers denken nog traditioneel, vindt Steven. “Partijen zijn vaak niet gewend om samen om tafel te gaan en te bespreken of een project ook op een andere manier kan worden aangepakt. Je hoort vaak tegenargumenten. Dat de juiste afmetingen er niet zijn of dat er niet voldoende voorraad is. Maar door samen te werken met partijen als New Horizon en Stiho zie je dat het wél lukt. En hoe mooi circulaire materialen zijn, het geitenwollensokkenimago is er echt wel af.” Erik vult aan: “Inderdaad, circulair is in alle opzichten een beter alternatief. Circulair is niet duurder, het duurt niet langer, het is leuker én duurzamer!”

Circulair project Arsenaal Leiden

Het Urban Mining Collective

Bij het Urban Mining Collective (UMC) zijn 25 partners aangesloten, waaronder 11 producenten en 3 distributeurs, waaronder Stiho. Stiho is UMC-partner van het eerste uur. Dat het UMC impact heeft, bewijzen de 63 verschillende soorten circulaire producten die de afgelopen vijf jaar in de markt zijn gebracht. Het UMC is het grootste platform dat circulaire materialen kan bieden. Wil jij weten hoe je circulaire materialen kan inzetten? Neem dan contact op met jouw Stiho-vestiging of contactpersoon.



Samen bouwen wij aan een duurzame toekomst

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen