Contact
Sluiten

Welke plaat voor welke binnentoepassing?Voor binnentoepassingen onderscheiden we platen voor constructieve en niet-constructieve toepassingen. Daarbinnen heb je weer allerlei soorten. Denk aan underlayment, spaanplaat, OSB, MDF en populieren multiplex. 

Maar welke kies je wanneer? Ga je bijvoorbeeld aan de slag in een vochtige omgeving? Of gebruik je de plaat voor zichtwerk? Marco Smolders, Category manager Hout & Plaat bij Stiho legt je de verschillen uit. Zo kies je gemakkelijk de juiste plaat voor jouw werk.

Category manager hout en plaat

Platen voor niet-constructief gebruik

Binnen de niet-constructieve platen, heb je keuze uit spaanplaat en MDF, ofwel Medium Density Fibre board.

Spaanplaat

Normaal, goedkoop spaanplaat is alleen geschikt voor droge, niet-constructieve toepassingen. Deze plaat leent zich ook niet voor zichtwerk. Gebruik spaanplaat bijvoorbeeld als ondervloer, achterwand van een kast of voor het verstevigen van een wand.

MDF

MDF wordt met name gebruikt voor meubels, kasten, dagkantaftimmeringen en lijstwerk. ‘Gewoon’ onbehandeld/gegrond MDF is alleen geschikt voor droge toepassingen. De V313-variant onbehandeld/gegrond kan iets beter tegen vocht.

Platen voor constructief gebruik

Heb je een plaat nodig voor constructief gebruik, dan is de keuze reuze. Wat past het beste bij jouw project? Underlayment, spaanplaat V313, OSB, Greenprime, hardhoutmultiplex, Peppelplex of Pepprime. Ik leg je kort de verschillen uit.

Underlayment

Underlayment, ofwel constructief multiplex is voorzien van mes en groef en wordt vooral voor vloeren, daken en wanden gebruikt. Underlayment kan goed tegen vocht wanneer dit van tijdelijke aard is. Bij continue hoge vochtbelasting raad ik underlayment af.

Vochtwerende spaanplaat

Vochtwerende spaanplaat V313 (P5) met mes en groef, kan constructief toegepast worden in vochtige omstandigheden en bij niet-zichtwerk. Je herkent deze spaanplaten aan hun groene kleur. Op zoek naar een voordeliger alternatief voor underlayment? Dan biedt V313 spaanplaat uitkomst.

OSB

OSB staat voor Oriented Stranded Board. OSB type 3 is toepasbaar in een vochtige omgeving. Gebruik OSB als ondervloer, wand- of meubelpanelen, voor constructies met zware belasting of beschutte buitentoepassingen. OSB is net als vochtwerende spaanplaat een voordeliger alternatief voor underlayment. 

Greenprime en hardhoutmultiplex

Greenprime is een voordelige wit gegronde multiplex voor binnen. De plaat is vooral geschikt voor timmerwerk, zoals wanden en plafonds. Liever een ongegronde plaat? Kies dan hardhoutmultiplex.

Populieren multiplex

Populieren multiplex heeft een fraai en glad geschuurd oppervlak. De platen zijn goed te bewerken en licht van gewicht. Peppelplex is ongegrond populieren multiplex en Pepprime gegrond. Beiden zijn geschikt voor zichtwerk.

Meer informatie over plaatmateriaal?

Bekijk ons brede assortiment plaatmateriaal in de webshop of neem contact op met een van onze vestigingen bij jou in de buurt.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen