Contact
Plaats je bestelling online en spaar dubbele punten voor gave EK-items!
Sluiten

Peter van Rhenen - Bouwbedrijf Van Rhenen

“Meranti voor binnen? Daarvoor is het veel te zeldzaam!”

 

Peter is zijn bedrijf gestart in 1986. Inmiddels werkt hij met tien mensen. Zijn opdrachten krijgt hij vooral van particulieren, van wie sommige al 30 jaar klant zijn. Peter: “Ik ken mensen die groter gingen wonen omdat ze kinderen kregen, toen gingen de kinderen het huis uit en na een aantal jaren verhuisden ze naar een kleiner appartement. Ik ben in die jaren ‘meeverhuisd’, zeg maar.”

Koploper

Peter is lid van de Stiho FSC Netwerkclub sinds de oprichting ervan in 2014. “Ik durf wel te zeggen dat ik als aannemer in de regio koploper ben als het gaat om duurzaamheid. Dat was ik ook al voordat ik lid was van de Stiho FSC Netwerkclub. Ik zeg altijd: FSC is een onderdeel van duurzaamheid. Welk project ik ook doe, ik houd er altijd rekening mee. Waarom? Omdat ik drie kinderen heb en wil dat ook mijn kleinkinderen in de toekomst kunnen opgroeien in een gezond milieu en van de bossen kunnen genieten.”

Geen verspilling

Duurzaamheid betekent niet alleen verantwoord hout kopen, maar ook goed kijken naar hoe je omgaat met je materialen. “Ik probeer verspilling tegen te gaan. Ik heb wel eens klanten die binnendeurkozijnen van meranti willen. Maar omdat het al zo zeldzaam is en voor een binnentoepassing helemaal niet nodig, adviseer ik ze dan om voor ander hout te kiezen. Zo draag ik in mijn steentje bij.”

Certificeren: met gemak

Peter was in het begin wel wat sceptisch over certificering. “Ik was al ISO-gecertificeerd en dat bracht een hele papierwinkel met zich mee. Dat wilde ik niet nog een keer. Maar op de informatieavond bij Stiho, hoorde ik dat dat heel erg mee viel. De jaarlijkse controle kost je een paar uur, maar dat stelt weinig voor. Ik vind dat dat beetje tijd niemand zou moeten weerhouden om het FSC-certificaat te halen.”

Altijd kiezen voor duurzaamheid

Peter: “Als aannemer hoef je FSC-materiaal niet voor elk werk door te voeren, dat moet pas als de opdrachtgever het eist. Maar wij gebruiken overal FSC-hout. Als het vanuit het bestek wordt voorgeschreven, moet je een soort boekhouding bijhouden. Dat lijkt veel werk, maar valt reuze mee. Onze certificeerder doet dit heel praktijkgericht.”

Consumenten helpen

“Veel consumenten willen ook kiezen voor duurzame materialen, maar de markt is voor hen niet altijd even transparant. Ik zit in een panel van de provincie Utrecht om consumenten te helpen bij het aanvragen van offertes met duurzaamheid als uitgangspunt. Wij krijgen zelf ook steeds meer duurzame klanten. Er wordt nu ook hard gewerkt aan onze website, zodat we op Google ook sneller worden gevonden als duurzame aannemer. Ik laat het ook overal zien: het staat op mijn offertes en ik stuur een folder mee. Als basis heb ik daarvoor de folder van Stiho gebruikt. En op de factuur bedank ik mensen dat ze hebben gekozen voor Bouwbedrijf Van Rhenen en voor FSC-hout. We hebben ook spandoeken laten ontwikkelen waarop FSC en Bouwbedrijf Van Rhenen staat. Een van die spandoeken hing op een gebouw, blijkbaar vond iemand ‘m heel erg mooi, want het doek is destijds gestolen!”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen