Contact
Sluiten
Nieuws

Wat weet jij al van BENG?

Wat veranderd er betreft EPC en BENG?

De energieprestatie van een nieuw gebouw wordt nu nog uitgedrukt in de EPC, de energieprestatiecoëfficient, maar dat gaat veranderen. Per 1 januari 2020 vervangen BENG-eisen de EPC voor nieuwbouw.

BENG-indicatoren

BENG staat voor´bijna energieneutraal gebouw´. Er zijn drie indicatoren die de BENG-score bepalen:
1. Energiebehoefte (kWh per m2 per jaar)
2. Primair fossiel energieverbruik (kWh per m2 per jaar)
3. Aandeel hernieuwbare energie (percentage)

Minder streng
Tijdens het Congres EPG 2.0 zijn de nieuwe voorlopige BENG-eisen bekendgemaakt. Ze zijn dus nog niet definitief. Dat zal pas rond de zomer van 2019 zo zijn. De nieuwe eisen zijn minder streng dan de eisen in 2015. Met de oude eisen zou energiezuinig bouwen veel te duur zijn. De prijzen in de bouw liggen nu een stuk hoger dan drie jaar geleden, er is geschoven tussen de BENG-eisen en er is een nieuwe rekenmethode (NTA 8800) gereed die de NEN 7120 vervangt.

Concreet
Wat betekent dit nu concreet? Met de nieuwe rekenmethodes scoren warmtepompen ineens goed en ook elektrische verwarming scoort beter. Hierdoor lijkt het alsof ook de Rc-waarden van 3,5 - 4,5 en 6 m2K/W uit het huidige Bouwbesluit niet verhoogd hoeven te worden. Ook al zijn de ambities wat naar beneden bijgesteld, de richting is nog steeds naar nul op de meter. Door andere goed te kijken naar isolatie, komen we met z’n allen al een heel eind.

Isolatiematerialen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen