Contact
Sluiten
Nieuws

Expert in dakelementen

Unilin: van fabrikant naar adviseur

Unilin Insulation BV in Oisterwijk: expert in dakelementen 

We reizen af naar Oisterwijk, waar Unilin gevestigd is. We vragen marketing manager Christian van Gils en rayon manager Joost Blaauw over trends in plaatmaterialen.

Unilin is bekend van de geïsoleerde dakelementen. Joost: “In de jaren 70 kwamen de eerste geïsoleerde daken op de markt in Nederland. In de jaren daarna werden de naoorlogse woningen gerenoveerd.” Die waren kort na de oorlog snel uit de grond gestampt, omdat er woonruimte nodig was. Isolatie stond toen niet hoog op de agenda. Pas in de 70-er jaren kwam daar aandacht voor en toen kwam de productie van isolerende dakplaten ook op gang.

Christian: “In Oisterwijk produceren we dakelementen voor de Nederlandse markt. In België is veel vraag naar isolatieplaten en minder naar dakelementen. We produceren hier ook veel prefab-elementen.” Waarom er in Nederland en België verschillende plaatmaterialen gebruikt worden? Joost vertelt dat er in Nederland meer vraag is naar maatwerk: “Daar zijn onze machines op ingericht. In België wordt meer traditioneel gebouwd. Er wordt meer handmatig gedaan. In Nederland zetten we bijvoorbeeld vaker een hijskraan in. Wel is het zo dat er in België zwaarder geïsoleerd wordt. Daar is alles PIR, er wordt bijna geen minerale wol gebruikt.”

Trends

Zoals overal in de bouw, ziet ook Unilin een verschuiving naar prefab. “De vraag naar kant-en-klare elementen neemt toe”, vertelt Christian. “Dat komt doordat kennis uit de bouw verdwijnt, maar er zijn meer redenen. Zo willen bedrijven zo min mogelijk afval op de bouwplaats hebben. Ten slotte geldt: hoe meer vooraf kan worden gefabriceerd, hoe sneller het op de bouwplaats verwerkt is – en daarvoor zijn minder mensen nodig dan wanneer je traditioneel bouwt.” Joost geeft aan dat ook digitalisering een rol speelt. “Er wordt aan de voorkant meer geëngineerd, dat beperkt de faalkosten op de bouw. Daarnaast willen klanten steeds verder ontzorgd worden. Zo maken we platen met de sparingen er al in. Als fabrikant zijn we steeds meer betrokken bij de voorkant van het bouwproces.”

Testlab

Door die veranderende rol – van fabrikant naar adviseur – is meedenken met de klant belangrijker dan ooit. Productontwikkeling en kwaliteit zijn speerpunten. Christian: “We testen onze producten in ons eigen lab. Daar doen we trekproeven om te kijken hoe vast de cachering zit ten opzichte van het schuim. We hebben drukproeven om de drukbelasting te testen voor de beloopbaarheid van onze platen en we meten de dimensionele stabiliteit met temperatuurvariaties. Dit doen we volgens de NEN-normen. Ook laten we producten door externe partijen keuren. Denk aan Dubo, ISSO en ISO.” De afdeling New Business Development houdt zich bezig met innovaties en productontwikkelingen. Daarnaast organiseert Unilin regelmatig innovatiesessies waar medewerkers hun ideeën mogen pitchen. Wordt een idee goed bevonden, dan krijgt iemand de tijd en financiële middelen om het idee uit te werken.”

Duurzaamheid

Duurzaam ondernemen is belangrijk. Joost: “We willen productieverlies zo veel mogelijk voorkomen en afval minimaliseren. Een van onze producten wordt gemaakt van gerecycled spaanplaat. Al onze spaanplaat en hout is PEFC- of FSC®-gecertificeerd. Daarnaast kunnen we een aantal dakelementen produceren onder FSC®. Ook de eisen aan isolatiewaarde worden steeds hoger. Dat biedt mooie uitdagingen. Het streven is dat de verduurzaming van de woning wordt gehaald uit de duurzaamheid van de oplossing. Simpelweg omdat technische oplossingen onderhoudsgevoelig zijn. Ik vind dat mooi, zo blijf je je als bedrijf ontwikkelen.”

Opbouw van dakelementen

Een dakelement type ‘sandwich’ bestaat uit twee spaanplaten die met een strengperstechniek zijn gemaakt. Daar wordt PIR tussen gespoten. Het resultaat is één lange plaat die vervolgens verder wordt bewerkt. Dakelementen type enkelschallig en dubbelschallig zijn dakplaten met een 12mm onder- en/of bovenplaat waar constructief grotere mogelijkheden mee zijn, zoals extra, hogere en doorstekende ribben. Tevens dienen deze elementen voor de maatwerksystemen Unifit en Unifas. Vervolgens kan gekozen worden voor onderplaten van verschillende soorten: wit, fins vuren en zelfs fijnbezaagde white wash varianten. Binnenkort brengt Unilin een zogenoemde comfortplaat op de markt met een combinatie van PIR en wol. Het voordeel daarvan is dat je profijt hebt van de isolatiewaarde van de PIR en de geluidswaarde van wol. De sandwichelementen kunnen gemaakt worden tot isolatiewaarde 8, de dubbelschalige elementen tot 10.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen