Contact
Sluiten
Nieuws

Bouwbedrijf Tuin levert pand op met EPC-waarde van -1,4

"De EPC-waarde was leidend voor het ontwerp en de bouw."

In 2015 schreef de Gemeente Amsterdam een tender uit voor een kavel van 337 m2 midden in de Houthaven. De tender werd gegund op basis van de laagste EPC-inschrijving. Bouwbedrijf Tuin deed mee samen met 20 grote bedrijven. Projectleider en directielid Moniek Tuin: “Het was een uitdagend project.”

Een hele puzzel

De EPC-waarde vormde het uitgangspunt bij het ontwerp van appartementencomplex The Future. Moniek: “Voor de architect, Vincent Gilling, betekende het dat hij anders moest werken dan hij gewend was.” Zo is het ontwerp van de kozijnen afgestemd op de PV-panelen die niet alleen op het dak liggen, maar ook aan de gevel bevestigd zijn. Daarnaast zijn er waar mogelijk dakoverstekken gemaakt om meer ruimte te creëren voor PV-panelen. Al met al een hele puzzel, maar dat vinden ze bij Tuin ook leuk. Moniek: “Niet alle aannemers werken graag in de binnenstad, maar wij gaan met plezier aan de slag op het Damrak, Rokin of in de Kalverstraat. We verzinnen graag slimme oplossingen voor grote projecten met nagenoeg geen bouwplaats en waar logistiek lastig is. Ook is de situatie in de praktijk vaak nooit zoals het vooraf bedacht is, dat maakt het werk uitdagend.”

Steeds kleiner bouwterrein

Die inventiviteit kwam ook bij dit project goed van pas, aldus uitvoerder Maurice Dignum. “Bij de start in 2017 hadden we nog zeeën van ruimte, omdat een groot deel van het gebied nog in ontwikkeling was. Maar gaandeweg werd ons bouwterrein steeds kleiner. Al snel ging bijvoorbeeld de bruggenbouwer van de gemeente aan de slag, omdat er een gracht in deze wijk komt, terwijl wij tegelijkertijd werkten aan de kelderbak. In goed overleg met de onderaannemer van de gemeente kwamen we er altijd wel uit. Dat betekende niet dat het makkelijk ging, want soms moesten we hele steigers verplaatsen. Het ‘treintje’ dat je graag vormt als je aan het bouwen bent, stond daardoor wel eens stil. Dat vroeg veel flexibiliteit van de collega’s en partners op de bouwplaats.”
Op een bouwplaats die op een bepaald moment niet veel groter was dan 10 x 15 m, stond de kraan waarmee Tuin de spullen omhoog kon hijsen. Maurice: “Stiho heeft alle materialen dan ook in delen op afroep geleverd. We planden het zo dat de vracht meteen naar binnen kon.” Moniek vult aan: “Stiho denkt écht mee. Bij vragen krijgen we er niet tien terug, maar één antwoord of een aantal opties om uit te kiezen. Mede daarom kiezen we voor Stiho. Hetzelfde geldt voor onze onderaannemers. We werken al jaren met vaste partijen, wat het bouwen een stuk plezieriger maakt.”

Luchtdicht gebouwd

Stiho heeft praktisch alle materialen voor dit project geleverd, van de isolatie tot de prefab Steni-elementen aan de gevel. Maurice: “Om die EPC-waarde te halen, is het pand goed geïsoleerd met brandwerende K15 isolatie van Kingspan. We hebben die bevestigd met speciale pluggen om koudebruggen te voorkomen. Daaroverheen kwam een UV-bestendige Fassadefolie en hierop werden brandvertragend behandelde regels bevestigd. De aansluiting van de isolatie op de kozijnen was een belangrijk punt. We hebben dit afgedicht met flexibele pur van illbruck. Via een blowdoortest hebben we de luchtdichtheid gecontroleerd. Daarnaast zijn zowel het dak als de gevel bekleed met PV-panelen.”
Elk appartement heeft een wtw-installatie. Vroeger betekende dat dat je als bewoner vooral geen ramen open moest zetten, omdat het balanssysteemsysteem dan van slag raakte. Dat is tegenwoordig gelukkig anders, legt Moniek uit. “Het systeem blijft gewoon doen wat het moet doen, maar hoe langer je dat doet terwijl het buiten koud is, des te minder energiebesparing je hebt. Met balansventilatie beschik je altijd over voldoende ventilatie en een gezond binnenklimaat, terwijl je nog energie bespaart ook.”

Klaar voor de toekomst

Deze manier van bouwen vraagt kennis en kunde van de mensen die aan het project bouwen. Moniek: “Al onze mensen hebben een luchtdichtheidscursus gevolgd. Omdat die EPC-waarde leidend was, moet je op de bouw bewust bedenken of je alles luchtdicht hebt afgewerkt, het is een stukje bewustwording. Deze manier van werken heeft de toekomst en daar moet je je als bouwbedrijf op tijd klaar voor zijn. We bestaan al meer dan 100 jaar en zijn nog lang niet uitgebouwd!”

Bekijk assortiment

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen