Contact
Sluiten
Nieuws

Circulaire materialen; daar scoor je punten mee!

Scoor BREEAM-punten met circulaire materialen

De wetgeving maakt het gebruik van duurzame materialen steeds meer noodzakelijk. Per 1 januari 2018 is in het Bouwbesluit niet langer alleen de EPC opgenomen (de energieprestatie van gebouwen), maar ook de MPG (de milieuprestatie gebouwen). Het moet aantoonbaar zijn dat in gebouwen een bepaald percentage circulair bouwmateriaal is toepast. Het toepassen van circulair materiaal levert extra BREEAM-punten op.

Hoe gaat dat in zijn werking?

Hoe scoor je nu BREEAM-punten? Heel kort door de bocht komt het erop neer dat als je materialen gebruikt met een goede LCA-score (LCA staat voor Levenscyclusanalyse), deze materialen samen een goede MPG-score opleveren (waarbij MPG staat voor MilieuPrestatie Gebouwen). Hoe lager de MPG-score, hoe beter. En dit heeft weer een positieve invloed op de BREEAM-punten.

Circulaire producten van Stiho

Urban Mining producten van Stiho hebben een positieve invloed op de MPG en daarmee op de BREEAM-score. Die LCA-berekening hebben zij over het algemeen te danken aan hun duurzame herkomst, maar ook doordat logistieke handelingen bijvoorbeeld niet worden meegenomen in een LCA- berekening.

De reden? Simpel; Urban Mining materialen zijn al eens vervoerd en deze logistieke handelingen zijn dus al eerder in de LCA-berekeningen meegenomen. Stiho heeft circulair hout op voorraad, maar wist je dat er ook circulair hang/ en sluitwerk verkrijgbaar is? 
Bekijk het hele assortiment hier.

Circulaire producten

Waar staan de afkortingen voor?

Het regent afkortingen. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, zetten we de belangrijkste begrippen kort op een rij.

LCA

Levenscyclusanalyse (LCA) staat voor levenscyclusanalyse van een product, ook wel wieg-tot-graf-analyse genoemd. Het is een methode om de totale milieubelasting van een product te bepalen gedurende de hele levenscyclus, dat wil zeggen: winning van de benodigde grondstoffen, productie, transport, gebruik en afvalverwerking. Een betere LCA betekent een lagere MPG score.

MPG

De MilieuPrestatie Gebouwen (MPG) geeft aan wat de milieubelasting is van de materialen die in een gebouw worden toegepast. Onder andere aan de MPG-score kun je zien hoe duurzaam een gebouw is. Hoe lager de score, hoe lager de milieu-impact van de materialen en hoe duurzamer het gebouw. MPG is de som van de schaduwkosten van de toepaste materialen en deze schaduwkosten worden weer bepaald met tijdens LCA berekening. Sinds het Bouwbesluit 2018 is er een grenswaarde van 1 euro/m2 BVO (bruto vloeroppervlakte ) voor alle woningen en kantoren boven de >100m2.

BREEAM-NL

BREEAM-NL is methode die gebruikt wordt om de duurzaamheid van nieuwe en bestaande gebouwen, gebieden en sloopprojecten te meten en te beoordelen. Het is bruikbaar bij nieuwbouw en bij grote renovaties.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen