Contact
Sluiten

Ook jubileum voor Van Brakel Bouw

Al 90 jaar met de tijd mee


90 jaar thuis in de bouw. Dat geldt dit jaar niet alleen voor Stiho, maar ook voor Van Brakel Bouw. Directeur Hans van Brakel: “Het jubileum was ons ontgaan als Stiho ons er niet op had gewezen. Ik heb een week geleden in een lokale krant nog per ongeluk 1928 als oprichtingsjaar genoemd. Dat jullie dit weten, geeft wel aan hoe betrokken jullie zijn.”

We spreken met Hans van Brakel in zijn kantoor in Schiedam, één van de twee vestigingen van Van Brakel Bouw en partner v.d. Tempel Bouw & Ontwikkeling. Letterlijk om de hoek van Stiho-bouwplein Schiedam. Hans: “Ideaal! Onze jongens lopen bijna dagelijks bij Stiho binnen. En als wij à la minute iets nodig hebben, wordt het met de heftruck hierheen gereden. Leuk detail: Van Brakel heeft het pand waar Stiho nu zit ooit gebouwd en later de aanbouw voor het bouwplein verzorgd.”

Van meubelmaker tot aannemer

De band tussen leeftijdsgenoten Van Brakel Bouw en Stiho bestaat dus al jaren. Met Hans van Brakel staat de derde generatie aan het roer van het Zuid-Hollandse bouwbedrijf dat sinds de oprichting in 1926 een vertrouwde naam is in de Hoekse Waard. De opa van Hans van Brakel startte als meubelmaker in Zuid-Beijerland. In de jaren 50 kwamen twee zoons van de oprichter in dienst. Eén van hen, de vader van Hans, zorgde ervoor dat de activiteiten werden uitgebreid met aannemerswerk. Hans van Brakel begon zelf in 1993 in de organisatie en is sinds 2002 directeur van zowel Van Brakel Bouw als v.d. Tempel Bouw & Ontwikkeling, samen met compagnon Richard Breugem.

Hans: “Van Brakel Bouw is onderdeel van v.d. Tempel, maar we voeren beide namen. Van Brakel is vooral actief in de dorpse omgeving van de Hoekse Waard, v.d. Tempel opereert meer in Rotterdam en Schiedam. Onze klanten gaven me rond de overname het advies om de lokaal bekende naam van het platteland te blijven gebruiken in de Hoekse Waard, dus dat hebben we gedaan.”

Officiële Livingstone-dealer

Als aannemer is Van Brakel Bouw van oudsher actief in de huizenbouw. Sinds 1988 zijn ze dealer van Livingstone, een concept om gestandaardiseerd huizen te bouwen. Hans van Brakel: “In de eerste jaren was dat houtskeletbouw, tegenwoordig is het een volledig prefab betonsysteem. Maar de basis is hetzelfde gebleven: in geconditioneerde omstandigheden worden de elementen in fabrieken vervaardigd en daarna op de bouw in elkaar gemonteerd. In ons geval houdt dat in dat we in 15 weken op locatie een losse, vrijstaande woning bouwen.”

Nichemarkt in schades

De huizenbouw is een typische activiteit van Van Brakel, de overige werkzaamheden van Van Brakel en v.d. Tempel zijn sinds de overname steeds meer met elkaar verweven. De gezamenlijke organisatie heeft inmiddels 45 medewerkers op vier afdelingen. Naast de nieuwbouw- en renovatieafdeling zijn dat afdelingen gespecialiseerd in onderhoud, verbouw en schades. Die laatste is een bijzondere.

Hans: “Daarin hebben we een echte nichemarkt gevonden. De schadeafdeling wordt ingeschakeld door verzekeringsmaatschappijen, nadat zij van een verzekerde een melding krijgen. Bijvoorbeeld een lekkage met vervolgschade na een storm.”

Vervolgwerken na schademeldingen

Inmiddels komen zo’n 50 van deze kleine schademeldingen per jaar binnen, van de particuliere én de zakelijke markt. Daarnaast zijn er jaarlijks nog een aantal grote schades. “Bij complexe schades word ik, of één van onze projectleiders, ingeschakeld om te assisteren en coördineren. Dat is een andere discipline dan het werken met een bestek in de traditionele aannemerij. Maar we weten wat het is om met architecten, constructeurs en omgevingsvergunningen te werken. Die expertise heeft ervoor gezorgd dat we een flink aantal grote vervolgwerken hebben overgehouden aan schademeldingen.”

Uitdagingen

Deze activiteiten hebben Van Brakel en v.d. Tempel veel opgeleverd, maar ook uitgagingen gegeven. En nog steeds. “Om dit werk succesvol te kunnen doen en te kunnen uitbreiden moet je alle disciplines in huis of in je netwerk hebben. Bovendien moet je 24/7 bereikbaar zijn én kunnen acteren”, aldus Hans. “En we moeten ons blijven ontwikkelen. Een volgende uitdaging is bijvoorbeeld hoe we omgaan met ontwikkelingen op het gebied van automatisering. Onze jongens lopen al rond met iPads, maar misschien kunnen we in de toekomst ook gaan werken met een app om schades door te geven. Met dat soort vraagstukken zijn we volop bezig om met de tijd mee te kunnen blijven gaan.”

Altijd betrokken

Betrokkenheid is niet alleen voor Stiho, maar ook voor Van Brakel Bouw een sleutel tot succes. Een mooi voorbeeld is toen Hans op zaterdagmiddag gebeld werd door één van zijn klanten. De buurman had zichzelf buitengesloten en kon zijn huis niet meer in. Een medewerker van Van Brakel is er direct naar toe gegaan om via een raam op de bovenverdieping het huis te betreden en van binnen te openen. Hans: “Dat is net even wat extra meedenken en doordenken.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen