Contact
Sluiten
Nieuws

Weijman vervangt gevels van woningen van de alliantie

Vervanging gevels van 125 woningen door Weijman

‘Elke woning was anders’

In de wijk Kruiskamp in Amersfoort werkte Weijman aan 125 woningen van woningcorporatie de Alliantie. De opdracht: van alle woningen aan de regen- en windzijde de gevelbekleding vervangen. Een gesprek over 1000 m2 Eternit Cedral en helder communiceren met de bewoners.
Het is volle bak in de keet van Weijman, waar we hoofd uitvoerder Jan van Aalst en projectleider René Groenewoud spreken. Ook Sonja van Beek en Marc Hamstra van de Alliantie, Stiho’s productspecialist Renzo van Vliet en accountmanager Arend Klinkhamer schuiven aan. Op de buitenkant van de keet staat een foto met alle medewerkers van Weijman. “Zo hadden de bewoners letterlijk een gezicht bij ons bedrijf,” vertelt René. “Dat vinden we belangrijk, we komen tenslotte bij de mensen thuis.”

Eternit Cedral

Jan: “Onze opdracht was om de gevelbekleding aan de weerszijde te vervangen. Deze waren einde levensduur en aan vervanging toe. We overlegden met Arend en hij bracht ons in contact met Renzo. Zij adviseerden om Eternit te monteren.” Renzo: “Eternit Cedral is een kwalitatief goed product en past qua uitstraling bij de wijk. De woningen zijn uit 1914 en hebben een bepaalde bouwstijl. Het houtreliëf van Eternit past daar goed bij.” Sonja: “Het was prettig dat Weijman, en dus ook Stiho, met ons meedacht. We zochten naar een oplossing die lang meegaat en die hebben we gevonden.”

Verticaal gemonteerd

Jan: “We hebben eind april samen met Stiho eerst een proefwoning gemaakt. Zo konden wij en de Alliantie zien hoe het eruit zou zien. Esthetisch moest het kloppen, het materiaal moest onderhoudsarm zijn en geventileerd worden aangebracht. Bovendien is het verticaal in plaats van horizontaal gemonteerd, dat maakt het bijzonder.” René: “Ook het achterhout is volledig vervangen en er is een dampwerende folie gebruikt.” Eind april was de proefwoning klaar en kon Weijman aan de slag. Eind augustus werd het project opgeleverd.

“Er is geen woning gelijk”
Voor Weijman was deze opdracht geen lopendebandwerk. Jan: “Omdat de woningen al wat ouder zijn, zijn ze allemaal anders. Sommige zijn in de loop der jaren wat verzakt, of kozijnen zitten niet precies in het midden. Om de Eternit-delen toch zo symmetrisch mogelijk te houden, bijvoorbeeld tussen twee kozijnen in, moesten we per woning delen op maat zagen. Dat vroeg tijd en aandacht. Daarnaast hebben de woningen platte daken en we wilden voorkomen dat we de trimmen eraf moesten halen.” Renzo: “Door de beperkte hoogte konden we variëren in de dikte van het achterhout, waardoor de ombouw iets slanker werd.” In totaal was het een omvangrijk project: er werd maar liefst 1000 m2 Eternit verwerkt.

Score: een 8,5
Jan: “Bij Weijman zijn we gespecialiseerd in renovatie. Dat betekent dat we altijd met mensen te maken hebben en dus goed moeten communiceren. Dat hebben we samen met de Alliantie goed geregeld. De Alliantie informeerde de bewoners dat er werkzaamheden aankwamen en dat Weijman rechtstreeks contact met hen opnam. Vervolgens maakten we voor het project een website en bewoners kregen een brochure. Mensen konden dan zien wat er ging gebeuren en wanneer hun woning aan de beurt was.” Sonja: “De bewoners hadden zo één aanspreekpunt en dat was voor alle partijen prettig. Ze zagen elke dag dezelfde gezichten.” Wanneer een woning was opgeleverd, kregen mensen een enquête in de brievenbus waarmee Weijman de bewonerstevredenheid heeft gemeten. Jan: “We scoorden een 8,5 en daar zijn we trots op.” Dat bleek wel, als we rondvroegen in de buurt. “De mensen van Weijman zijn aardig, ons huis knapt ervan op. Wat willen we nog meer?”

De Alliantie
De Alliantie is een woningcorporatie met ca. 53.000 woningen in de regio’s Amersfoort, Gooi en Vechtstreek, Almere en Amsterdam. De Alliantie werkt samen met ketenpartners die zorgen voor het onderhoud van de woningen. Zo kan efficiënter worden gewerkt en is het mogelijk om een nog betere service te verlenen aan de klant. Weijman is een van deze geselecteerde partijen. Marc: “Ik ben zeer tevreden over de samenwerking tussen de Alliantie, Weijman en Stiho. Iedereen nam zijn verantwoordelijkheid. Ik hoefde maar een paar vragen te stellen: hoe zit het met de financiën, met de kwaliteit, met de planning en de communicatie met de bewoners? Weijman en Stiho hebben me alle regelzaken uit handen genomen en dat gaf rust en vertrouwen.”

Weijman: Hofleverancier
Bij Weijman werken 150 mensen en het bedrijf bestaat sinds 1908. Destijds was het een schildersbedrijf in Amerongen, nu gevestigd in Veenendaal. Weijman mag zich Hofleverancier noemen. Deze koninklijke onderscheiding kan worden toegekend aan kleine en middelgrote bedrijven in Nederland die een belangrijke plaats innemen in de branche en de regio. Om Hofleverancier te worden, moet een bedrijf minimaal 100 jaar bestaan en van onbesproken gedrag zijn. Nederland telt 400 Hofleveranciers.

Over Eternit Cedral
Eternit Cedral is een vezelcementstrook die is samengesteld uit Portland cement, minerale vulstoffen, organische versterkingsvezels en toeslagstoffen. De beeldzijde kan worden voorzien van een houtnerfstructuur of een lichte structurering. De sidings worden afgewerkt met diverse kleuren coatings. Je kunt kiezen uit twee uitvoeringen: Cedral en Cedral Click. Cedral is een strook met rechte kanten en afmeting 3600x190x10mm (werkend 160mm). Cedral Click is dikker en heeft een ‘Rabat’-profilering en afmeting 3600x190x12mm (werkend 177mm). Cedral is geschikt voor het bekleden van geventileerde en geïsoleerde gevels, topgevels en geveldelen, dakgoten en dakranden, overstekken en dakkapellen in nieuwbouw en renovatie.

Voordelen van Cedral gevelbekleding:

• brandveilig (niet-ontvlambaar, niet-brandverspreidend), Brandklasse A2-s1-d0
• geluidsisolerend
• bestand tegen uiteenlopende temperaturen
• waterbestendig (niet op daken of afhellende vlakken in buitentoepassingen gebruiken)
• bestand tegen vele levende organismen (zoals schimmels, bacteriën en insecten)
• bestand tegen vele chemicaliën
• geen emissie van schadelijke gassen
• zeer onderhoudsvriendelijk vanwege duurzame coating
• bewerkbaar met schrijnwerkerstoestellen
• nagelen en schroeven zonder voorboren
• horizontale en verticale plaatsing mogelijk
• hart-op-hartafstand achterconstructie 600mm

Neem contact met ons op

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen