Contact
Sluiten
Nieuws

Op bezoek bij Van Vuuren

Van Vuuren: leverancier van deuren voor de utiliteitsbouw


Friesland. Bekend om zijn Elfstedentocht. Topmodel Doutzen Kroes. En om Van Vuuren. In het plaatsje Grou zorgt deze deurenleverancier voor werkgelegenheid voor zestig medewerkers én worden er per jaar duizenden deuren geproduceerd. En allang niet meer alleen voor de Nederlandse markt, want Van Vuuren heeft internationale ambities.

We worden ontvangen door Dennis Gijsman (directeur), Paul Leusink (commercieel manager) en Jantsje Hellema (marketing & sales). “Als je hier vijf jaar geleden aan tafel had gezeten, had je een compleet ander bedrijf gezien,” vertelt Dennis. “We hebben strategisch een kanteling gemaakt en daarmee bedoel ik dat we steeds meer de focus hebben op wat we maken, de utiliteitsdeur. Daarbij worden brand-, rook- en geluidswerendheid steeds belangrijker. Daarnaast leveren we sinds vijf jaar alleen nog aan partijen die de aannemer bedienen, zoals Stiho.” Jantsje: “Samenwerken staat hierbij hoog in het vaandel. We zoeken klanten die toegevoegde waarde bieden aan hún klant én we zoeken klanten die structureel op een hoog niveau met hun leverancier willen samenwerken. De binnen- en buitendienst van Stiho en Van Vuuren schakelen dan ook gemakkelijk en snel, waardoor wij als leverancier de leverbetrouwbaarheid en snelheid kunnen hooghouden.

Meer maatwerk en tóch sneller produceren

Dennis vertelt: “De vraag naar maatwerk groeit, de series worden steeds kleiner. We werken eraan om maatwerk aan te kunnen. Dus op basis van single piece veel variatie en tóch grote volumes. Die focus past bij de hedendaagse vraag.” Hoe doet Van Vuuren dat? “We richten ons steeds meer op een efficiënter productieproces en het vergroten van onze capaciteit. Dat doen we via lean manufacturing en dat werpt z’n vruchten af. De doorlooptijd in de fabriek is de afgelopen jaren gehalveerd. En in een markt met oplopende levertijden, spannen wij ons ervoor in die tijden te verkorten. Ondanks dat we dus veel meer unieke deuren maken.”

Lean manufacturing

Lean manufacturing is een methode die gericht is op het creëren van maximale waarde voor de klant door verspillingen te reduceren. In de praktijk betekent dit dat verstoringen in het proces snel worden opgelost. Zo wordt het proces telkens een beetje beter. Deze werkwijze is vooral bekend in de automotive industrie. Paul: “We komen elke dag met de productieteams bijeen en tackelen dagelijks twee tot drie problemen. Op jaarbasis heb je een enorme verbetering van je proces te pakken. Daardoor kunnen we met hetzelfde aantal mensen meer werk verzetten.”

Ambities van Vuuren 

Paul: “Sinds kort leveren wij samen met Stiho ook totaalpakketten: deur-kozijncombinaties, dus deuren compleet met kozijnen, hang- en sluitwerk en glas. Praktisch, maar op termijn ook noodzakelijk als het gaat om certificeringen rond bijvoorbeeld brandveiligheid. Zeker met de Wet Kwaliteitsborging in het achterhoofd. Als aannemer moet je straks vastleggen dat je bepaalde risico’s hebt geborgd. In Duitsland – een groeimarkt voor ons – is het heel gewoon om voor deur-kozijncombinaties te kiezen, zij denken er niet over alle onderdelen bij een andere partij te kopen. Daarnaast zijn we steeds meer actief in België, maar ook op Aruba en Bonaire. Qua certificaten moet je dat voor elkaar hebben en dat lukt ons.” Jantsje vult aan: “Uiteindelijk zal op een brandwerende deur CE verplicht worden. Dat betekent dat je een deurelement zoals je hem hebt getest in een lab-omgeving, moet leveren of verhandelen. En dát betekent dat een brandwerende deur met CE alleen te leveren of verhandelen is als je ook het kozijn en hang- en sluitwerk en glas meelevert. Er komt vanzelf meer vraag naar het complete element.”

Zo zit een deur in elkaar

Er zijn twee typen deuren: een die je nog wilt schilderen en een die beplakt is met HPL. Elke deur heeft een raamwerk van massief hout. Het type hout is afhankelijk van de functie die je wilt hebben. Hoe zwaarder een houtsoort, hoe langer brandwerend. Elke deur heeft een vulling, dat kunnen heel veel soorten zijn. Bij een geluidswerende deur is er vaak sprake van meerlaagse vullingen, die puntsgewijs verlijmd worden. Op het raamwerk komt een dekplaat, dat is vaak HDF. De dikte hangt af van de functie. Daarbovenop komt dan HPL of een gegronde laag. Los van de maatvoering kan Van Vuuren zo’n 400 typen deuren maken.

Terug naar nieuwsberichten

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen