Contact
Sluiten


Stappenplan: hoe isoleer je een muur met Gramitherm?



Een muur isoleren zorgt voor een aangenamer binnenklimaat en is ook nog eens gunstig voor het milieu en de energierekening. Stiho heeft diverse soorten isolatie in huis om een muur te isoleren. Hoe mooi is het echter om dit met een materiaal te doen wat ecologisch is en ook nog eens CO2-negatief? Maak kennis met Gramitherm! In deze blog vertelt isolatie-expert Renzo van Vliet je graag wat meer over de voordelen van Gramitherm en deelt hij een stappenplan voor isolatie met dit materiaal.   

Category Manager bouwstoffen Renzo van Vliet

De voordelen van Gramitherm

Het gebruik van Gramitherm kent vele voordelen en daar vertellen we je graag meer over. Naast dat het materiaal CO2-negatief is, is het materiaal dampopen. Hierdoor hoef je in veel situaties geen gebruik te maken van folies of ventilatielatten. Naast thermische isolatie heeft Gramitherm ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Het geeft ook verder geen irritatie aan de ogen, huid of luchtwegen aangezien het materiaal vrij is van schadelijke chemicaliën, graspollen en schimmelsporen.

Gramitherm isolatie

Beste faseverschuiving

Hoe isolerend een materiaal is, is afhankelijk van hoe langzaam het materiaal warmte overdraagt. De specifieke warmtecapaciteit en de combinatie daarvan met thermische geleidbaarheid, zorgt voor een vermindering in het temperatuurverschil tussen dag en nacht en zorgt ervoor dat de warmte ’s nachts verspreid wordt. Dit fenomeen noemen we faseverschuiving. Een groot voordeel van Gramitherm is dat het de beste faseverschuiving heeft in isolatiematerialen.

Het stappenplan

Tijd voor het stappenplan. In 5 stappen nemen we je mee in het isoleren van de muur, inclusief alle benodigdheden. Sommige stappen zijn wat groter, dus hebben we deze onderverdeeld in tussenkopjes. Alle overige materialen die nodig zijn voor deze klus zijn naast Gramitherm ook direct uit voorraad leverbaar, zoals FSC®-gecertificeerde regels, schroeven en gipsplaten. Zo kun je direct aan de slag.

Stap 1 beoordelen van de bestaande muur

Als er vochtplekken zitten in een bestaande gevel moeten deze eerst opgelost worden. De isolatie zal anders het vochtprobleem alleen maar groter maken. Vochtplekken kunnen ontstaan zijn door optrekkend vocht, een scheur in de gevel, slecht voegwerk, vorstschade of een poreuze buitenmuur. Zorg dus dat je zo’n probleem eerst oplost. Heb je dat gedaan? Dan kun je door naar de volgende stap.

Stap 2 plaatsen van de voorzetwand

We gaan nu verder met een voorzetwand plaatsen. Het is belangrijk om deze minimaal 2cm van de bestaande muur te plaatsen. Bij het plaatsen van minerale isolatie bestaat namelijk altijd het risico dat deze uitbuikt en zodoende tegen de buitengevel komt. Hierdoor kan het gebeuren dat het isolatiemateriaal vocht gaat opnemen. Om dit te voorkomen is het ook raadzaam om een waterkerende folie aan te brengen. Let hierbij op bij de aansluitingen met de vloer, het plafond en de muur.

Het regelwerk vastzetten

Voor de wand kunnen we kiezen uit metal stud of een houten regelwerk die beiden in verschillende diktematen te verkrijgen zijn. Plaats hierbij eerst de horizontale ligger op de vloer en tegen het plafond. Let hierbij op dat er geen leidingen in de vloer of het plafond lopen voordat je deze vastzet. Het vastzetten kun je doen met slagpluggen voor bijvoorbeeld een betonnen vloer of plafond of snelbouwschroeven bij hout.

Het plaatsen van de staanders

Vervolgens kun je beginnen met het plaatsen van de staanders. Begin hierbij altijd met een staander tegen de bestaande muur. Gramitherm heeft een breedte van 60cm en laat zich makkelijk vormen. Zet daarom de staanders hart op hart om de 60cm. Voor het bepalen van de lengte moet je bij metal stud rekening houden dat deze 1,5cm korter zijn dan de plafondhoogte. Schroef metal stud profielen niet vast, maar verbind deze met een speciale fixeertang. Let op dat bij metal stud de openingen dezelfde kant op staan voor het juist verwerken van het isolatiemateriaal. Dit is ook het moment om het leidingwerk te verleggen

Stap 3 aanbrengen van de isolatie

Het is nu tijd voor het aanbrengen van de isolatie. We willen immers wel dat de klant er warm bij zit. De breedte van het metal stud profiel of de vuren regel bepaalt de dikte van het isolatiemateriaal. Het aanbrengen van een dampremmer is bij het gebruik van Gramitherm niet nodig, aangezien Gramitherm een zeer hoog vocht-accumulerend vermogen heeft. Dit betekent dat Gramitherm vocht uit de omgevingslucht kan opnemen en op een later tijdstip weer kan afgeven.

Stap 4 plaatsen van de wandbeplating 

Voor het afwerken van de voorzetwand wordt meestal gekozen voor gipsplaten. Gipsplaten zijn eenvoudig op maat te maken. Zorg er voor dat je deze 5mm korter maakt dan de plafondhoogte. Let op dat de plafondhoogte niet over de gehele wand gelijk hoeft te zijn. Dit moet je dus goed nameten.

Gramitherm isolatie plaatsen

Schroeven maar!

Om aan een wand makkelijk dingen op te hangen is het verstandig om de regels/staanders eerst te voorzien van een OSB-plaat. Zet vervolgens de gipsplaten vast met gipsplaatschroeven met een schroefafstand van 25cm. Voor metal stud gebruik je gipsplaatschroeven met een fijne spoed. Voor houten staanders gebruik je schroeven met een grove spoed. Deze schroeven zijn ook op band te verkrijgen voor een snellere verwerking met een schroefmachine. 

Stap 5  Afwerken van de wand

Nadat de gipsplaten geplaatst zijn, moeten we de naden van de wand en de schroefgaten nog afwerken. Dit doen we met behulp van voegmiddel in poedervorm of kant en klaar voegmiddel. Plaats in de naden van de gipsplaten een gaasband ter vermindering van scheurvorming.


Extra tijd incalculeren

Zo, je bent nu klaar met het aanbrengen van Gramitherm en je klant zit er deze winter lekker warm bij. Houd naast het aanbrengen van de isolatie en het afwerken van de wand ook rekening met extra werkzaamheden. Denk hierbij aan het verplaatsen van radiatoren, verlengen of verdiepen van de vensterbanken en het opnieuw aansluiten van schakelmateriaal. Door hiermee rekening te houden, voorkom je dat je te weinig tijd inschaalt voor je project.


Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen