Contact
Sluiten

Mapei & Stiho helpen je om een badkamer écht waterdicht maken

Wanneer je een badkamer gaat renoveren lever je vakwerk af. Het tegelwerk ziet er superstrak uit en je maakt de badkamer 100% waterdicht. Van ondergrond tot afwerking: jij werkt alleen met de allerbeste producten. Een goede primer, die zuiging van de ondergrond vermindert. Gedegen stucwerk, dat uitermate geschikt is voor het aanbrengen van een waterdichtingssysteem. Een eenvoudig te verwerken en sneldrogende cementdekvloer. Een gebruiksklaar waterdicht membraan. Tegellijmen die een perfecte hechting hebben op een waterdichtingssysteem. Afgewerkt met een waterafstotende, schimmelbestendige voeg en kit, die ook nog eens in allerlei kleuren te verkrijgen zijn. Het mooie is: alle producten zijn van één merk en naadloos op elkaar afgestemd. Zo weet je zeker dat die badkamer ook écht waterdicht is én blijft.  


Een complete kit voor een waterdichte badkamer

Alles wat je nodig hebt voor het waterdicht maken van een badkamer vind je in de Mapegum WPS Kit Plus. Een emmer vol krachtpatsers die ervoor zorgen dat jouw badkamer gegarandeerd een waterdichte basis heeft. Combineer de Mapegum WPS Kit Plus met complementaire producten van Mapei, zoals een cementdektvloer of tegellijm. De primer, het waterdichte membraan (5 kg), kimband (12 m), een blokkwast en het mesje om de kimband mee af te snijden.

Stappenplan voor een waterdichte badkamer

Met de volgende 10 stappen maak jij een badkamer écht waterdicht.

Stap 1: Wanden primeren

Voor de beste voorbehandeling behandel je de wanden eerst met de dispersieprimer Primer G, 1:1 verdund met leidingwater. Deze primer vermindert zuiging van de ondergrond en zorgt voor een optimale hechting van egalisatielagen. Primer G vind je in de Mapegum WPS Kit Plus.

Stap 2: Wanden stucen

Daarna breng je een stuclaag aan op de stabiele wand met Planitop Fast 330, in een laagdikte van 3-30 mm. Deze snelbindende, vezelversterkte cementmortel is al na 4 uur droog (bij +20 °C). De stuclaag vormt de ideale basis voor het aanbrengen van het waterdichtingssysteem Mapegum WPS. 

Stap 3: Vloer aanbranden

Vervolgens breng je een aanbrandlaag aan met een mengsel van Topcem Pronto, Planicrete en leidingwater (in een mengverhouding van 3:1:1). Planicrete is een latex van synthetisch rubber, die de hechteigenschappen van de dekvloer verbetert en ook een goede thermische geleidbaarheid heeft, wat voordelig is wanneer de badkamer wordt voorzien van vloerverwarming.

Stap 4: Cementdekvloer aanbrengen

Na het aanbranden breng je, nat-in-nat, een cementdekvloer aan met Topcem Pronto. Deze sneldrogende mortel is makkelijk in gebruik, want je hoeft alleen maar de mortel te vermengen met water. Topcem Pronto is na 12 uur al licht beloopbaar. 

Stap 5 & 6: Waterdicht maken

Om er zeker van te zijn dat vocht niet door naden, kieren en voegen trekt, waardoor op termijn altijd vochtschade ontstaat, is het van belang dat je een badkamer waterdicht maakt. Alleen tegelwerk, kit en voegwerk zijn niet voldoende. Mapegum WPS is een gebruiksklare kimpasta, die speciaal ontwikkeld is voor het aanbrengen van een waterdichte laag op wanden en vloeren in natte ruimtes. Mapegum WPS is elastisch en vangt uitzet- en krimpbewegingen van de ondergrond perfect op. Mapegum WPS is bovendien zeer eenvoudig aan te brengen, in combinatie met Mapei Kimband voor inwendige hoeken, en droogt al in 5 uur. Beide producten zitten in de Mapegum WPS Kit Plus. 

Stap 7: Wandtegels aanbrengen

Na een droogtijd van 12-24 uur kunnen de wandtegels worden aangebracht. Dit doe je het best met Ultramastic 5. Deze glijvaste, gebruiksklare pastalijm is speciaal voor wandtegels en biedt een perfecte hechting op waterdichte membranen, als Mapegum WPS.  

Stap 8: Vloertegels aanbrengen

Vloertegels breng je aan met Ultralite S1. Dit is een glijvaste cement tegellijm, die eveneens een goede hechting biedt op waterdichtingsmembranen, als Mapegum WPS. Ultralite S1 is daarbij ook nog eens een lichtgewicht product. Een zak Ultralite S1 (15kg) heeft hetzelfde volume, maar weegt aanzienlijk minder dan een traditionele zak cementlijm (25 kg). Bovendien is Ultralite S1 een Low Dust product met een hoog rendement, het verbruik ligt maar liefst 60% lager. 

Stap 9: Voegen

Alles netjes betegeld? Dan is het tijd voor de eindafwerking. Dit betekent voegen met een hoogwaardige, waterafstotende voegmortel. Ultracolor Plus is zo’n voegmortel. Hij heeft twee bijzondere eigenschappen. Doordat Ultracolor Plus is opgebouwd uit speciale organische moleculen (BioBlock®) kunnen micro-organismen niet in de voeg trekken en krijgt schimmel geen kans. DropEffect® zorgt ervoor dat de absorptie van water vermindert. Het water blijft letterlijk op de voeg liggen en glijdt ervan af als parels, voordat het de voeg kan beschadigen. Ultracolor Plus krijgt is verkrijgbaar in 34 prachtige kleuren.

Stap 10: Afkitten

De laatste stap in het gegarandeerd waterdicht maken van een badkamer, is het afkitten van hoeken en doorvoeren met Mapesil AC. Dit is een schimmelbestendige siliconenkit op basis van azijnzuur, waarmee je kieren en naden duurzaam afdicht. Ook Mapesil AC is verkrijgbaar in 34 kleuren. 

Wil jij meer tips als deze lezen? Schrijf je dan nu in!

Jij blijft dan altijd op de hoogte van acties, ontwikkelingen en klantverhalen.

 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen