Contact
Sluiten
Nieuws

Logistiek ontzorgen op het Borneo-eiland

Het juiste poppetje op de juiste plaats.

Logistiek ontzorgen op het Borneo-eiland

Hoe kun je zo snel en slim mogelijk aan het werk? Door alle materialen voor handen te hebben en zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan materialen op de juiste plek te krijgen. Vaklieden krijgen zo de kans om echt hun werk uit te voeren. Duurzame inzetbaarheid heet dat. Hecon Bouwgroep heeft daarom Stiho ingeschakeld om cross-dock te leveren. Ook zorgt Stiho dat de materialen op de juiste plek in de woning liggen; het uitlopen in de woning. In gesprek met Ruben Valenteyn, Projectleider van Hecon en Tristan de Pauw Gerlings, verkoper buitendienst van Stiho over deze samenwerking.

Ruben: “Op het Borneo-eiland in Amsterdam zijn we nu bezig met het renoveren van mutatiewoningen. Twee woningen per dag worden aangepakt, elke week zijn er tien woningen klaar. Normaal regelt iedereen zijn eigen transport. De tegelzetter komt met zijn eigen bus tegels, de loodgieter met zijn spullen en de keukens lopen wij vanuit de container zelf uit. Elke dag naar twee hoog met een keuken, trek daar maar anderhalf uur voor uit. Trap op, trap af en dan moet je werk nog beginnen. In het kader van duurzame inzetbaarheid van medewerkers wilde ik dit anders doen. We moeten langer werken in de bouw, daarom is het belangrijk om hardwerkende mensen zo efficiënt mogelijk in te zetten. Het is zonde dat ze bekaf zijn omdat ze van zeven tot negen keukens naar boven hebben gesjouwd. Het werk moet dan nog beginnen! Stiho levert alle bouwmaterialen wat we verwerken; de badpanelen, frontjes, hout voor de inbouwreservoirs voor de toiletten, cementgebonden stucmateriaal. Daarom hebben we Stiho aangehaakt om mee te denken op het logistieke vlak. Schoenmaker blijf bij je leest. Wij kunnen in de bouw wel plannen, maar op het gebied van transport en logistiek kan Stiho echt helpen.”

Cross-dock

We hebben de transportkosten en materialen bij elkaar opgeteld en Stiho heeft in kaart gebracht hoeveel tijd het kost om de materialen te sorteren en het logistiek zo in te richten dat wij elke dag twee woningen kunnen opleveren. Alle leveranciers leveren de materialen bij het distributiecentrum van Stiho in Utrecht en Stiho levert dit samen met hun eigen materialen wanneer wij het nodig hebben. Het is niet zo dat alles voor een woning in een dag wordt bezorgd. Op dag 1 leveren ze bijvoorbeeld alles voor het bad, op dag 2 de keuken en de tegels, op dag 3 niets en op dag 4 het sanitair en op dag 5 is de woning klaar. We zijn eind november rond de tafel gegaan en zijn begin januari gestart met dit testproject. Eind mei zijn alle 170 woningen klaar.”

Uitlopen in de woning

Naast dat alle nodige materialen voor die dag in een keer worden geleverd, hoeven de vaklieden deze materialen niet meer de woning in te tillen. “Dat de materialen op de juiste plek in de woningen liggen is echt ideaal. De mannen buiten zijn hier heel enthousiast over. De tegelzetter gaf al aan, zet er maar een sjouwer bij, ik red het niet om al die tegels te tillen. Onze jongens vinden het ook top. Het zijn toch rond de zestien colli’s met kastjes en bladen en dergelijke die per dag worden neergezet. Twee jongens van Stiho komen ’s ochtends met een kleine vrachtwagen aan, lossen de colli’s en tillen de materialen naar de juiste plek. En onze jongens doen gewoon waar ze goed in zijn; het stellen van de keuken, inbouwen van een bad, tegelen van de vloeren en wanden. Tristan de Pauw Gerlings, verkoper buitendienst van Stiho vult aan: “De duurzame inzetbaarheid van mensen sluit naadloos aan op de diensten die wij aanbieden. Natuurlijk is het ontzorgen van de klant, maar ook het ontzorgen van de mensen. Dit is de uitgelezen kans om je diensten te combineren met het leveren van materialen.”

Duurzame inzetbaarheid

Op de vraag of Hecon Bouwgroep in de toekomst ook op deze manier wil blijven werken antwoord Ruben positief. “Dit is een testproject en straks gaan we evalueren hoe het iedereen is bevallen. We horen in elk geval een positief geluid bij de vaklieden en onderaannemers, of zoals wij het noemen gespecialiseerde aannemers. Er zijn natuurlijk altijd wat verbeterpunten, maar gaandeweg leer je ook. Met name in het kader van duurzame inzetbaarheid is dit echt interessant. Werken in de bouw is hartstikke zwaar en we moeten met z’n allen ook langer werken, dus moet je als bedrijf ook investeren in de duurzame inzetbaarheid van je mensen.”

Cross-docking plan van Stiho

Jeaneau Adriana is logistieke uitvoerder van dit project: “Op het moment dat Hecon ons benaderde hebben we een concept op papier gezet. Hoeveel ruimte heb je, welke materialen komen binnen van derden, hoe gaan we het transport regelen en hoe gaan we om met order picking? Want er zijn ook materialen die niet van onszelf zijn, die wel een plekje in het distributiecentrum moeten krijgen. En hoe koppelen wij onze systemen hieraan? Om het plan in de praktijk goed uit te voeren moet je hier antwoorden op hebben. Eind december kwamen grote Bruynzeel keukens bij ons binnen, dus je moet ook ruimte reserveren voor die grote pallets. Ook al staat alles perfect op papier, soms loop je toch tegen iets aan. Het is cruciaal om tijdig te schakelen en bij te sturen samen met de klant. Wordt er iets in twee ritten geleverd? Dan is het aan ons om dit direct terug te koppelen aan Hecon. Het is tenslotte belangrijk dat de bouwvakkers hun materialen op tijd hebben zodat het bouwproces soepel verloopt. De communicatie is heel goed gegaan. Op tijd schakelen is belangrijk voor een succesvolle samenwerking.” Jeaneau vult aan dat cross-docking de toekomst is. “Door alles in een keer aangeleverd te krijgen op de bouwplaats en niet zelf te hoeven sjouwen wint de klant veel tijd, dat is echt een groot voordeel. Door dit uit je proces te halen, loopt het proces lean en clean. Dat is wat de klant tenslotte wil. Daarin kunnen wij helpen en zit onze toegevoegde waarde.”

Meer weten over de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op.

Contact

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen