Contact
Sluiten

Scholte op Reimer B.V. bestaat 100 jaar!

Stiho is dit jaar 95 geworden en dat vieren we! Maar dat doen we dan wel samen met onze klanten. Zo viert Aannemersbedrijf Scholte op Reimer het 100-jarig jubileum. In gesprek met directeur Rob Scholte op Reimer.

Hoe is het allemaal begonnen?

Rob: “In 1921 is het bedrijf opgericht door mijn opa. Hij trouwde met zijn buurmeisje, een dochter uit de familie Morshuis in Albergen. Deze familie deed van alles: ze hadden een café, een slijterij, een boerderij, een kruidenierszaak, een houtzagerij en een bank. Toen hij trouwde, hebben ze samen de houtzagerij voortgezet. Ze maakten/herstelden in het prille begin houten wagenraden en doodskisten en deden onderhoudswerk aan kerken en boerderijen. Eind jaren 50 nam hun zoon – mijn vader dus – het bedrijf over en groeide het gestaag. Hij deed veel werk bij de boeren, maar ook nieuwbouw en utiliteitsbouw. Het bedrijf heeft altijd elke crisis overleefd.”

     


Gewoon goed

“Vanaf 1990 kwam ik in de zaak, nadat ik de middelbare school had afgerond. Ik werkte overdag en ging ’s avonds naar school om mijn aannemersdiploma te halen. Mijn eerste werk in het bedrijf was het ontwikkelen en verkopen van diverse modellen T-woningen. Nadat wij er een hadden gebouwd, dacht ik: dit moet meer standaard worden. En dat lukte. Inmiddels zijn we met 25 mensen en zijn we gespecialiseerd in particuliere woningbouw en verbouw/aanbouw van woningen. Daarnaast doen we wat aan projectontwikkeling als iets op ons pad komt. We werken vooral in het oosten van het land. Dat gemoedelijke, dat past bij ons, vandaar onze slogan ‘Gewoon goed’. Wij zijn een gewoon bedrijf dat het goed wil doen.”

Houd je na 31 jaar nog steeds van de bouw?

“Zeker! Het werk is afwisselend, er zijn veel nieuwe ontwikkelingen, de digitalisering neemt een vlucht. Maar de bouw is ook topsport. Je moet de hele dag door écht goed opletten en net een stap verder denken. Klopt het wat je aan het doen bent, personeel instrueren dat ze geen fouten maken, en goed kijken of de details kloppen, en aan de bel trekken als er iets niet klopt.”

Wat is er in die 100 jaar hetzelfde gebleven?

“Wat nooit verandert is dat de bouw handenarbeid is. Machines maken het werk sneller, materialen worden steeds beter, maar bouwen doe je nog steeds met je handen. De bouw is nooit een kant-en-klaar product. Alles is maatwerk. En wat nooit zal veranderen, is dat de bouw altijd om goed en betrouwbaar personeel gaat. Je werkt met mensen om dingen te maken voor andere mensen.”

Wat is er juist veranderd?

“Doordat er nieuwe technieken zijn, gaat werken makkelijker. Er is steeds meer prefab. Dat maakt de kans op faalkosten kleiner. En als je niet ter plekke op de bouw iets hoeft te maken, ben je ook niet zo afhankelijk van het weer. Zeker met de levering van prefab daken is dat ideaal en omdat alles ook veel zwaarder is geworden. Ook digitalisering vergemakkelijkt het werk. Vanaf de werkvoorbereiding gaat alles de computer in. Dat scheelt tijd én faalkosten.”

Op welke projecten ben je trots?

“Een poosje geleden hebben we een prachtige villa in Blaricum gebouwd, compleet met een zwembad en een parkeerkelder. Maar ik ben eigenlijk op al onze werken trots, groot én klein. Eigenlijk zijn wij pas tevreden als de klant tevreden is. Ik zou jonge mensen ook enthousiast willen maken voor de bouw. Het loon is aantrekkelijk, je hebt de regie over je eigen werk en je hebt de vrijheid. Je pakt ’s ochtends je bus en je gaat aan de slag. En hoe langer je in de bouw werkt, hoe mooier, uitdagender en interessanter het werk in de bouw wordt.”

Waarom werken jullie graag samen met Stiho?

“De samenwerking met Stiho stamt nog uit de tijd van mijn vader. We hebben een band opgebouwd met de mensen, we kennen elkaar allang en gunnen elkaar ook iets. Dat vind ik prettig samenwerken.”
 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen