Contact
Sluiten

Riz bouw viert 60-jarig jubileum!

Stiho is dit jaar 95 geworden en dat vieren we! Maar dat doen we dan wel samen met onze klanten. Riz bouw viert bijvoorbeeld het 60-jarig jubileum. In gesprek met directeuren Wim van Ziel en Wim Timmer.


Wim en Wim in de directie, is dat niet onhandig?

Wim Timmer: “Wij zijn inderdaad het duo Wim & Wim. Wim van Ziel is directeur-eigenaar, samen voeren we de directie.” Wim van Ziel: “Dit jaar vieren we ons 60-jarig jubileum. Daarvan ben ik al 43 jaar bij het bedrijf betrokken. Dat ik in de bouw ging werken was mijn eigen keuze – hoewel mijn familie het wel logisch vond aangezien ik vijf zussen heb. Ik was er niet altijd blij mee hoor, als iedereen vakantie had, moest ik op mijn twaalfde mee om huizen te vegen. Maar voorlopig ga ik nog niet met pensioen. Werken in de bouw vind ik nog steeds het allerleukst en een enorme uitdaging”. Wim Timmer: “Voor mij was de bouw niet een voor de hand liggende keuze. Ik was bakkerszoon en wilde boer worden. Maar mijn vader zei: een bakker heeft geen grond dus dat wordt lastig. Uiteindelijk ging ik een vak leren. Via de LTS en MTS ging ik naar het HBO en belandde ik in de bouw. 23 jaar geleden maakte ik de overstap naar riz bouw, waar ik startte als werkvoorbereider.”

 

Hoe is het allemaal begonnen?

Wim van Ziel: “Ruim zestig jaar geleden nam mijn vader Dirk van Ziel samen met Ab van Ieperen metselwerk, stukadoorswerk en tegelzetwerk aan van aannemers. Ze mochten meewerken aan de bouw van een huis en hadden kozijnen nodig. Zo kwamen ze terecht bij Gijs van Rhenen die een kleine timmerwerkplaats had. Dat gebeurde zo een paar keer en uiteindelijk besloten ze met zijn drieën verder te gaan onder de naam firma riz. De letters van hun achternamen zie je terug in de naam. Die samenwerking was voor mijn vader om verschillende redenen gunstig. Van Rhenen had zijn middenstandsdiploma. Ab van Ieperen en mijn vader hadden zeven jaar lagere school gehad, geen diploma’s, en daarna aan het werk. Zo ging dat in die tijd.”

Met één huis gestart dus…

Wim Timmer: “Ja en we zijn nu nog altijd werkzaam in de seriematige woningbouw, van enkele stuks tot enkele honderden woningen. Dat doen we in opdracht van woningbouwverenigingen, ontwikkelaars en beleggers. Daarnaast doen we ook seriematige renovatie voor woningbouwverenigingen. Inmiddels zijn we met ruim vijftig medewerkers en gevestigd in IJsselstein.” Wim van Ziel: “Hier konden we groeien én we waren al actief in en rond IJsselstein. Zo werden we hier een lokale aannemer. We zochten daarbij de samenwerking met twee andere lokale aannemers en hebben hier duizenden woning gebouwd. We zijn vooral actief in de Randstad.”
 

Waarom is het zo leuk om bij riz bouw te werken?

Wim van Ziel: “Ik denk dat dat de manier is waarop we werken: niet lullen maar poetsen. In de keet wordt niet elke ochtend een half uur ge-lean-pland, maar we gaan gewoon aan de slag. Iedereen weet wat-ie moet doen. Wim en ik hebben alles gedaan binnen het bedrijf en weten wat er speelt. Onze mensen zijn verantwoordelijk voor hun eigen werk, we leggen de verantwoordelijkheid laag in de organisatie zeg maar. Daardoor is de sfeer goed, mensen werken met plezier. We doen daarnaast veel aan training en opleiding, kennis is er om te delen. En soms doen we dat zo goed, dat mensen die bij ons werken besluiten om voor zichzelf te beginnen. Dat juichen we alleen maar toe”.
 

Wat is het geheim van jullie succes?

Wim van Ziel: “Kort en simpel: niet meer uitgeven dan je hebt en weten wat je kan én wat je niet kan.”


Wat is er het meest veranderd?

Wim Timmer: “De digitalisering neemt alleen maar toe. Toen ik 23 jaar geleden bij riz begon, stond er een computer met Excel en Word. Inmiddels werken we projecten uit in 3D. Daarnaast is de bouwplaats steeds meer een montageplaats. Het proces is veranderd. Wat voorheen op de bouwplaats vervaardigd werd, wordt nu prefab gemaakt. De kwaliteit is onder deze geconditioneerde omstandigheden verbeterd”.
Wim van Ziel: “Als aannemer moet je tegenwoordig ook weten hoe je communiceert met kopers. Zo werken er bij ons twee kopersbegeleiders. Opdrachtgevers verwachten ook van je dat je dat doet. Die taak lag vroeger bij de opdrachtgever.”

Waarom werken jullie samen met Stiho?

Wim van Ziel: “Stiho was altijd al onze leverancier. Nieuwegein is ‘onze’ vestiging. Sinds we in 2001 meegingen op de bouwreis naar de Filipijnen die Stiho toen samen met Habitat for Humanity organiseerde, werd Stiho één van onze belangrijkste houtleveranciers. Die reis is een van de mooiste ervaringen in mijn leven. Wij organiseren zelf ook bouwreizen samen met Habitat en doneren aan hetzelfde project in Oeganda www.habitat.nl/rizbouw60jaar als waar Stiho zich nu voor inzet. Dat Stiho iets terugdoet voor de maatschappij, past bij ons. Wij zetten ons ook lokaal in. Zo dragen we ons steentje bij aan een stichting voor ouderenvervoer en steunen we de plaatselijke voetbalclub. Ik vind dat het een verplichting is om je maatschappelijke betrokkenheid te tonen op de plek waar je je geld ook verdient. Je haalt er iets, dan moet je er ook iets brengen.”Tot slot nog een leuke anekdote: riz bouw (ver)bouwde de afgelopen jaren de Stiho-bouwpleinen in Utrecht en Den Bosch. De originele panden in Lage Weide, Utrecht werden gebouwd door Wim van Ziel zijn vader begin jaren 70.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen