Contact
Sluiten

Jubileumverhaal Bouwbedrijf B. Kooi

Stiho is dit jaar 95 geworden en dat vieren we! Maar dat doen we dan wel samen met onze klanten. Bouwbedrijf B. Kooi viert bijvoorbeeld het 60-jarig jubileum. In gesprek met directeur Bart Kooi.

Hoe is het allemaal begonnen?

Bart Kooi: “Afgelopen juli was het precies 60 jaar geleden dat mijn opa het bedrijf oprichtte. Dat is nog wel een beetje een smeuïg verhaal. Hij nam namelijk samen met zijn broer het bedrijf van zijn vader over. Er was echter wat spanning en daarop besloot mijn opa dat het beter was als hij voor zichzelf zou beginnen. Dat was succesvol, want we bestaan nog steeds. We zijn zelfs nog op dezelfde plek in Groningen gevestigd, alleen het pand is nieuw. Ik ben de derde generatie. In 1996 kwam ik in dienst bij mijn vader, in 2010 gingen de aandelen volledig op mij over.”

Doen jullie nog hetzelfde werk als toen?

“Mijn opa was timmerman. Hij had een timmer- en onderhoudsbedrijf. Wij doen dat werk nog steeds. We zijn gespecialiseerd in het onderhouden en renoveren van huizen of gebouwen, voor zowel de zakelijke markt als particulieren. Mijn opa begon in zijn eentje, inmiddels zijn we met 27 mensen, dit is inclusief het schildersbedrijf dat we vorig jaar hebben overgenomen.”

Waarom is het zo leuk om in de bouw te werken?

“De bouw vraagt van je dat je creatief bent. Zeker als het gaat om onderhoudswerk. Als je een pand renoveert, dan moet je soms een deel van een kozijn vervangen bijvoorbeeld. Dat vraagt om maatwerk. Bij renovatie doe je altijd een aanpassing op het bestaande. Bovendien kun je terugzien wat je gemaakt hebt, dat vind ik mooi. Ik ben bijvoorbeeld trots op de nieuwbouw van Cappuvino op de Vismarkt, op één van de drukste plekken van Groningen. En op de 8 nieuwe IC-ruimtes die we onlangs hebben gemaakt in het Martini Ziekenhuis.”

Vind je dat de bouw verandert?

“De bouw is van origine conservatief. En dat heeft ook een positieve kant. Dat vakmanschap, dat ambacht, dat verdwijnt niet. Wel wordt er steeds meer geautomatiseerd. En je ziet steeds meer prefab-elementen. Dat heeft zo zijn voordelen. Prefab-elementen worden gemaakt in een geconditioneerde omgeving, dat is beter voor de materialen. En het scheelt veel tijd op de bouw. Tegelijkertijd voelt het altijd een beetje gek als een huis in één dag wordt opgetrokken uit prefab-delen. Alsof het niet helemaal klopt. Bij ambachtelijk werk zie je je werk langzaam vorderen.”

Werken jullie al lang samen met Stiho?

“Ja, vanaf het moment dat Stiho een vestiging in Groningen had. Ooit had mijn vader een bijzonder vraagstuk over hout. Niemand kon hem daarmee helpen, behalve Stiho. Sindsdien zijn we er vaste klant. Onze jongens komen er dagelijks, zeker als we mutatiewerk doen. Je weet dan ’s ochtends niet altijd wat je ’s middags nodig hebt. En als we grotere projecten hebben, dan bestellen we onze materialen online. Wel zo makkelijk.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen