Contact
Sluiten

Aannemersbedrijf Siemensma BV bestaat 35 jaar

Stiho is dit jaar 95 geworden en dat vieren we! Maar dat doen we dan wel samen met onze klanten. Aannemersbedrijf Siemensma in Beverwijk viert bijvoorbeeld het 35-jarig jubileum. In gesprek met mede-eigenaar Els Siemensma.

Hoe is het allemaal begonnen?

Els: “Mijn man Joop Siemensma is ons bedrijf gestart. We hadden net een baby – onze zoon Danny – toen hij zich inschreef bij de Kamer van Koophandel op 18 augustus 1986. Eigenlijk niet de beste tijd om voor jezelf te beginnen in de bouw en we hebben het niet altijd makkelijk gehad, maar Joop zei altijd: ‘Moet je maar eens opletten, op een dag staan ze voor ons in de rij’. Hij heeft gelijk gekregen, en 35 jaar later bestaat ons bedrijf nog steeds. Helaas is Joop 5 jaar geleden overleden.”

Doen jullie nog steeds hetzelfde werk als toen?

“In het begin deed Joop vooral projecten voor een kozijnenfabrikant. Hij was een timmerman in hart en nieren. Ik had in die tijd een horecazaak, ik verkocht koffie en broodjes. Joops bedrijf deed het goed en twee zaken runnen én een gezin, dat werd te veel. Ik ben toen bij Joop in de zaak gaan werken. Ik deed de administratie en zette kozijnen in de grondverf. Samen leven en samen werken, dat konden we goed. Ruzie hebben we nooit gehad. Danny is letterlijk opgegroeid in het bedrijf want we woonden boven de werkplaats. Ook al is Joop er niet meer, we zijn nog altijd zes handen op één buik zeggen we altijd. Als er iets gebeurt in de zaak, weten we altijd precies wat hij ervan zou hebben gevonden.”

    

Hoe is het werk veranderd in al die jaren?

“Voor de kozijnenfabrikant gingen we op een bepaald moment minder werken. We besloten zelf eens wat advertenties te plaatsen waarin we meldden dat we ook voor particulieren werkten. We maakten niet alleen meer kozijnen, maar ook dakkapellen en dakopbouwen. In het begin waren we bang dat we met particulieren nooit het hele jaar vol zouden kunnen krijgen. Inmiddels hebben we een werkvoorraad van een jaar! We werken vooral in Beverwijk en omgeving. We hebben onze werkplaats uitgebreid en hebben het pand van de buren erbij betrokken. Joop begon zelfstandig, inmiddels zijn we met zo’n zeven mensen. Maar de grootste verandering van toen en nu is natuurlijk dat we Joop moeten missen.”

 

Wat is al die jaren juist hetzelfde gebleven?

“We hebben altijd 6 dagen in de week gewerkt. Met een eigen zaak ben je zeven dagen per week en 24 uur per dag bezig. Vakantie neem ik maar zelden. Dat vind ik ook niet erg, want ik heb ontzettend veel plezier in wat ik doe. Die zaak, dat is echt ons thuis. Als er wel eens klanten in de werkplaats komen, dan voelt dat bijna alsof ze in onze woonkamer staan.”

Wat maakt de bouw zo’n mooie tak van sport?

“We creëren ruimte voor mensen. Met een dakopbouw heb je er ineens een hele verdieping bij. En met een dakkapel maak je een ruimte een stuk groter. Mensen zijn daar blij mee. Hoewel ik wel vind dat mensen in de coronatijd een korter lontje hebben gekregen. En soms hebben we last van wat ik het Bol.com-effect noem: soms verwachten mensen dat iets supersnel geregeld zijn. In ons werk zijn we vaak afhankelijk van het weer. Een dakkapel of dakopbouw kunnen we niet plaatsen als het stortregent. Soms vinden mensen het moeilijk om daar begrip voor te hebben.”

Waarom zijn jullie nog altijd klant bij Stiho?

“We komen al járen bij Stiho in Beverwijk. En andersom zijn vestigingsmanager Tim Jak en accountmanager Martijn Borst kind aan huis bij ons. Toen we ons 35-jarig bestaan vierden, waren zij erbij. Dat was voor ons alleen maar logisch. We werken samen, we hebben elkaar nodig. Natuurlijk hebben we ook een zakelijke relatie, maar na zo’n tijd is die samenwerking veel meer dan dat.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen