Contact
Sluiten

Help mensen in Oeganda aan een opleiding

Al 20 jaar organiseert Stiho samen met Habitat for Humanity elk jaar één tot twee bouwreizen met klanten, leveranciers en medewerkers. In jubileumjaren pakken we dat zelfs nog groter aan, maar door de coronamaatregelen kan dat nu niet. Toch dragen we ook dit jaar ons steentje bij. Jij kunt ook helpen!

Samen met Habitat for Humanity wil Stiho ervoor zorgen dat jonge mannen en vrouwen in Oeganda kunnen worden opgeleid tot vaklieden. Daar hebben we jouw hulp hard bij nodig! Marco Harkes (directievoorzitter DSG) en Jennifer Lemke (directeur Habitat for Humanity Nederland) over dit belangrijke project.

     

Vertrouwen in de toekomst

Jennifer: “Een jaar geleden – voor corona – ben ik in Oeganda geweest. Ik ontmoette er Esau, een van de jongeren die een vakopleiding tot timmerman heeft gevolgd. Hij maakt en repareert meubels voor de gemeenschap. Doordat Esau een vak heeft geleerd, is hij kostwinner. Nu kunnen zijn jongere broers en zusjes naar school. Hij ziet de toekomst met meer vertrouwen tegemoet. De hele gemeenschap heeft voordeel van zijn scholing.”

Uit de armoedespiraal

Marco: “Sinds 2001 organiseren we samen met Habitat bouwreizen naar landen waar een dak boven het hoofd niet vanzelfsprekend is. Dit jaar is dat door corona niet mogelijk en hebben we gekozen om mensen op een andere manier te ondersteunen. Immers, het doel is niet anders. Ons steentje bijdragen kan nog steeds. We leggen dit steentje weliswaar niet zelf, maar kunnen er wel voor zorgen dat de mensen in Oeganda dit kunnen doen door hen een opleiding te bieden waarmee zij bijvoorbeeld timmerman of meubelmaker worden. Daarmee, en met een veilig huis en goede sanitaire voorzieningen, kunnen wij mensen helpen om uit de armoedespiraal te komen.”

Bouwreizen: samen de handen uit de mouwen steken

Marco: “Je kunt op veel manieren impact maken in de wereld om je heen. Een bouwreis is een manier die bij Stiho past. We steken graag de handen uit de mouwen om iets te betekenen voor anderen. Bovendien passen bouwreizen bij onze dagelijkse praktijk. We hebben een groot netwerk van leveranciers, klanten en medewerkers die de passie voor bouwen delen. We werken met vakmensen die graag iets máken. Hoe mooi is het dan om die energie en passie tijdens een bouwreis in te zetten?”

Jennifer lacht: “We moeten bouwreislocaties altijd goed voorbereiden als er een Stiho team komt. We plannen werk voor 5 dagen, maar Stiho teams doen het driedubbele en dan hadden ze het liefst nog meer gedaan. Bijzonder om te zien is dat de Stiho-teams en de lokale bevolking gelijkwaardig samenwerken en kennis uitwisselen. Waar machinaal werken voor de westerse wereld heel gewoon is, is er in ontwikkelingslanden nog steeds veel handwerk. Mensen vinden er vernuftige oplossingen voor bepaalde zaken in bouwprocessen. Dat maakt indruk.”

Voor kinderen, gezinnen, gemeenschappen

Marco: “Ik heb een paar keer mogen deelnemen. Het is bijzonder hoe je op eigenlijk een eenvoudige manier zo’n grote bijdrage kunt leveren. Simpelweg door aanwezig te zijn en mee te helpen maak je impact voor kinderen, gezinnen en gemeenschappen. Daarnaast is het bijzonder wat een bouwreis doet met een groep mensen. Iemand zei me ooit: ‘We kwamen aan als een groep en gingen weg als een team’. Er ontstaan verbindingen tussen mensen – die er vaak vele jaren later nog zijn.” Jennifer vult aan: “Rangen, standen en titels vervagen tijdens zo’n bouwreis. Als groep heb je een gezamenlijk doel en daar zet je je voor in.”

1366 deelnemers

De afgelopen 20 jaar organiseerden Stiho en Habitat for Humanity in totaal 54 bouwreizen naar 12 landen. Er gingen maar liefst 1366 mensen mee. Marco: “Ik ben er trots op dat we in al die jaren zo veel mensen hebben weten te mobiliseren om mee te gaan. Samen hebben zij nog veel meer mensen bereikt om ook een steentje bij te dragen. Door een huis te bouwen voor één gezin bouwen we ook aan een betere toekomst voor de generaties na hen. We hebben met de bouwreizen samen iets in beweging gebracht. En dat kunnen we ook nu, weliswaar op afstand, blijven stimuleren.”

Help ook andere jongeren zoals Esau aan een vakopleiding. Hiermee help je niet alleen het gezin, maar de hele gemeenschap.


Doneer hier!

Stiho en Habitat for Humanity

Rond 2000 zocht de toenmalige directeur van Habitat contact met de toenmalige directeur van Stiho. Zij spraken over een bouwreis en bij Stiho waren we direct enthousiast. Een bouwreis zou een prachtige manier zijn om ons (destijds) 75-jarig jubileum te vieren. In 2001 was de allereerste bouwreis naar de Filipijnen een feit. Jennifer: “In die 20 jaar samenwerking hebben we veel bereikt. Ons bouwreisprogramma is feitelijk ontstaan door die eerste reis in 2001. Dat heeft er mede voor gezorgd dat we als Habitat for Humanity in Nederland nu staan waar we staan. Het heeft ook andere bedrijven geïnspireerd om bouwreizen te gaan organiseren.”
Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen