Sluiten

Heutink 100 jaar

In het jaar dat Stiho haar 95-jarig jubileum viert, zetten we graag onze klanten in het zonnetje die óók een jubileum vieren. Zo bestaat Heutink dit jaar 100 jaar. We spreken met Arjan van Herk, Directeur Bouw bij Heutink.

Een eeuw Heutink!

Arjan: “Na 100 jaar zijn we zeker nog niet uitgebouwd! Precies een eeuw geleden, in 1921, is Heutink opgericht door Jochem Heutink, samen met zijn zoons Willem en Harm. Maar eigenlijk begint de geschiedenis van de Heutinks al veel eerder, want in 1741 vestigde Alexander Heutink zich als metselaar in Genemuiden. Tot de dag van vandaag zijn we een Genemuidens bedrijf.”


         

Hoe ontwikkelde het bedrijf zich?

“In die beginjaren was het niet altijd makkelijk. In de jaren 20 en 30 was er sprake van economische crisis, maar het bedrijf hield stand. Begin jaren 30 volgden Willem en zijn zoon een cursus vaktekenen voor de bouwnijverheid. Dat was het startsein voor de projectontwikkelingstak van het bedrijf. In de winter tekenden ze woningen die ze in de zomer bouwden. In Genemuiden kwamen voor het eerst woningen met grotere ramen voor meer licht. Ook bijzonder: woningen met een toilet – daarvoor hoefden de bewoners voor het eerst niet meer naar het toilet buiten.”

Een bedrijf met doorzettingsvermogen dus

“Dat klopt. Het bedrijf doorstond ook WOII. Daarna werd het door de generaties erna gestaag uitgebreid. In de jaren 70 begon Helmich Heutink met particuliere woningbouw in eigen beheer. Ook hield het bedrijf zich bezig met utiliteitsbouw en de aan- en verkoop en het beheer van onroerend goed. Ook vandaag de dag zijn we er goed in om het hele bouwproces van A tot Z te runnen. Daarvoor werken we samen met verschillende partijen. Sinds 2011 is de jongste generatie Heutink actief in het bedrijf.”


Wat is er in een eeuw Heutink niet veranderd?

“We zijn nog altijd een familiebedrijf, met waarden als korte lijnen, oog voor mensen en lange relaties – met zowel medewerkers als klanten en leveranciers. Zo werken we al zeker 20 jaar samen met Stiho. We nemen veel geschaafd en gezaagd hout af bij Stiho, ideaal vanwege de vele kopmaten in het assortiment. We verstaan elkaar goed, Stiho is onze vaste partner.

Onze medewerkers betrekken we bij alles wat we doen, ze horen echt bij de familie. En wat er in 100 jaar ook niet is veranderd, is dat we er sinds de start in 1921 goed in zijn om projecten van planning tot oplevering te begeleiden. En wat ook niet veranderd is, is dat we onze mensen intern opleiden.”


        

En wat is er juist wel veranderd?

“De digitalisering heeft natuurlijk een vlucht genomen. Waar er vroeger werd getekend op papier, maken we nu digitale modellen. En gelukkig zijn de communicatiemiddelen gemoderniseerd. Lang geleden reed ik rond in een auto met een antenne op het dak zodat ik kon bellen. En als ik dan iets wilde sturen aan een klant, dan kon ik bij de Rabobank een fax versturen.”

Wat vinden jullie het mooiste aan de bouw?

“Dat je samen iets creëert. Dat je van niets iets moois kunt maken. Dat we zelfs hele woonwijken gerealiseerd hebben. Zonder dat we dat van de daken schreeuwen trouwens. Wij vinden: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.”


Favorieten

Bezig met laden