Contact
Sluiten

Historie Giebels

Terug in de tijd

Giebels bestaat inmiddels al meer dan 100 jaar. Er is veel veranderd vanaf de opening van de eerste winkel. Onderstaande infographic neemt je mee terug in de tijd. Wil je het uitgebreide verhaal lezen? Dat kan natuurlijk ook. De complete geschiedenis vind je onder de tijdlijn.

IJzerwaren en gereedschappen sinds 1903

In 1903 richtte de kachelsmid Leonardus Giebels (geboren te Haarlem op 25 mei 1878) een winkel in ijzerwaren en gereedschappen op onder de naam "L. Giebels", in de panden Gedempte Oude Gracht 5-7 te Haarlem. Tevens fungeerde het bedrijf vanaf het begin als depot voor "Hoek's Zuurstoffenlucht" of "Maatschappij Oxygenium" te Schiedam. Later werd de handelsnaam gewijzigd in "L. Giebels & Co" en voortgezet als detailhandel voor ijzerwaren en gereedschappen, wapens, munitie, handel in ijzerwaren en huishoudelijke artikelen.
 
Op 26 juni 1924 werd de rechtsvorm gewijzigd in een N.V., onder de naam "N.V. IJzerhandel v/h L. Giebels & Co" met de eerder genoemde L. Giebels als directeur. Geleidelijk werd het assortiment uitgebreid met sanitaire artikelen, gaspijpen, verwarmings- en kookapparatuur, elektromotoren en -machines. In 1949 werd de zaak uitgebreid met een depot van "Shell Buta en Propagas" en een vertegenwoordiging van de "Grasso Machinefabriek" te Den Bosch. In de jaren vijftig werd de vertegenwoordiging van "Hoek Oxygenium" afgestoten. In 1953 volgden de vertegenwoordigingen van "Lips Slotenfabriek" te Dordrecht en "Philite Bouwbeslag" te Eindhoven.
 
Op 10 januari 1960 werd een filiaal geopend in het pand Nassaulaan 19 en op 1 september 1971 in een pand van het Schalkwijkse winkelcentrum. In 1964 werd de handelsnaam gewijzigd in "Giebels IJzerhandel N.V.", om op 2 november 1972 door te gaan als B.V.. Op 11 november 1965 werd de groothandel in drijfriemen, gereedschappen, kogellagers, V-snaren, kettingwielen, etc. opgericht onder de naam "Giko B.V." gevestigd aan de Sophiastraat 35-41. Het filiaal in Schalkwijk werd in 1973 voortgezet als "Giebels Schalkwijk B.V." met de detailhandel in ijzerwaren, hout en houtwaren voor hobby en doe-het-zelf-artikelen.
 
In 1989 werd in Hoofddorp aan de Graftermeerstraat 34 onder de naam "Giebels Techniek" een technische groothandel voor bouw en industrie geopend, alsook in 1991 aan de Jan van Geunsweg 4 te Haarlem (industrieterrein Waarderpolder). In 2001 werd de naam gewijzigd in "Giebels Bouw & Techniek B.V.". In 2002 werden de Haarlemse vestigingen aan de Nassaulaan en de Jan van Geunsweg samengevoegd tot één grote vestiging aan de Claes Tillyweg 8 te Haarlem (industrieterrein Waarderpolder).
 
Sinds 2009 is Giebels gevestigd in Amsterdam in Stiho-bouwplein, een nieuw concept voor de bouw op de H.J.E. Wenckebachweg 165. Samen met de specialisten Stiho en Baars & Bloemhof biedt Giebels een breed en diep assortiment voor de vakmensen in de bouw. Het huidige assortiment bestaat uit 40.000 artikelen in de groepen gereedschap, hang- en sluitwerk, bevestigingsmaterialen, machines en persoonlijke beschermingsmiddelen. De tweede vestiging in Amsterdam, Giebels Amsterdam Houthavens (in Stiho-bouwplein), is geopend in het najaar van 2010. Sinds 2021 tellen wij vandaag de dag 21 Stiho-bouwpleinen.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen