FM Op kd Cl&B rift 50x250 245 product photo Default image

Oregon Pine 50x250mm FSC

220803
  • Afmeting: 50X250mm 245cm
  • FSC Mix 70% gecertificeerd (FM)
  • Kunstmatig gedroogd (KD)
  • Clear & Better
  • Rift gezaagd

Beschrijving

Oregon pine KD Nr. 2, clear & better Oregon pine heeft vers meestal een licht geelbruine kleur. Wanneer het hout aan licht en lucht blootgesteld wordt, verkleurt het op den duur tot oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide, tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig.

Het witachtige spint is bij oude dikke bomen uit natuurlijk bos maximaal 40-50mm. Bij jongere bomen uit secundair bos, die na de uitkap van het natuurlijke bos of uit aanplant zijn gegroeid, is het maximaal 70-80mm breed.

Het hout is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen harszakken voor. Afhankelijk van het groeigebied is niet alleen de kleur maar ook de volumieke massa en de sterkte variabel. Het kernhout van Oregon pine is matig duurzaam en valt in duurzaamheidsklasse 3.

Door het kleurcontrast tussen vroeg- en laathout van de groeiringen vertoont het (half)rift gezaagde hout een duidelijke streeptekening en dosse gezaagd hout een vlamtekening.

Oregon pine heeft een middelmatige werking en matige krimp na drogen.

In dosse gezaagd hout ontstaan gemakkelijk droogscheuren. Daarom verdient het de voorkeur (half)rift gezaagd hout toe te passen.

Kwaliteit

Het Oregon pine is gesorteerd volgens de KVH 1980; NEN 5470-1989 klasse B. Dit hout is (half)rift gezaagd en zeer fijnjarig. Hierdoor is het hout erg stabiel en ook strak af te werken. Deze houtsoort is uitermate geschikt voor o.a. binnen- en buitentimmerwerk, lijstwerk, vloeren, kozijnen, ramen, deuren en meubelen. Oregon pine wordt veel gebruikt in renovatiewerk van oude grenen constructies.

Als het niet anders wordt aangegeven, gaan wij uit van een vochtgehalte van ± 15% in de rand en ± 19% in de kern, met daarbij maximaal toelaatbare afwijkingen van het vochtgehalte volgens KVH 1980; NEN 5470-1989.

Maatvoering

Bij vierzijdig schaven van hardhout kunnen wij besluiten om de nominale maat met 1 mm te verlagen, als we daarmee ervoor zorgen dat er geen ruige plekken ontstaan. Maximaal toelaatbare afwijkingen van de nominale maten volgens KVH 1980; NEN 5470-1989.

Bewerkingen

Stiho kan op het ruige Oregon pine diverse bewerkingen voor je uitvoeren, zoals zagen, haaks korten, vlakken & strijken en profileren. De kans bestaat dat bij het schaven het zachte vroeghout wordt samengedrukt. Naderhand zet dit vroeghout weer uit tot zijn oorspronkelijke volume, zogenaamde raising grain. Het gevolg is dan een onregelmatig ribbelig oppervlak. In extreme gevallen zou dit vroeghout los kunnen komen van het laathout, zogenaamde loosening grain. Om de kans op raising en loosening grain zoveel mogelijk te beperken, raden we je aan een fijnbezaagde zichtzijde toe te passen. Hierdoor zal eventuele raising grain ook wat gemaskeerd worden.

Duurzaamheid

Bij Stiho is al het Oregon pine FSC-gecertificeerd, dus je hebt de zekerheid dat het duurzaam geproduceerd is.

Toon alle tekst

Specificaties

HoutsoortOregon Pine
BewerkingRuw
Dikte (mm)50
Breedte (mm)250
Lengte (cm)245
MilieukeurmerkFSC Mix 70%
KwaliteitsklasseNr. 2, Clear & better rift gezaagd
DroogteklasseKunstmatig gedroogd
Sluit

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen
Weet je zeker dat je dit product uit de favorietenlijst wilt verwijderen?