Contact
Sluiten
Nieuws

Zo'n prefab-dak ligt er in één dag op

Aannemersbedrijf Lipke BV is al decennia een begrip voor vakkundige renovatie, restauratie, onderhoud en nieuwbouw van woningen en bedrijfspanden.


“Zo’n prefab-dak ligt er in één dag op”

In Zeewolde, een van de zes gemeenten die Flevoland rijk is, bouwt Aannemersbedrijf Lipke BV twee villa’s voor particulieren. Om tijd te besparen, vroeg hij Stiho een prefab-dak te leveren voor de eerste woning. We vroegen Bert van de Belt, hoofd bedrijfsbureau, naar zijn ervaringen.
Bert: “Toen André Elbertsen van Stiho Zwolle me vertelde dat Stiho prefab-daken levert in samenwerking met hun partner VS Prefab, was ik meteen om. Ik heb al eens eerder prefab-daken geplaatst, maar nu voor het eerst via Stiho. Het hele proces verliep soepel. Daarom werken we ook al jaren samen – we bestellen er al ons balkenhout, kozijnenhout, plaatmateriaal en isolatie.”

Weersonafhankelijk & tijdbesparend
Aannemersbedrijf Lipke neemt uiteenlopend werk aan. Van reconstructies van steigers tot het maken van dakramen en restauraties in de binnenstad. En nu dus het project in Zeewolde. “In oktober vorig jaar startten we met de bouw. Wat weersomstandigheden betreft niet de gunstigste periode. In eerste instantie was het de bedoeling dat er een traditionele kap op zou komen. In het bestek stond een gordingkap met losse dakplaten en extra staal erin. Maar gezien het weer – en mogelijk verlet in het vooruitzicht – hebben we een prefab-dak van Stiho voorgesteld. Dat leverde flinke tijdwinst op. Dat was een aantrekkelijk idee voor onze klant. Ook voor de andere villa is een prefab-dak besteld. Er komt er ook een voor een nieuw project in Laag-Soeren.”

Overigens was het ontwerp van de prefab-kap uiteindelijk compleet anders dan het ontwerp van de architect. “De extra staalconstructie bleek niet nodig. Doordat zo’n dak uit grote elementen bestaat, lopen de krachten anders weg. Je pakt in zo’n prefab-constructie dus ook nog een aantal bouwkundige elementen mee.”

“Mooi is dat je in de uitvoering zomaar twee weken tijdwinst hebt, omdat je niet hoeft te timmeren op de bouw. Met zo’n kap is de voorbereiding wel wat intensiever. Ik stuurde de tekeningen door aan VS Prefab, Stiho’s partner hierin. Zij controleren deze en geven dan aan waar nog aanpassingen nodig zijn en dergelijke. Toen de tekeningen helemaal klopten en gereed waren, maakten we een afspraak voor de plaatsing. Indrukwekkend hoe dat gaat.”

“Alles werd geregeld”
De kap ligt in één of twee dagen op het huis. Dat kan doordat er efficiënt wordt gewerkt. Als er op de bouwplaats ruimte is, wordt in de dagen ervoor de kap in kant-en-klare delen geleverd. “In het geval van dit project ging het om 200 m2 dak, ongeveer twee vrachtwagens vol. Het mooie is: ook de dakkapellen waren meegeleverd en er zat een vliering in.”

Is er op de bouwplaats geen of weinig ruimte, dan wordt gekozen voor een just in time levering: in dat geval komt er ’s ochtends een vrachtwagen, de onderdelen worden direct verwerkt. Sowieso heeft de aannemer eigenlijk geen omkijken naar het dak. De vrachtwagen met de materialen, de kranen en de montageploegen: Stiho regelt alles. “Dat bespaart ook arbeidsuren,” vertelt Bert.

In principe is een prefab-kap in 12 weken te regelen. “Het is prettig om te werken met een partij die meedenkt en de nodige expertise in huis heeft. Wat ik zo mooi vind aan dit project, is dat er emotie in zit. Geweldig dat deze mensen – binnenkort krijgen ze gezinsuitbreiding – heel veel jaren onder dit dak gaan wonen.”

8 goede redenen voor een prefab-dak

In de bouw wordt steeds meer gebruikgemaakt van prefab-elementen. Bij Stiho kun je nu ook terecht voor prefab-daken. Met prefab heb je meer grip op je planning en kun je efficiënter bouwen. De voordelen op een rij:

  1. Eén aanspreekpunt: jouw contactpersoon bij Stiho. 
  2. Weersonafhankelijk: het dak wordt geprefabriceerd in de fabriek. Gunstig voor de kwaliteit en de constructie. 
  3. Financiële zekerheid. Zowel in de calculatie- als de bouwfase. 
  4. Compleet ontzorgd: Stiho zorgt voor de hijskraan, het juiste gereedschap, de bevestigingsmiddelen en de montage. 
  5. Efficiënte planning: binnen een paar dagen staat het dak op de woning. 
  6. Extra elementen prefab verwerkt: schoorstenen, dakkapellen, vlieringelementen, knieschotten en gootrekwerken worden tijdens het tekentraject verwerkt en ook in de fabriek prefab gemaakt. 
  7. All-in: de constructieberekeningen en technische tekeningen zijn bij de kosten van het dak inbegrepen. 
  8. Voldoet aan bouwbesluit en is in te passen in de EPC-berekening. Meer weten over prefab-daken? Neem contact op met je accountmanager.

Contact

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen