Contact
Sluiten

Behandeling van Douglas hout

Kun je Douglas hout behandelen voor buiten? Jazeker, dat kan! Zeker het kernhout gaat, toegepast in risicoklasse 1, 2 of 3 van zichzelf lang mee. Een behandeling met beits of olie draagt bij aan een langere levensduur. Bij Stiho verkopen we zowel onbehandeld als geïmpregneerd Douglas. Wanneer je een project gaat uitvoeren in Douglas heb je verschillende opties op het gebied van behandeling. Onbehandeld Douglas, buiten onbeschut toegepast, zal vergrijzen. Wil je kleur zoveel mogelijk behouden? Of een heel andere kleur? Kies er dan voor om Douglas hout te behandelen met olie of beits. We vertellen je graag meer over verschillende behandelingen voor Douglas hout.

Wat is Douglas hout?

Douglas hout is hout dat afkomstig is van de douglasspar. De spar komt van oorsprong uit Noord-Amerika, maar is ook in Europa aangeplant ten bate van de houtproductie. Qua hardheid is het hout één van de hardste Europese naaldhouthoutsoorten. Versgezaagd is het hout al niet zacht, naar mate het verder opdroogt wordt het nog harder. In de Nederlandse tuinen is het hout erg populair. Zo kun je er tuinhuisjes, schuttingen, overkappingen, terrassen en veranda’s mee maken.



Wat is douglashout


Is de behandeling van Douglas hout nodig?

Douglas hout bestaat uit kernhout en spinthout. Kernhout van Douglas valt in duurzaamheidsklasse 3, maar spinthout valt slechts in duurzaamheidsklasse 5. De levensduur van spinthout is dus niet zo lang als dat van het kernhout. Afhankelijk van de toepassing is het slim om het spinthout te behandelen met een verduurzamingsmiddel. Het is ook belangrijk om te bedenken in welke risico-klassen je het hout toe kan passen. Douglas kan worden toegepast in risicoklasse 1 (binnen), 2 (beschut buiten) en 3 (onbeschut buiten met uitzondering van grondcontact en watercontact).

Waarom Douglas hout behandelen met olie of beits?

Onbehandeld kan het Douglas hout buiten 10 tot 15 jaar meegaan. Het houtoppervlak zal onbehandeld, door weersinvloeden, achteruit gaan en grijs worden. De snelheid van vergrijzen en de grijstint zijn onder andere afhankelijk van weersinvloeden en luchtvervuiling. Veel klanten vinden die grijstint mooi, maar anderen willen toch graag de originele kleur van Douglas hout langer behouden. Om ervoor te zorgen dat het hout niet vergrijst zijn er diverse behandelmogelijkheden zoals olie of beits. Zo’n behandeling draagt ook nog eens positief bij aan de levensduur van het Douglas.


Met behandeling:

  • Vertraagt en vermindert werking en scheurvorming door meer gereguleerde afgifte en opname van vocht.
  • Vertraagt het verkleuren van het hout bij een transparante behandeling
  • Geeft het hout de gewenste kleur bij een dekkende behandeling
  • Beschermt onder andere tegen UV-belasting, vervuiling en oppervlakteschimmels
  • Draagt positief bij de aan de levensduur van het hout





Behandeling douglashout

LET OP: Douglas, zeker in de zwaardere maten is vaak versgezaagd of iets aan de lucht terug gedroogd. Dit hout moet de kans krijgen terug te drogen. Dit terug drogen gaat gepaard met vervorming en scheurvorming. Voordat je hout gaat behandelen dient het oppervlak altijd voldoende droog te zijn. Indien het hout aan het oppervlak voldoende droog is, maar dieper naar binnen nog niet, dien je een behandeling toe te passen waarbij het vocht in het hout nog naar buiten kan. Dit noemen we ook wel een “dampopen systeem”.

Douglas hout behandelen door te oliën en oorspronkelijke kleur behouden

Een veelgebruikte manier om Douglas hout te behandelen is door het hout te oliën. Het is één van de meest natuurlijke afwerkingen. De olie trekt diep in het hout, laat geen film achter en zal de houtnerf accentueren. Het geeft een matte en natuurlijke uitstraling. Dankzij de olie blijft de uitstraling van het hout mooi. Het biedt namelijk bescherming tegen weersinvloeden en afhankelijk van de hoeveelheid pigment, tegen UV-belasting. Het hout is door de olie ook beter beschermd tegen schimmels en groene aanslag.

Onder invloed van de olie zal Douglas hout langer haar kleur behouden. De natuurlijke vergrijzing van het hout wordt door de olie geremd. Je kunt kiezen voor een transparante of een gepigmenteerde olie. Een gepigmenteerde olie biedt doorgaans een betere bescherming tegen de afbraak van het hout.

Behandeling van Douglas hout door te beitsen

Door Douglas hout te beitsen, bied je het hout een nog betere bescherming dan met olie. Net zoals bij olie, trekt de beits in je hout. Door te beitsen behoud je ook de natuurlijke uitstraling van het houtoppervlak, zoals de nerven en noesten. Beits geeft doorgaans een betere bescherming tegen blauwschimmel, vocht, algaangroei en weersinvloeden. De onderhoudsinterval van beits is doorgaans een stuk langer dan die van houtolie. Beits laat het hout er niet alleen mooier uitzien, maar draagt ook bij aan de bescherming van het hout.

Beits zorgt ook voor een vochtregulerende werking. Net zoals olie, zorgt beits er ook voor dat de Douglas hout kleur langer wordt behouden. Een groot voordeel ten opzichte van olie voor je klant, is dat het Douglas hout minder vaak hoeft te worden behandeld. Zo kan een goede goede beitslaag zes tot acht jaar mee gaan. Dit is wel afhankelijk van de soort beits.

Douglas hout laten vergrijzen

Onbehandeld, in een onbeschutte buitensituatie zal ook Douglas op termijn zijn mooie oranje kleur verliezen en grijs worden. Niet iedereen is blij met de vergrijzing van het hout, maar sommige klanten vinden dit juist prachtig. Door het hout te behandelen met een voorvergrijzer, kun je het hout versneld en op een gelijkmatige manier laten vergrijzen. Met een vergrijzingsmiddel bereik je snel resultaat waar je zonder voorbehandeling soms een paar jaar op moet wachten. Tevens zal het vergrijzingsproces doorgaans veel gelijkmatiger plaats vinden.

Douglashout

Stappenplan van de behandeling van Douglas hout

Stap 1: schoonmaken

Zorg dat je eventuele hars wegsteekt met een plamuurmes. Je kunt het hars ook ontvetten met een thinner. Als de hars nog niet is uitgehard, niet afsteken, maar eerst wachten tot het is uitgehard. Zorg dat het hout schoon en droog is en dat het tijdens de behandeling ook schoon en droog blijft. Behandelen in de volle zon wordt afgeraden. Verdere voorbehandeling moet je volgens de richtlijnen van de olie/beits-leverancier uitvoeren.

Stap 2: schuren

Schuren is niet nodig bij fijnbezaagd Douglas hout. Bij geschaafd hout is het in sommige gevallen wel belangrijk om te doen, maar volg hierbij de instructies van de verfleverancier.

Stap 3: behandelen van het douglashout

Kopse kanten van hout zijn de plekken die het makkelijkst vocht opnemen en afgeven. Deze dienen te worden voorbehandeld met bijvoorbeeld een goede kopse sealer of een paar lagen beits of olie.
Vervolgens kun je echt aan de slag gaan met de olie of beits. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat je over het algemeen minimaal twee lagen van het gebruikte materiaal nodig hebt voor een goede dekking en bescherming. Zorg ervoor dat je de eerste laag goed laat drogen. Hierna schuur je het hout (afhankelijk van ondergrond en richtlijn verfleverancier) weer licht op met fijn schuurpapier. Even afstoffen en de volgende laag kan erover heen.

LET OP: Douglas is een harshoudende naaldhoutsoort, dus na de behandeling kan het eerste jaar er nog hars uittreden. Als je het gaat behandelen en het hars treedt uit, dan drukt dat ook wat weg van de behandeling. 


Tips van de professional:

  • Zorg ervoor dat je Douglas hout nooit behandelt in de volle zon.
  • Een behandeling moet je in één keer aanbrengen. Zo voorkom je dat het resultaat vlekkerig wordt. Heb je de eerste keer geen optimale dekking? Wacht dan tot het droog is en breng een volgende laag aan.
  • Maak het hout goed schoon en droog voordat je het gaat behandelen.
  • Sla het Douglas hout, zodra je het hebt ontvangen schoon, droog, vlak en geventileerd op en verwerk het zo snel mogelijk. Hierdoor krijgt zeker het versgezaagde Douglas minder kans om te vervormen voordat het in de constructie zit.
  • Kies je bij Douglas voor olie of beits? Behandel dan eerst de groeven en naden en bestrijk vervolgens de grotere oppervlakken.

test


Douglas olie of beits?

Moet je nu bij Douglas olie of beits gebruiken? De keuze is aan jou en je klant. Beits biedt over het algemeen een betere bescherming dan olie. Daarbij hoef je de behandeling met beits minder vaak te herhalen dan de behandeling met olie. Met olie behoudt je hout echter een meer natuurlijke uitstraling. Of je nu voor olie of beits kiest, het is belangrijk om te kiezen voor een dampopen product. Hierdoor kan het vocht gewoon uit het hout komen. Vraag voor advies bij een lokale verfleverancier over welk product je het beste kunt kiezen voor de behandeling van Douglas hout.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen