Douglas vers gezaagd 150x150mm PEFC

Downloads

Douglas vers gezaagd 150x150mm PEFC

325845
  • Afmeting: 150x150mm 500cm
  • 100% PEFC gecertificeerd (K1)
  • Vers gezaagd
[punten] Bonuspunten
Bestel nog [puntenperaantal] stuks om [punten] extra bonuspunten te sparen

Beschrijving

Europees Douglas

Europees Douglas is botanisch gezien dezelfde boomsoort als Oregon pine, echter met een ander groeigebied. Douglas groeit in West-Europa waar Oregon pine in Noord-Amerika geoogst wordt. Door de verschillende groeiomstandigheden zijn ook de eigenschappen van Douglas en Oregon pine verschillend.

Vers gezaagd heeft Douglas een roodachtige kleur die na drogen en blootgesteld aan licht op den duur verkleurt tot oranjeachtig bruin. Het spinthout is licht gekleurd en goed herkenbaar.
Het hout is harshoudend, waardoor soms vettige vlekjes of streepjes op het geschaafde oppervlak zichtbaar zijn. Ook komen harszakken voor. Als je het onbehandeld buiten toepast, zal Douglas vergrijzen.

Douglas vertoont kwartiers en halfkwartiers gezaagd een duidelijke streeptekening en dosse gezaagd een vlamtekening. Douglas wordt niet specifiek gezaagd op een bepaalde houtstructuur.

Kwaliteit

Gezien de zware afmeting worden de Douglas palen op een andere wijze gesorteerd dan het plank- en balkhout. In Douglas ontstaan gemakkelijk droogscheuren, met name op dosse vlakken en in zware afmetingen.

Douglas wordt onbehandeld steeds veelzijdiger in verschillende buitentoepassingen ingezet, denk aan gevelbekleding, carports, tuinhuisjes en tuinmeubelen. Feit blijft dat het kernhout van Douglas in duurzaamheidsklasse 3-4 valt en spinthout altijd in duurzaamheidsklasse 5 (niet duurzaam).

Ondanks het feit dat Douglas regelmatig zonder verduurzaming buiten toegepast wordt, verdient dit gezien de lage duurzaamheidsklasse niet de voorkeur. Zeker bij grondcontact (alles tot 30 cm boven het maaiveld) kunnen de materialen snel aangetast worden wat de duurzaamheid van de constructie niet ten goede komt. Het advies is dan ook om Douglas in een (onbeschutte) buitentoepassing te impregneren.

Gezien de zware afmetingen is het niet mogelijk de Douglas delen kunstmatig te drogen. Hou dan ook rekening met een hoog vochtpercentage aangezien deze afmetingen vers uit stam gezaagd worden.

Maatvoering

In ruig hout komt een grotere maatafwijking voor, in zowel dikte als breedte, dan bij geschaafd hout.

Bewerkingen

Stiho kan op het ruige Douglas diverse bewerkingen voor je uitvoeren, zoals zagen, haaks korten, vlakken & strijken en profileren. De kans bestaat dat bij het schaven het zachte vroeghout wordt samengedrukt. Naderhand zet dit vroeghout weer uit tot zijn oorspronkelijke volume, zogenaamde raising grain. Het gevolg is dan een onregelmatig ribbelig oppervlak. In extreme gevallen zou dit vroeghout los kunnen komen van het laathout, zogenaamde loosening grain. Om de kans op raising en loosening grain zoveel mogelijk te beperken, raden we je aan een fijnbezaagde zichtzijde toe te passen. Hierdoor zal eventuele raising grain ook wat gemaskeerd worden.

Toon alle tekst

Specificaties

ProductsoortDouglas ruw
HoutsoortDouglas
BewerkingRuw
Dikte (mm)150
Breedte (mm)150
Lengte (cm)500
Milieukeurmerk100% PEFC
EAN Code8717209314617
Sluit

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen