Contact
Sluiten
Nieuws

Deuren afhangen met Stiho

Deuren afhangen is een vak

‘’s Ochtends heb je een gat in de muur en ’s middags een kant en klaar product.’

Martijn van Lindenberg van Bon Bouw en Hans Rochat van Stiho.

Tijdens de crisis in de bouw zijn een hoop timmerlieden ontslagen en is er veel vakkennis verloren gegaan. Dit geldt ook voor het hang- en sluitwerk, een specialisme onder timmerlieden. Een deur afhangen is behoorlijk arbeidsintensief en heel nauwkeurig werk. Een van de redenen voor Martijn van Lindenberg, eigenaar van Bon Bouw, om gebruik te maken van de Deurenafhangdienst van Stiho. Stiho en Giebels leveren een totaalpakket van deuren, hang- en sluitwerk en hangen ook de deuren op de juiste plaats. De eerste woningen zijn klaar.

Martijn: “We hadden voor een project apart beslag nodig voor 37 deuren. Magneetsloten en Kubica scharnieren. Met name deze onzichtbare scharnieren zijn een specialisme om te monteren. Stiho kon helpen met een totaalpakket. Wanneer je veel deuren in een keer nodig hebt, is het handiger om iemand in te huren die daar de mallen voor heeft en binnen een paar dagen alles strak en netjes maakt.” Hans Rochat, verkoper buitendienst Giebels bij Stiho: “Wij bekijken welk hang- en sluit werk nodig is, de hoeveelheid, beschalingen. Wanneer de deur helemaal is afgehangen, wordt het overgedragen aan de uitvoerder. De laatste tijd zijn onzichtbare scharnieren erg in trek, in combinatie met magneetsloten. Dan zie je niets op de deur zitten, alleen het beslag. Dat vraagt nog specifiekere kennis om af te hangen.”

Tijdwinst en risicoloos

Martijn: “De architect schrijft voor welk typen deuren en beslag nodig zijn en ik neem dit op met Stiho. Stiho kan daar een alternatief voor bedenken en dat neem ik dan weer op met de opdrachtgever als dat financieel gunstig is voor alle partijen. Voor ons levert de Deurenafhangdienst tijdwinst op. Daarnaast is het totaalpakket kostenefficiënt, maar ook kostenzeker. Stel dat dat Stiho er vijf dagen langer over doet, dan zijn dit de kosten voor Stiho.” Hans: “Dat klopt, wij doen de Deurenafhangdienst risicodragend. De deuren, de leveringen, controleren dat de maatkeuring goed is, klopt het hang- en sluitwerk, de montage. Is er schade? Dan is dat voor onze rekening.” “Al zou ik dit in mijn begroting met mijn jongens kunnen doen voor hetzelfde bedrag, is dit natuurlijk veel aantrekkelijker voor mij,” vervolgt Martijn. “Wanneer we druk zijn besteed ik het afhangen van de deuren lekker uit, dan heb ik geen risico en hoef ik er verder niet over na te denken. Het voordeel is ook dat je geen mallen hoeft aan te schaffen, want elke scharnier is weer anders. Ik blijf natuurlijk wel eindverantwoordelijk, maar mocht er iets niet kloppen, hoef ik alleen maar te bellen. De jongens hebben er geen last van wanneer de deuren worden afgehangen, dat is ook fijn.”

“Wij calculeren doorgaans 2 of 3 uur voor het afhangen van een deur”


“Wanneer je hang- en sluitwerk levert, gebeurt dit allemaal in kleine doosjes. De uitvoerder moet er veel zorg aan besteden, want al die doosjes zijn eigenlijk helemaal niet handig op de bouw. En het is best intensief werk voor de timmerman of uitvoerder om te bekijken welk beslag er op welke deur moet komen en hoe het afgehangen moet worden”, vertelt Hans. Martijn: “Wij calculeren doorgaans twee of drie uur voor een deur, dan heb je zo twee dagen werk. Ik denk dat het vanaf tien of vijftien deuren interessant is om dit over te dragen. Op het moment dat een deurenhanger een volle dag werk heeft, is dit aantrekkelijk.” Hans: “Deuren afhangen gebeurt aan het einde van het bouwproces, vlak voor de oplevering. De uitvoerder is dan heel druk, hij hoeft nu alleen nog langs de deuren te lopen om te checken of alles klopt. ’s Ochtends heb je een gat in de muur en ’s middags een kant en klaar product. Hoe lang het afhangen duurt hangt af van de type deur, het hang- en sluit werk en hoe groot de deur is. Een deurenafhanger werkt in principe in ploegjes van twee man en hangen 20 à 30 deuren af op een dag. Het voordeel van alles bij Stiho regelen, is dat je weet dat alles op elkaar afgestemd is.” Martijn ziet het voor Bon Bouw wel zitten. “Nu hebben we een 21 deuren nodig voor villa’s in de omgeving Haarlem en leggen dit weer bij Stiho neer. Wij hebben het druk, dus daarin kunnen ze mooi helpen.”

Meer lezen

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen