Contact
Sluiten
Nieuws

De bouw mag minder blauw

Meer vrouwen in de bouw

Monique de Vos is de dochter van de oprichter van Faay. In 2005 nam ze samen met haar broer het bedrijf over. De bouw kent ze goed, omdat ze al sinds 1995 in de sector werkt. “Er mogen wel meer vrouwen in de bouw gaan werken, dat zou de branche goed doen.”

Dat Monique in het bedrijf van haar ouders zou gaan werken, lag niet altijd voor de hand. Na de middelbare school deed ze de Modevakschool, maar daarna ging ze aan de slag als tekenaar voor een binnenhuisarchitect. In de avonduren deed ze er ‘even’ een opleiding binnenhuisarchitectuur bij, vervolgens een Nima A en B opleiding en tot slot NIMA NGPR. Stilzitten is niet aan haar besteed. Ze was nog maar net bevallen van haar oudste zoon toen ze eigenlijk alweer stond te popelen om aan het werk te gaan. “Het was een verrassing voor mijn vader dat ik ook in het bedrijf wilde gaan werken. Maar twee kapiteins op één schip gaat niet, dus we hebben een heldere taakverdeling. Ik ben als commercieel directeur verantwoordelijk voor de commerciële kant, mijn broer voor alles wat met de productie te maken heeft. Mijn vader is inmiddels 74 en werkt nog drie tot vier dagen per week een aantal uren. Ik vind het bijzonder om te zien hoe innovatief hij is. Hij is een echte inspirator en mentor.”

Toen Monique in 1995 aan de slag ging in het familiebedrijf, zette ze de Marketing-afdeling op. “Dat werd toen steeds belangrijker in de bouw. We hebben hard gewerkt aan de naamsbekendheid van het bedrijf. Na 20 jaar durf ik wel te stellen dat we daarin geslaagd zijn.”

Minder blauw
Makkelijk heeft Monique het niet altijd in de bouwbranche. “Als vrouw moet je soms wel knokken. Gevoelsmatig duurde het even voordat ik niet meer ‘de blonde dochter van’ was. Ik zeg altijd: de bouw is heel erg ‘blauw’. Volgens bepaalde theorieën kun je mensen indelen in verschillende categorieën. ‘Blauwe’ mensen houden van regels, zijn rationeel en niet altijd even empathisch. De bouw is nog overwegend een mannenbolwerk. Mannen denken anders dan vrouwen. Ik denk dat vrouwen vooral beslissingen nemen op basis van hun gevoel, wij zijn praktischer ingesteld. Al met al denk ik dat een goede mix op de werkvloer elk bedrijf ten goede komt. Helaas kom ik nog niet veel vrouwen tegen in de bouw, zeker niet op directieniveau. Dat is jammer, want vrouwen brengen andere kwaliteiten mee. We zoeken de verbinding veel meer en leggen makkelijker contacten. Bovendien geloof ik erin dat de kracht van vrouwen is dat we anderen willen helpen – we zijn er goed in anderen hun kracht te zetten en hen dat ook te gunnen. We herkennen wellicht sneller de kwaliteiten in anderen.”

Op de boerderij
Faay vindt duurzaamheid extreem belangrijk. “Toen mijn vader in de jaren 70 ging werken in de renovatie, wilde hij per se werken met een hernieuwbare grondstof. Onze platen worden tot op de dag van vandaag gemaakt van vlas, wat eigenlijk een afvalproduct is. Het vlas halen we uit Zeeuws-Vlaanderen, België en Noord-Frankrijk. Veel dichter bij huis kan niet, want de bodem daar heeft de perfecte zuurtegraad. Die is essentieel voor de kwaliteit van onze producten. Dat mijn vader met een natuurproduct is gaan werken, is misschien ook wel logisch als je kijkt naar zijn achtergrond: hij komt uit een boerengezin en stond dicht bij de natuur. Tot 1984 was het bedrijf gevestigd achter de boerderij in Lopik, maar op een bepaald moment werd het simpelweg te groot en verhuisden we naar Vianen. Leuk detail is dat het pand dat ze toen betrokken – en waar we nu nog steeds zitten – voor een deel is gebouwd met Faay-wanden. Sommige wanden zijn dus al 40 jaar oud. Die mogen nooit meer weg.”

Geen geitenwollensokkenimago
“Ik ben ervan overtuigd dat circulair bouwen steeds belangrijker wordt. In de vorm van het hergebruiken van materialen – in dezelfde toepassing of op een andere manier in de keten. We zijn FSC®- en PEFC-gecertificeerd en hebben een Cradle-to-Cradle-certificaat, wat betekent dat we aan strenge eisen moeten voldoen, zoals het hergebruiken van materialen, duurzaam omgaan met energie en water en maatschappelijk verantwoordelijk handelen. Daarnaast hebben we een IWAY-certificaat: deze gedragscode van IKEA omvat onder andere verantwoord bosbeheer, geen kinderarbeid en andere maatschappelijke zaken. Ook zitten wij binnenkort om tafel met New Horizon Urban Mining, waar ook Stiho nauw bij betrokken is. Tegenwoordig is het not done als je niet duurzaam handelt als bedrijf. Het geitenwollensokkenimago dat het woord duurzaam had, is er allang niet meer. Dat vind ik een goede zaak.”

Faay panelen zijn opgebouwd uit een kern van vlas met aan twee kanten gips. De platen worden gemaakt via een productielijn die Faay zelf ontwikkeld heeft. De platen bevatten leidingschachten, een groef aan de zijkant en een V-kant. Stiho was een van de eerste verkooppunten van Faay-panelen.

Bekijk producten van Faay

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen