Contact
Vandaag zijn we live gegaan met onze nieuwe telefoniecentrale. Dit is grotendeels succesvol verlopen, maar toch lopen we tegen wat technische uitdagingen aan. Wij staan gewoon voor je klaar. Bekijk hier hoe je jouw vestiging het beste kan bereiken. Onze excuses voor het eventuele ongemak.
Sluiten
Nieuws

Circulaire materialen

‘100% circulair en 100% sociaal’

Samen kun je het verschil maken. Zeker als het gaat om duurzaam – en dan in het bijzonder circulair – werken. Stiho, Wits Vastgoedonderhoud Utrecht en Mitros slaan de handen ineen.

Jacob van den Essenburg, directeur-eigenaar van Wits Utrecht, en Ron Sierink, inkoper bij Mitros, zijn enthousiast over de samenwerking. Jacob: “In juni 2017 zijn wij, samen met vier andere vastgoedonderhoudsbedrijven, geselecteerd als partner om het cyclisch periodiek onderhoud voor Mitros uit te gaan voeren. Voor 2018 staat het onderhoud bij negen complexen op het programma. Bij een van de complexen moesten delen van kozijnen worden vervangen. Het ging om het complex Vechtdijk, dat bestaat uit zes woningen. Door de kleinschaligheid een ideale pilot om circulair hout toe te passen. De volumes van circulair hout zijn nu nog beperkt. We willen graag opschalen, maar daar zijn meer grondstoffen voor nodig en dan moet er dus meer geoogst worden. Wat ons betreft is dat de toekomst.”

Duurzame keten

Ron: “Duurzaamheid is een breed begrip. Bij Mitros denken we bij duurzaamheid vaak aan ontwikkelingen op het vlak van energie. We verduurzamen onze woningen waar het kan. Maar duurzaamheid gaat verder. Het gaat ook over hoe en wat je inkoopt, het gaat om meer dan prijs en prijs-kwaliteit. Ook lokale ambities spelen een rol. Voor ons zijn de gemeente Utrecht en de gemeente Nieuwegein belangrijke stakeholders. Wij vinden dat we moeten kijken hoe we duurzaam kunnen handelen vanuit onze positie in de keten tussen gemeente, ons vastgoed en leveranciers. Een project als dit, waarin circulair hout wordt gebruikt voor deelvervanging, is fantastisch. Maar we willen meer en maken steeds vaker projectoverschrijdende afspraken over duurzaamheid. Een project als Vechtdijk prikkelt innovatie in de brede zin van het woord.”

Stichting Bouwloods

Het hout dat Wits heeft gebruikt is afkomstig uit een gebouw van woningcorporatie De Alliantie in Hilversum. Stiho’s partner New Horizon Urban Mining, die materialen uit gebouwen oogst in plaats van sloopt, heeft uit dit gebouw kozijnen gehaald die anders als afval zouden eindigen. Stiho heeft dit kozijnhout teruggezaagd, waarna Wits het kon verwerken.

Jacob: “Op de werkvloer merk je er niks van dat het circulair hout is. De uitdaging zat ‘m in andere zaken. De geoogste kozijnen zijn ontdaan van glas en asbesthoudende beglazingskitten, maar er zit nog een verflaag op en bevestigingsmateriaal. Samen met Stiho zochten we daarvoor een oplossing en die vonden we bij Stichting Bouwloods. Zij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze mensen hebben het hout ontdaan van de verflagen en er zo ‘nieuw’ hout van gemaakt. Het is weliswaar al 40 jaar oud, maar kan worden toegepast als nieuw. Profileren doen we wel zelf. Kijk, lengtes van 5m zijn er niet, maar lengtes van 2.20m en 2.50m die heel goed toepasbaar zijn voor raamhout of deelvervanging, zijn er gewoon. Het mooie vind ik dat het hout 100% circulair is, maar door de samenwerking met Bouwloods ook 100% sociaal.”

“Innovatie begint met verbazing”

Ron: “In de crisis hebben we de waarde van onze woningen herontdekt. Als het kan, dan renoveren we. Maar soms zijn panden niet meer geschikt en moeten ze wel gesloopt worden. Wat ik altijd raar heb gevonden in de bouwkolom, is dat je voor sloop moet betalen. Innovatie begint vaak met verbazing, dan ontstaan er initiatieven. Nu we sommige complexen gaan slopen om er nieuwbouw voor terug te plaatsen, kijken we samen met New Horizon Urban Mining of er nog materialen in onze slooppanden zitten die we kunnen hergebruiken. Samen met partners kun je innovaties doorvoeren. Bij deze samenwerking voel ik me thuis. En dat circulair (te) duur zou zijn? Het is niet duurder dan nieuw hout. Bovendien stijgen de houtprijzen van nieuw hout sterk. Oók daarom is circulair hout aantrekkelijk.”

“Jacob: Ik ben er trots op dat je vanuit een idee een product of dienst kunt ontwikkelen. Dat kost tijd, maar als je het kunt toepassen, dan is dat mooi. Dat is de basis om te gaan opschalen. De vraag in de markt is er, de uitdaging is nu om de juiste volumes te krijgen. Wij zijn blij met de langdurige samenwerking met Stiho en Mitros. Dat geeft tijd om te bouwen aan een duurzame toekomst.” Ron vult aan: “Zo’n ontwikkeling gaat geleidelijk. De hele keten moet mee.”

Circulair hout bij deelvervanging

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen