Contact
Sluiten


Circulair kalkzandsteen in Heemskerk

Duurzaamheid is belangrijk voor ons. Het doet ons dan ook goed om te zien wanneer onze klanten hier ook mee bezig zijn. Zoals Van Lith Bouw uit Beverwijk. Voor hun project Beelsbeecke in Heemskerk, zes energieneutrale rijwoningen en twee 2-onder-1-kapwoningen, bestelden ze bij ons duurzame Caldubo kalkzandsteenelementen. “Deze kalkzandsteenelementen waren iets duurder, maar we dragen graag ons steentje bij op het gebied van duurzaamheid,” vertelt technisch directeur Marc Koerhuis van Van Lith Bouw.

 

Van Lith Bouw is een echt familiebedrijf dat al projecten uitvoert sinds 1936. “Er werkt zo’n 60 man bij ons en daaromheen hebben we nog een schil van zo’n 30 tot 40 ZZP’ers,” vertelt technisch directeur Marc Koerhuis. “We zijn gespecialiseerd in het renoveren en verduurzamen van woningen. Daarnaast voeren we service- en onderhoudswerkzaamheden uit aan woningen van diverse woningcorporaties. Soms komt er een nieuwbouwproject voorbij.” Zo ook in 2017 het nieuwbouwproject Beelsbeecke in Heemskerk. De start van de bouw nam door allerlei redenen lang in beslag, maar inmiddels wordt er volop gebouwd in Heemskerk.


Duurzaam kalkzandsteen in Heemskerk


Opleveren rond december

“We hebben wel wat last gehad van slecht weer,” vertelt Marc. “Onlangs wilden we de verdiepingsvloer plaatsen, maar daar moesten we mee stoppen. Er was gewoon te veel wind en toen begonnen die betonplaten gevaarlijk te bewegen.” Het project vordert verder gestaag. “Het gehele kalkzandsteen lijmwerk is gereed. Daarnaast zijn ook alle gevelkozijnen plus beglazing geplaatst en we staan klaar voor het gevelmetselwerk. Ook zijn de prefab bergingen inmiddels geplaatst bij de geschakelde woningen.” Er valt nog genoeg te doen, maar Marc verwacht de woningen rond december dit jaar klaar te hebben.

Voor het project mocht Stiho voorzien in advies en een mooi aandeel aan bouwmaterialen leveren, vertelt accountmanager Landelijk Werkende Relaties Martijn Borst. Onder meer de duurzame kalkzandsteenelementen. “Van Lith Bouw had de circulaire kalkzandsteenelementen van Calduran gezien, Caldubo. Of zij daar ook gebruik van konden maken via ons. Er wordt hier nog heel weinig gebruik van gemaakt door de aannemerij, maar wij vinden circulariteit en duurzaamheid belangrijk dus toen hebben wij dit opgepakt. De samenwerking verloopt prima.”

Duurzaam kalkzandsteen in Heemskerk

Gerecyclede puingranulaten

Maar wat maakt deze kalkzandsteenelementen van Calduran dan zo duurzaam? “Bij onze Caldubo elementen is een deel van het grove zand vervangen voor gerecyclede (beton) puingranulaten,” vertelt productmanager Hans Verkleij van Calduran. “Wij hebben een aantal plekken in Nederland waarvandaan wij puin halen in samenwerking met GP Groot. Zij zamelen het afval in en maken er granulaat van. Dat wordt dan gebruikt bij de productie van de Caldubo elementen. Hierdoor gebruik je dus minder primair zand en zijn onze kalkzandsteenelementen voor zeker 20% circulair. Kalkzandsteen steekt daarbij op het gebied van duurzaamheid met kop en schouders uit boven vergelijkbare producten zoals baksteen en beton.”  “De circulaire kalkzandsteenelementen waren iets duurder, maar we dragen graag ons steentje bij op het gebied van duurzaamheid,” vertelt Marc. Duurzaamheid is belangrijk voor hun bedrijf. “Het valt niet altijd mee in verband met de kosten, maar hier hebben we van gezegd, dit willen we doen. In de renovatieplannen die we maken voor opdrachtgevers nemen we duurzaamheid ook altijd mee. Ook proberen we installatietechnisch energiezuinige woningen te bouwen.”

Gerecyclede puingranulaten


Een duurzame verhuizing

“We gaan nu ook met ons kantoor verhuizen naar een ander bestaand pand in Beverwijk,” vertelt Marc. “Ook hier hebben we ervoor gekozen om het mes er wat dieper in te zetten, door geheel gasloos te gaan. We doen alles elektrisch en er komen zonnepanelen op het dak, om toch een stuk duurzamer te zijn. We roepen naar buiten toe dat we duurzaamheid belangrijk vinden, dus het zou raar zijn om het zelf niet te doen.”

Ook duurzaam bouwen?

Bij Stiho denken we altijd graag mee over het toepassen van duurzame materialen. Wil je ook weten hoe je duurzamer kunt bouwen, of heb je een duurzaam product gezien dat je graag wilt toepassen? Neem dan contact op met jouw Stiho-vestiging.

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen