Contact
Sluiten
Nieuws

Bouwpaneel heeft de grootste zaag van Nederland

Maatwerk is tot nieuwe standaard verheven

“De bouw draait om bedenken, ontwerpen en maken. Dat - in combinatie met het stroomlijnen van processen – maakt het hartstikke leuk om in deze branche te werken. Geen dag is hetzelfde.”

Diederik Boumeester werkt al zijn halve leven in de bouw, waarvan de laatste 13 jaar als eigenaar van zagerij Bouwpaneel. Een gesprek over investeringen en veranderingen in de bouw.

Op een koude vrijdagochtend rijden we over een besneeuwde A28 naar het Gelderse Nijkerk. Daar is sinds 1989 zagerij Bouwpaneel gevestigd. Diederik Boumeester nam de zagerij in 2004 over. Bouwpaneel is gespecialiseerd in het zagen van stofachtige plaatmaterialen, zoals gipskarton, gipsvezel, cementgebonden en brandwerende beplating. “De kunst bij het zagen van deze materialen is het afzuigen van het stof dat vrijkomt,” vertelt hij. “Dat beheersen we goed.” Dat er ook wel eens iets mis gaat, zul je verderop lezen.

Veranderende markt

Zoals alle partijen in de bouw merkt ook Diederik dat de markt veranderd is. “Waar we voorheen ‘gewoon’ op maat zaagden, zien we nu dat de vraag naar maatwerk toeneemt. Doordat we vorig jaar hebben geïnvesteerd in een CNC-machine, kunnen we nog beter aan die vraag voldoen. Platen met rondingen, bijzondere sparingen: alles is mogelijk. Zo’n investering doe je niet zomaar. Om erachter te komen of er markt zou zijn voor CNC-werk, hebben we de eerste opdrachten uitgevoerd met een paar bovenfreesmachines. Toen de vraag zo groot werd dat we het werk niet meer aankonden, hebben we de CNC-machine gekocht. Hij stond er binnen vijf weken. Normaal gesproken gaat dat niet zo snel, maar na veel inspanning en medewerking van onze machineleverancier CNC-Team Nederland, is het gerealiseerd.

Behalve de groeiende vraag naar maatwerk, ziet Diederik dat hij steeds klantspecifieker moet leveren. “Veel timmerfabrikanten willen bijvoorbeeld dat het paneel dat als eerste nodig is, bovenop ligt. Wij bouwen daarom de pallets al jaren op volgens de gewenste productievolgorde. Daarnaast lever ik steeds meer prefab-elementen. Ik denk dat prefab de enige manier is om zonder mensen met voldoende vakkennis in een bepaald tempo te blijven bouwen. De kennis vloeit steeds meer weg uit de bouw.

Tot slot zie ik dat de consument steeds meer eisen stelt aan de aannemerij. Als er twintig jaar geleden 200 woningen werden gebouwd, dan waren die alle 200 hetzelfde, op de hoekwoningen na. De aannemer bouwde in een rap tempo. Maar toen kwam de crisis en was de aannemer al blij als hij 10 huizen kon bouwen. Dat de kopers specifieke wensen hadden, nam hij voor lief. Dat maatwerk is na de crisis gebleven, consumenten weten nu dat het kan. Maatwerk is tot nieuwe standaard verheven.”

Rust en ruimte

De zagerij straalt, ondanks dat er volop productie is, rust uit. De twaalf medewerkers zorgen er samen voor dat alles opgeruimd blijft. “Ik creëer rust door letterlijk ruimte te maken om de machines heen. En het is er stofvrij. We verwerken honderdduizenden platen per jaar, het mag nooit chaos zijn.” In de zagerij weet iedereen precies wat hij moet doen. “Zonder materiaalkennis kun je hier niet werken. Die kennis bouwen we op door ervaring. Komt er een nieuw materiaal, dan proberen we dat uit. Verder heb ik veel contact met mijn leveranciers.” Langdurige relaties met die partijen is belangrijk voor Diederik. “Stiho en Bouwpaneel gaan meer dan 20 jaar terug. Stiho is een no-nonsensebedrijf waarmee de communicatie gewoon goed is. Wat we gemeen hebben? We leveren allebei maatwerk én houden ons aan de afspraken. Een man een man, een woord een woord. Dat wordt steeds zeldzamer.”

Recyclen

Tijdens de rondleiding zien we een paar flinke afvalcontainers staan op het terrein. Gipskartonafval en gipsvezelafval gaan retour naar de gipsproducent die er weer nieuwe platen mee maakt. Het gipsstof wordt gerecycled tot gipsblokken. “De gipsproducent is dol op ons afval, want we zamelen het droog in en het is 100% product. Afval scheiden is niet nodig.” Maar wat ging er nou ooit mis? “We hebben één keer meegemaakt dat het transport van het stof vanuit de afzuigunit naar de container niet werkte. We moesten toen met een paar man 20 kuub stof scheppen vanuit een ruimte die 80 cm hoog is. Dat komt gelukkig zelden voor.”

Toekomst

Bouwpaneel is, zeker sinds de aanschaf van het CNC-bewerkingscentrum, klaar voor de (digitale) toekomst. “Alle bewerkingen kunnen we in huis uitvoeren. Dat levert tijdwinst en kostenbesparingen op voor onze klanten.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen