Contact
Sluiten

Bouwbedrijf van Rhenen viert 35-jarig jubileum

In het jaar dat Stiho haar 95-jarig jubileum viert, zetten we graag onze klanten in het zonnetje die óók een jubileum vieren. Zo bestaat Bouwbedrijf van Rhenen dit jaar 35 jaar. We spreken met oprichter Peter van Rhenen, die op zijn 25e de jongste aannemer van Nederland was. 

35 jaar, gefeliciteerd!

Peter van Rhenen: “De tijd is omgevlogen. In 1986 startte ik dit bedrijf samen met een vennoot en één medewerker. Nu, 35 jaar later, zijn we met 11 mensen. Een aantal is er al vanaf de beginjaren bij. In de jaren 80 werkte ik bij een bouwbedrijf in Zeist, ’s avonds ging ik naar school om mijn aannemerspapieren te halen. Destijds was dat een beschermd beroep. Je had toestemming nodig van de SER om jezelf aannemer te noemen. Een van de eisen was dat je minimaal 25 jaar was. Dat was ik net geworden en daarmee was ik de jongste aannemer van Nederland.

De eerste 2 jaar huurden we een pand. We werkten hard en zetten ons verdiende geld opzij. Daarmee kochten we in 1989 een stukje grond op het industrieterrein in Driebergen-Rijsenburg. Daar bouwden we ons pand en kwam de machinale. We zitten hier nu nog steeds.”

Wat was je eerste opdracht?

“Mijn vader gaf me mijn allereerste opdracht. We waren thuis met vijf kinderen. Toen we zo ongeveer allemaal het huis uit waren, verhuisden mijn ouders naar een andere woning. Die mocht ik renoveren. Dankzij mond-tot-mondreclame kreeg ik meer opdrachten en zo ging het balletje rollen. We werkten – en werken – vooral voor particuliere opdrachtgevers. We nemen graag wat complexere projecten aan, we houden van een beetje uitdaging. Zo werken we momenteel aan een Rijksmonument in Zeist, waar we restauratiewerk verrichten. Niet makkelijk, omdat je te maken hebt met verschillende partijen, maar daardoor juist leuk. Je moet improviseren, maatwerk leveren en dat houdt het interessant.”

Wat is in 35 jaar Bouwbedrijf van Rhenen hetzelfde gebleven?

“Het vakmanschap. Daar stonden we om bekend en dat is alleen maar meer geworden. In onze eigen machinale maken we alles zelf. Zo kunnen we precies maken wat we nodig hebben. In bijzondere renovatie- en restauratieprojecten is alles maatwerk. We hebben ervaren timmerlieden. Zij leiden jonge mensen in ons bedrijf op. De bouw is zo’n mooi vak, ik zou graag willen dat meer jongeren kiezen voor een vakopleiding. Een goede timmerman kan zó aan het werk. En door alle hulpmiddelen die er tegenwoordig zijn, is het werk ook veel minder zwaar dan vroeger.”

Wat wil je jonge ondernemers in de bouw meegeven?

“Dat je niet verder moet springen dan je polsstok lang is. Oftewel: spaar eerst voordat je je geld uitgeeft. Dat heb ik met de paplepel ingegoten gekregen en dat heb ik ook mijn kinderen meegegeven. Zorg ervoor dat er geen bank in je nek hijgt. We hebben al meerdere keren een economische crisis meegemaakt en deze mentaliteit heeft ons er altijd doorheen gesleept. We hebben gelukkig nog nooit iemand moeten ontslaan.”

Dat is een duurzame gedachte …

“Duurzaamheid is ook belangrijk. Of het nu gaat om de manier waarop je met geld omgaat, met mensen of met de wereld om je heen. We kiezen daarom bijvoorbeeld uitsluitend voor FSC® hout en adviseren onze klanten om de CO2-uitstoot zo veel mogelijk te beperken door goed te isoleren. Zo zorgen we dat de wereld óók voor onze kleinkinderen en de generaties daarna leefbaar blijft. Een ander aspect van duurzaam handelen is dat we al jaren samenwerken met vaste onderaannemers en dezelfde collega’s. Stiho is onze vaste leverancier. Voor een project heb je iedereen nodig: de architect, de mensen op de bouw, maar ook je leverancier. Alleen samen kun je het doen. Ik werk al sinds 1986 met Stiho. We weten wat we aan elkaar hebben en hebben aan twee woorden genoeg.”

Waar staat Bouwbedrijf van Rhenen over 35 jaar?

“Dan hoop ik dat mijn schoonzoon, Aeiko Súthoff, aan wie ik het bedrijf per 1 januari heb overgedaan, een opvolger heeft. Dan doen we nóg meer digitaal – Stiho loopt daarin ook voorop – én ziet de wereld er nog een stukje duurzamer uit.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen