Contact
Sluiten
Nieuws

Cor van den Bosch verbouwde 1200M2 fabriekshal

Van chocoladefabriek tot Boulderhal De Fabriek

In 1901 richtten 600 banketbakkers een chocoladefabriek op aan de Paul Krugerstraat in Haarlem. In 1904 kreeg deze fabriek de naam N.V. Cacao- en Chocoladefabriek Union. Tot 1980 was de fabriek in gebruik. Het 1200 m2 grote pand kreeg daarna diverse bestemmingen, maar heeft ook een poosje leeggestaan. Totdat Jakke Clijsen en Jelmer Melis het pand kochten en besloten er een boulderhal van te maken. Zij vroegen aannemer Cor van den Bosch om dit project voor hen uit te voeren.

Klimsport en vakwerk

Eigenaresse Jakke Clijsen: “Het stond voor Jelmer en mij als een paal boven water dat Cor de verbouwing van de boulderhal op zich zou nemen. Hij levert vakwerk af.” Een boulderhal heeft wel iets weg van een klimhal, met als verschil dat je bij het boulderen geen gebruikmaakt van touwen of ander klimmateriaal (op een paar speciale schoenen na). De muren zijn minder hoog dan bij een klimhal en op de grond liggen zachte, dikke matten voor als je mocht vallen.

“Ik heb inmiddels alweer 30 jaar een aannemersbedrijf. Ik ben daar in gerold. In 1988 kocht ik een huis in Haarlem. Voor 30.000 gulden, een slooppand. Het moest flink verbouwd worden en gaandeweg ontdekte ik dat me dat wel lag. Ik werkte destijds bij een ijzerhandel en besloot om een opleiding voor timmerman te gaan volgen. Daarna begon ik voor mezelf, bij een van de eerste klimmuren in Nederland.” Cor is zelf een groot liefhebber van de klimsport, dit project is hem dan ook op het lijf geschreven. “Ik ken Jakke en Jelmer dan ook van de klimsport.”

Om het project in Haarlem te doen, ging Cor een tijdelijk dienstverband bij de boulderhal aan. Zo wisten beide partijen waar ze aan toe waren, zowel qua tijdsinspanning als financieel. Betekent dit dat Cors bouwbedrijf even helemaal stil ligt? “Gelukkig niet,” lacht hij. “In het begin was ik hier fulltime bezig en kon ik geen andere werken aannemen, maar naarmate het project vorderde, kwam er weer meer tijd vrij. Bovendien heb ik erg trouwe klanten. Ze wachten totdat ik tijd heb, dat is wel een luxepositie.”

Schetsen

Toen Jakke en Jelmer de sleutel van de fabriekshal begin 2018 kregen, was meteen duidelijk dat er veel moest gebeuren. Cor: “We zijn vorig jaar februari begonnen met slopen: maar liefst 80 m3 hout, 12 ton staal. Oude leidingen, stalen balken. En 60 m3 puin. We hebben alles met de hand eruit gehaald. Bovendien zat er een verdieping in de fabriek, en die ging eruit. We hadden de hoogte nodig voor de boulderwanden, maar we wilden ook graag het daglicht.”

Het ontwerp voor de boulderhal kwam van de eigenaren zelf. Cor: “De eigenaren hadden een schets van hoe het ongeveer moest worden en telkens als we muren gingen bouwen, dan haalden we Jelmer erbij. Hij legde uit hoe hij het wilde hebben. We hebben geleerd om goed te kijken naar zijn handen, want daarmee gaf hij aan hoe schuin hij het wilde hebben,” lacht hij.

Driehoeken

Het bijzondere aan het (ver)bouwen van een boulderhal is dat alles bestaat uit driehoeken. Cor: “3D-tekeningen hadden we niet. We bouwden elke dag een stuk.” De meeste materialen die Stiho heeft geleverd, zijn inmiddels niet meer zichtbaar. “De houten balken en constructieplatenvoor het achterhout zitten achter de klimwanden en de gipsplaten en OSB-platen zijn verwerkt in de kleedkamers. Nog wél in het zicht zit het fins vuren, voor bijvoorbeeld kasten en aantal planken. Dat ruwe past goed bij de stijl van de hal. Ook de tegels voor de sanitaire ruimtes zijn door Stiho geleverd. Ik kom al bij Stiho sinds de jaren 80. Ze kennen me daar goed en denken mee. Bijvoorbeeld toen de platen voor het dak op hoogte moesten worden gelost.”

Bouwen met niet-bouwers

Cor verbouwde de fabriekshal met ongeveer zeven mensen. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want het oorspronkelijke team dat met Cor aan de slag zou gaan, liet het op het laatste moment afweten wegens andere werken. “Dat betekende dat ik in no time op zoek moest naar anderen die me konden helpen. Ik heb gelukkig goede mensen gevonden in mijn netwerk en dat van Jakke, máár het waren zeker niet allemaal mensen die bekend zijn met werk in de bouw. Daardoor veranderde mijn rol ook. Ik werd vooral begeleider en leraar en ontdekte zelfs dat die kant me goed ligt.” Aan het eindresultaat doet dit alles niks af, want de boulderhal is helemaal af en sinds september open.

Heb jij advies op maat nodig voor jouw project? Neem gerust contact met ons op.

Contact

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen