Contact
Sluiten

Boonzaaijer bouwt eigen werkplaats in Loosdrecht

“Het uitgangspunt: ruwbouw is afbouw”

De familie Boonzaaijer neemt werken aan voor het spoor, maar ook voor kunstenaars en risicodragende projecten van grote aannemers. Omdat het bedrijf uit zijn jasje gegroeid is, bouwen ze nu hun eigen werkplaats, geheel in de stijl van de andere gebouwen en zo duurzaam mogelijk.

Mede-eigenaar Gerrit Boonzaaijer: “Oorspronkelijk stond hier een boerderij. Bij de landonteigening in de jaren 60 verdween het boerenbedrijf. Mijn vader, van origine bakkerszoon, kocht het land en de gebouwen die erop stonden. We zitten nu eigenlijk in de kippenschuur.”

“Als je werkt moet je niet aan geld denken”
De familie Boonzaaijer begon aanvankelijk met restauratie en woningbouw, al snel kwam daar werk bij voor Spoorwegbouwbedrijf, het latere Strukton. “Begin jaren 90 kwamen er andere opdrachtgevers bij.” Van de 12 kinderen uit het gezin Boonzaaijer zijn er 6 in het bedrijf gaan werken. “Ik was 17 toen ik in het bedrijf ging werken. Dat ging met vallen en opstaan. Mijn vader had één stelregel: als je werkt moet je niet aan geld denken. En zo zitten we er nog steeds in. Je Je moet iets moois en iets goeds maken en plezier hebben in je werk. Dat kunnen we alleen maar doen, als we niet ál het werk aannemen dat op ons pad komt. Daarom werken we bewust voor een beperkt aantal klanten en houden we 50% van onze tijd vrij om hen te bedienen.”

Zelf mensen opleiden

Goede mensen vinden is voor Gerrit geen probleem. “We werken met 35 mensen buiten en die leiden we allemaal zelf op. Binnen zijn we met 14 man. We zijn heel plat georganiseerd. In de praktijk betekent dat dat degene die de telefoon oppakt, eigenaar is van het project. Die doet de calculatie en voorbereiding en werkt deels buiten mee. Zo zijn we allemaal ondernemers binnen het bedrijf. Ik denk dat we mede daarom weinig verloop hebben.”

Hout van Staatsbosbeheer

Omdat Boonzaaijer projecten aanneemt waarvoor grote hoeveelheden materialen nodig zijn, was er dringend behoefte aan meer ruimte. Voor materialen, materieel en het kantoor. “We bouwen het pand als we tijd hebben. We zijn begonnen in 2018, het moet eind 2019 wel af zijn”, lacht Gerrit. “Maar klanten gaan altijd voor en daarom duurt dit vrij lang.”
Stiho leverde al het hout voor het pand dat door Boonzaaijer zelf ontworpen en gedetailleerd is. Gerrit vervolgt: “We gebruiken vers gezaagd Douglas, van kozijnen tot trap en constructie. Het bijzondere is dat we het nat verwerken en het Douglas inzagen naar het hart, zodat de krimp die bij het drogen ontstaat niet leidt tot scheurvorming. De detaillering is zo gemaakt dat de verbindingen dicht blijven staan en het glas in de kozijnen heel blijft. Het gaat om balken van 14x30x9 meter lang. In de pui zit een kozijn van 9x12m dat 3,5 ton weegt.” Het Douglas is afkomstig van duurzaam beheerde bossen van Staatsbosbeheer en is onder FSC® geleverd.

Ruwbouw is afbouw

Een van de uitgangspunten bij het ontwerp was dat het gebouw in de omgeving moest passen. De schuine kap vormde de lijn van de kap van de boerderij. Daarnaast was het uitgangspunt: ruwbouw is afbouw. Alles wat je ziet, heeft een functie en is meteen ook de afwerking. We hebben bijvoorbeeld een holle dakconstructie gemaakt met Kerto velementen: een gesloten bovenplaat met daaronder Kerto liggers en daaronder weer een onderplaat. Het is voor het eerst dat een dergelijke constructie in Nederland is gebruikt. De Kerto plaat hangt tussen de stalen balken in plaats van dat hij daarop ligt – dat is ongebruikelijk maar het kan. Daar heb ik plezier in. Daarnaast is kurk toegepast als isolatie. Dat ziet er mooi uit, werkt brandvertragend én het absorbeert geluid. Bovenop het dak is een steenwolisolatie toegepast. Het hele pakket samen heeft een warmte- en koudebuffer: in de zomer is het langer koel en in de winter blijft het langer warm. Ook de houten lamellen zijn een bijzonder detail: die houden de warmte buiten als dat nodig is. En tot slot zijn de bureaus bijzonder: die zijn gemaakt van beuken multiplex en vormen één geheel met de ruimte. Aan de randen van de bureaus zijn plantenbakken ingebouwd die zorgen voor groen én de akoestiek bevorderen. We hoeven het alleen nog maar af te maken”, lacht Gerrit.

“Wat goed is, gooi je niet weg”
Gerrit Boonzaaijer: “Toevallig is duurzaamheid nu volop in de picture, maar voor ons is het een basiswaarde. Als aannemer heb je een relatie met je leveranciers, klanten en medewerkers, maar ook met je omgeving en met de toekomst. Dat is een van de redenen dat we veel opslagruimte hebben. We hergebruiken onze spullen. Van resten hout maken we kozijnen. En oude onderdelen van bijvoorbeeld sluizen die anders worden weggegooid, nemen we mee. Ze komen op een bepaald moment vanzelf van pas. Wat goed is, gooi je niet weg. Zo verwarmen we het nieuwe gebouw ook met zonnewarmte die we opslaan in een buffervat en er komt een houtkachel te staan waarin we resthout branden.”

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen