Contact
Sluiten

Blog: Hoe krijg je voldoende ventilatie bij de vliesgevel?

Voldoende ventilatie bij de vliesgevel

Hoe doe je dat?



Als er iets is dat een gebouw ‘smoel’ geeft, dan is het wel de gevel. En wil je dat de vliesgevel er ook in de toekomst goed uit blijft zien, dan is het belangrijk dat je een gevel op de juiste manier detailleert. Je waarborgt dan ook meteen de kwaliteit van de gevel.

We hebben allemaal wel eens een gebouw gezien waar de detaillering niet goed was gegaan. Zo kan een verkeerde detaillering van de achterconstructie bij een vliesgevel resulteren in onvoldoende ventilatie achter de gevelbekleding. Het gevolg: een te hoge vochtbelasting. Dat zorgt helaas nog regelmatig voor problemen met de geveldelen of beplating.


Hoge vochtbelasting voorkomen


Een te hoge vochtbelasting is gemakkelijk te voorkomen! Maar waar moet je dan op letten? Om te voorkomen dat vocht zich ophoopt in de spouw achter de gevelbekleding, moet sterke ventilatie achter de gevelbekleding mogelijk zijn. Je creëert dat door de achterconstructie goed op te bouwen. Het soort gevel bepaalt de opbouw.


Twee soorten gevelbekleding 

In grote lijnen maken we voor de opbouw van de achterconstructie onderscheid tussen
horizontale gevelbekleding of gevelbeplating én verticale gevelbekleding. Bij horizontale geveldelen of gevelbeplating hoef je de achterconstructie alleen verticaal uit te raggelen.
Bij verticale gevelbekleding maken we gebruik van dubbel raggelwerk in de achterconstructie. Een lat van 19mm dik plaatsen we verticaal, vervolgens plaatsen we hierop horizontaal de afgeschuinde spijkerregel. De spijkerregel watert hierbij af richting de folie. Je wilt de gevelbekleding immers zo droog mogelijk houden!


Dikte van de spijkerregel

De dikte van de spijkerregel is afhankelijk van de soort gevelbekleding, de afmeting van de gevelbekleding en het bevestigingsmateriaal. Stel je hebt houten geveldelen van 18mm dik – een van de meest toegepaste typen gevelbekleding. Dan zal de spijkerregel 28mm dik zijn. Dat heeft te maken met de benodigde hechtlengte van de RVS nagel.


Luchtstroom is essentieel

Belangrijk: goede ventilatie is pas mogelijk als de luchtstroom, van beneden naar boven, niet wordt gestremd. Zorg er dus voor dat de isolatie niet uitpuilt en dat de folie niet loshangt. Ook moet de onder- en bovenzijde van de gevel voldoende open zijn. Zet de onderzijde niet dicht! Zo kan hier een aanzuigende werking plaatsvinden. En plaats de daktrim niet strak tegen de gevelbekleding aan, want dan kan de lucht hier de spouw weer verlaten. Plaats bij ventilatieopeningen breder dan 10mm een rooster zodat ongedierte niet in de spouw kan komen.

 

Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen