Contact
Sluiten

Over Oeganda

Oeganda ligt in het hart van Afrika en heeft een prachtige natuur. Na een turbulente geschiedenis met dictators als Idi Amin en Milton Obote die honderdduizenden slachtoffers maakten, is er tegenwoordig meer rust en stabiliteit. Ook economisch gaat het beter, maar een kwart van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Ruim 22 miljoen van de 38 miljoen mensen leven in erbarmelijke omstandigheden, in slechte huizen, zonder toegang tot schoon drinkwater of een fatsoenlijke wc. Wanneer een gezin dan ook nog eens geen goede inkomstenbronnen heeft, is het dagelijse leven een strijd. Dit geldt zeker voor al die gezinnen die voor een of meerdere weeskinderen zorgen.

Doneer hier


1 op de 12 kinderen is wees
Door ziektes als aids en malaria, maar ook door ongelukken in het verkeer zijn er in Oeganda ook 1,6 miljoen weeskinderen, dat is een op 12 kinderen. Bijna de helft van alle gezinnen heeft wel een weeskind onder zijn hoede genomen. De pleegouders zijn vaak opa’s of oma’s of andere oudere familieleden met weinig of geen inkomen. De kans dat deze kinderen gezond opgroeien en een goede opleiding krijgen, is klein.Habitat Oeganda
Al sinds 1982 werkt Habitat for Humanity in Oeganda om mensen te helpen toegang te krijgen tot betere huisvesting, schoon water en goede sanitaire voorzieningen. Daarnaast biedt Habitat mensen manieren om in hun onderhoud te voorzien. Habitat heeft al meer dan 240.000 mensen in Oeganda geholpen met een veilig huis. In 2019 hielp Habitat een recordaantal van 62.000 mensen met uiteenlopende problemen rondom huisvesting. Toch is er meer hulp nodig, want de want de woningnood stijgt.


Doelgroep
Habitat werkt met extreem kwetsbare doelgroepen, gezinnen met aidswezen en kwetsbare kinderen in de Mayuge gemeenschappen. Hier zijn veel mensen met hiv of aids. Daardoor leven er meer aidswezen en kwetsbare kinderen dan gemiddeld in pleeggezinnen met onvoldoende inkomsten om van te leven.

Habitat helpt deze gezinnen op verschillende manieren:

Directe ondersteuning van oudere weeskinderen door een vakopleiding
Oudere weeskinderen krijgen de mogelijkheid om een beroepsopleiding te volgen. De meeste jongeren kiezen voor een opleiding als timmerman, metselaar en lasser. Zo leren ze een vak, zodat ze een inkomen voor hun broertjes en zusjes en hun pleegouder(s) kunnen verdienen en leren ze zelfstandig verder bouwen aan de toekomst. Habitat helpt de getrainde jeugd om coöperaties op te zetten, zodat ze elkaar kunnen helpen met het werk en het verkopen van hun producten en diensten. De jongeren die een vak geleerd hebben, fungeren zelf ook weer als leermeesters voor andere jongeren.


 

Een betere leefomgeving
Met de meest kwetsbare gezinnen bouwt Habitat een eenvoudig maar degelijk huis. De gezinnen worden geselecteerd door Habitat Oeganda, de gemeenschap, lokale leiders en de lokale overheid. In de gemeenschap rondom deze gezinnen komen sanitaire voorzieningen en een grote tank om regenwater op te vangen. Zo kunnen deze jongeren, hun broertjes en zusjes en de andere mensen uit de omgeving veilig en gezond opgroeien.

Steun aan de hele gemeenschap
Naast deze families helpt Habitat ook de andere gezinnen in het dorp. Zij krijgen toegang tot schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen. Daarnaast leren ze via trainingen over zaken die nauw aansluiten bij de dagelijkse realiteit. Denk aan malaria, hiv en aids, schoon (drink)water en hygiëne, seksuele voorlichting en erfopvolging en erfrechten. Deze onderwerpen zijn door Habitat Oeganda in samenspraak met de lokale overheid bepaald.

Met dit project ondersteunen Stiho en Habitat for Humanity kwetsbare jongeren, hun pleeggezinnen en de gemeenschappen waarin ze leven. Wil je ook een steentje bijdragen op afstand? Doe dan een donatie.

Doneer hier


Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen