Contact
Sluiten
Nieuws

Politiekeurmerk veilig wonen

'Iedere aannemer zou dit moeten weten'

Politiekeurmerk veilig wonen 

Een veilige woning. Dat wil toch iedereen? Stiho kan tot in detail adviseren over het beveiligen van bestaande en nieuwbouwwoningen. We duiken met verantwoordelijk Category Manager Hans Rochat en Hans Schelvis van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in de ins en outs van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW).

‘Iedere aannemer zou dit moeten willen’

Wie zich voor het eerst verdiept in het PKVW, krijgt een hoop informatie te verwerken. Inbraakwerendheid, rookmelders, sociale veiligheid, verlichting, achterpaden, uitvalswegen in de wijk… Het keurmerk gaat verder dan een woning beveiligen tegen inbrekers. In dit artikel beperken we het tot drie minuten inbraakwerend maken van woningen, de norm die het PKVW stelt.
Hans Schelvis: “Bij bestaande bouw hebben we het over hang- en sluitwerk, bij nieuwbouw over totale gevelelementen. Door testen kunnen we exact zeggen welke combinaties van materialen drie minuten inbraakwerendheid geven.” Hans Rochat voegt toe: “Op basis van inbraak met typisch
inbrekersgereedschap. Met goede beveiliging krijgt de inbreker dan veel minder kans.”


Keurmerk uit de praktijk

In de werkgroep van het PKVW zitten betrokkenen uit de directe praktijk. Daardoor sluit het keurmerk aan op de actualiteit, bijvoorbeeld de Modus Operandi: de manier waarop wordt ingebroken. Hans Rochat maakt namens Stiho deel uit van die groep: “We maken het keurmerk niet achter een bureau. Het komt van allerlei marktpartijen die dagelijks met veiligheids- en bouwissues te maken hebben en vanuit de praktijk weten waar ze het over hebben.”

De tests van het PKVW worden zo praktijkgetrouw mogelijk uitgevoerd. Inbraaktrends worden nauwlettend gemonitord en bij elke test wordt een inbraak met het meest gebruikte gereedschap nagebootst. Bij de test gaat de stopwatch lopen op het moment dat het gereedschap de testopstelling aanraakt. Zodra het wordt teruggetrokken, wordt de tijd gestopt. Met dit gegeven moet het element het drie minuten volhouden. Elk moment dat de inbreker staat te kijken en nadenkt over een strategie, telt niet mee. Hans Schelvis: “Het keurmerk zit goed in elkaar, maar dat wil niet zeggen dat we elk gevelelement zodanig kunnen beveiligen dat je die drie minuten haalt. Op een metalen gevelelement met minimale sponningen kunnen je niets kwijt en een waaiboomhouten deur moet je niet eens willen certificeren. Je moet wel realistisch bezig zijn natuurlijk.”

Zelf certificaten verstrekken

Een aannemer kan op twee manieren een certificaat aan een bepaalde woning verstrekken. Je kunt een opleiding tot preventieadviseur volgen om Politiekeurmerk Erkend Bedrijf te worden. Of je kunt alle benodigde informatie voor een project inwinnen bij een specialist als Stiho en een inspectie-instelling vragen het project te keuren. Hans Rochat: “Welke materialen je precies nodig hebt, hangt af van de woning. Niet elk raam heeft een raamboom met slot nodig. Of elke deur het zwaarste beslag. PKVW heeft tot in detail uitgezocht wat in welke situatie op welke materialen toegepast moet worden. De preventieadviseur van Stiho kan daarin advies en voorlichting geven. We werken er naartoe om op elk Stiho-bouwplein een eigen adviseur te hebben. Voor de kosten hoef je het niet te laten”, voegt hij eraan toe. “Op het moment dat je gaat beveiligen, maakt het nauwelijks verschil of je een standaardslot kiest of één waarmee je het Politiekeurmerk Veilig Wonen behaalt.”

Kwaliteit leveren

Er zijn zo’n 250 Politiekeurmerk Erkende Bedrijven. In de eerste fase wordt elk werk dat door een erkend bedrijf wordt opgeleverd, gecontroleerd. Later neemt de frequentie af naar ongeveer 1:20. Hans Schelvis: “Blijkt bij een controle iets niet te kloppen, dan wordt de frequentie weer opgeschroefd. We bewijzen hiermee al 25 jaar dat we er alles aan doen om het veilig te houden.” Hans Rochat: “Dat moet je als aannemer ook willen. Je wilt kwaliteit leveren en dat laten zien aan je klant. Niemand wil er na een inbraak op aangekeken worden dat een woning niet goed beveiligd was.”

Hans Rochat is op dit moment dé PKVW-adviseur van Stiho. Later krijgt elk Stiho-bouwplein zijn eigen adviseur. Meer weten over PKVW of op zoek naar advies? Neem contact op met Hans via
hrochat@stiho.nl.


Favorieten

Om gebruik te kunnen maken van het opslaan van favorieten dien je ingelogd te zijn.

Inloggen